El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una amiga de Cospedal dirigirà la sala penal de l’Audiència Nacional
  • CA

El president espanyol Mariano Rajoy, es vantava dimarts durant el ple del Senat que “a Espanya hi ha una absoluta divisió de poders” i negava així que el seu executiu exercís pressió sobre jutges o periodistes. El fet és que casualitats o no, la relació entre alguns magistrats amb el Partit Popular i alguns ministres del seu gabinet és vista amb sospita per associacions de jutges i partits de l’oposició. Quan es va començar a jutjar el cas Gürtel i la visita del Papa a València, per exemple, feia pocs dies que s’havia nomenat la magistrada Concepción Espejel presidenta de la sala segona del Penal de l’Audiència Nacional. A la seva mà estava la possibilitat de convocar un tribunal extraordinari per un macrojudici sense precedents o presidir-lo ella mateixa, acabada d’aterrar al penal. El cas és que Espejel, Concha pels amics -entre els quals l’actual ministra de Defensa Maria Dolores de Cospedal- va decidir portar ella aquesta investigació, tot i els lligams que tenia amb alguns dels acusats. Mesos més tard, l’Audiència Nacional la va apartar de la causa per “imparcialitat” juntament amb el magistrat Enrique López, en una decisió sense precedents, d’apartar dos jutges d’una mateixa causa.

 

 

Si no hi ha cap contratemps, Espejel serà escollida avui nova presidenta de la sala Penal, en substitució del jutge Fernando Grande Marlaska, a la sala des del 2012. El president del CGPJ Carlos Lesmes li havia promès el lloc a Espejel i per això, segons ha pogut saber El Món, ha posat tota la maquinaria en marxa sota la supervisió de Gerardo Martínez Tristan perquè Concepción Espejel surti escollida, i no es divideixi el vot conservador durant el plenari que se celebrarà al matí, entre els tres candidats.

 

Premiada amb la distinció de la creu de Sant Raimon de Penyafort, imposada per l’aleshores presidenta de Castellà la Mancha, a Espejel sempre se l’ha situat a l’òrbita del PP. En aquest acte de reconeixement, Cospedal va assegurar que “és un honor i un privilegi per a mi estar aquí, premiant una dona, -la Concha per tots, que ho seguirà sent sempre- que ha tingut sempre una clara vocació social de l’administració de justícia“. El 2005, com a presidenta de l’Audiència de Guadalajara, va considerar menys greu l’apunyalament per part d’un conegut feixista i president provincial de La Falange, Israel Galvan, a un jove a qui li va clavar fins a en tres ocasions, una navalla de vuit centímetres. Espejel va considerar a Galvan -amb condemnes anteriors- com a membre de “tribus urbanes” i el va condemnar només a dos anys de presó per lesions lleus, per què “no tenia intenció de matar, només de lesionar”. Un any després el Tribunal Suprem va acceptar el recurs de la víctima i va condemnar a Galvan a cinc anys de presó, obligant així al president de La Falange a entrar al centre penitenciari, que s’havia estalviat amb la condemna d’Espejel.

 

Com a presidenta de la sala Penal dependria d’ella la investigació dels casos de corrupció política, evasió fiscal, delictes contra la corona o el narcotràfic.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa