Un català denuncia al CNI l’entrada a la seva base de dades “d’informació reservada”

També ha presentat denúncia contra una empresa barcelonina davant de Protecció de dades

Denúncia gairebé insòlita al Centre Nacional d’Intel·ligència, els serveis d’informació espanyols. Un ciutadà de Catalunya ha denunciat la intromissió a les seves bases de dades per part d’una empresa amb seu a Barcelona que mantindria contactes amb alts especialistes d’investigació informàtica dels Mossos. La denuncia alerta al CNI, i a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, que aquesta intromissió hauria manllevat documentació classificada com a “reservada” de l’any 2006 i 2011 generada pel mateix servei d’intel·ligència sobre Catalunya. 

Segons la denuncia presentada al CNI, l’afectat assegura que ha estat atacat per un “actor privat ofensiu” -un PSOA- segons l’argot de ciberdefensa i ciberseguretat. En concret, es tracta d’una empresa creada, precisament el 2017 a Barcelona, dedicada a la “prestació de serveis en l’àmbit de la ciberseguretat o seguretat a la tecnologia de la informació en informàtica i telemàtica”. Aquesta empresa està dirigida, segons ha detallat el denunciant i constata el mateix Butlletí Oficial del Registre Mercantil per qui va ser “responsable”, fins el setembre de 2020, de “resposta a incidents de la Unitat de Ciberseguretat dels Mossos (UCIBER en el seu acrònim)”, l’equip d’elit de la policia catalana 

En l’escrit de denuncia, també es demana que actui l’Oficina Nacional de Seguretat del mateix servei d’Intel·ligència perquè entèn que s’han pogut extreure i “esberlar la seva integritat”, arran de l’atac, dos arxius “sensibles” i classificats com a reservats per part del CNI el 2006 i el 2011. De fet, també remarca que un dels membres de l’empresa denunciada va ser detingut per membres del servei d’Informació de la Guàrdia Civil per operacions de “hackeig”. La sospita del denunciat és que aquesta empresa operant com una “societat pantalla” faria “investigacions prospectives” que amb l’informació recollida podrien utilitzar serveis policials. 

La denuncia registrada davant el CNI sobre el suposat atac a una base de dades personal amb arxius reservats

De fet, el dia abans de registrar la denúncia davant el CNI van presentar una denuncia a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. En la denúncia, a la que també ha tingut accès El Món, s’apunta que aquestes “operacions prospectives d’intel·ligència” es fan “sense cap control ni autorització judicial”. En aquest marc també informa que aquestes activitats estarien coordinades amb la Unitat d’Investigació Criminal dels Mossos i de les Àrees d’Ànalisi exterior i Interior de la Comissaria General d’Informació dels Mossos. L’objectiu segons la denúncia és recopilar dades “d’activistes, personatges públics o polítics” amb l’excusa de la lluita contra el Crim Organitzat i el terrorisme. 

En definitiva, el denunciant considera que s’han tuilitzat sistemes d’espionatge similars al Pegasus o el Sourgum, el software de Candiru -del que Microsoft ha advertit que s’ha utilitzat a Espanya i en concret a Catalunya- per part de membres relacionats amb la policia catalana a través d’empreses concertades.

Denuncia presentada contra l’empresa davant l’Agència espanyola de Protecció de Dades

Comentaris

  Estupor 07/08/2021 5:33 pm
  Heu entès res? 😳
  Català 07/08/2021 8:08 pm
  No n'hi ha un pam de net enlloc.
  Josep 07/08/2021 8:22 pm
  Jo no he estes res, Quico, t'expliques molt malament,
   Clara 08/08/2021 5:00 pm
   Crec que cap de nosaltres ha entes res.
  @rnovoa 08/08/2021 4:26 am
  No hi ha problema: demà convoco roda de premsa per explicar-vos-ho bé
   Gata Maula 08/08/2021 4:59 pm
   No podia estar al radere cap altre persona, està clar que es un producte de la teva imaginació tot plegat. Hauries d'anar al psiquiàtric, et falta un bull. Únicament mirant els resultats de google, cercant el teu nom, ja es veu. Es una pena que un periodista d'alt nivell com ho és Quico Sellès, faci cas en aquest boig.
    aquell amic del @rnovoa 09/08/2021 3:07 am
    petons bonica
  Jubilat 08/08/2021 9:31 am
  Poques coses hi ha tan fràgils i tan indefenses com els dispositius electrònics. Us ho diu un que s'ha guanyat la vida amb l'electrònica.
  Pepeta 08/08/2021 3:32 pm
  No entenc res, es pot presentar una denuncia al CIN?
  Jordi 08/08/2021 3:46 pm
  No s'enten res! Quico explicat millor siusplau
  Josefina 08/08/2021 3:49 pm
  Senyalar amb el dit sense mostrar res que acrediti aquestes afirmacions Quico es un disbarat.
  Rialler 08/08/2021 4:48 pm
  Això és una noticia sensacionalista, enganyosa i falsa. Tinc la sensació de que tot es un muntatge.
  Albertó 08/08/2021 4:52 pm
  Quin objectiu te aquesta noticia Quico? Et tenia com un professional de més categoria. Fake News!

Nou comentari