El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El concepte de minoria nacional es cola en la sentència del TJUE
  • CA

Era el 23 d’agost de 2019 quan Gonzalo Boye aprofitava una conferència a la Universitat Catalana d’Estiu per anunciar per primera vegada el que seria una de les seves apostes estratègiques. En concret, lligar els processos judicials a l’exili amb els drets de les minories. Comptat i debatut, presentar els catalans independentistes davant el dret i les instàncies europees com una “minoria nacional”. Més de tres anys després, aquesta idea s’ha incorporat, no en la literalitat però sí en el concepte, en una de les resolucions més importants del Procés judicial a l’exili: la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre les qüestions prejudicials presentades pel jutge instructor de la causa contra l’independentisme, Pablo Llarena.

Els quinze magistrats de la Gran Sala han decidit en quines condicions pot un estat rebutjar una ordre de detenció europea emesa per un altre estat membre. La resolució aclareix els dubtes de Llarena sobre el fet que Bèlgica va denegar extradir el conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, ja que hi veia risc de vulneració de drets fonamentals i, a més, posava en dubte la competència del Tribunal Suprem per jutjar-lo. Així, la justícia europea determina la legalitat del rebuig a una extradició si l’Estat que ha d’executar l’euroordre detecta “deficiències que afectin la tutela judicial d’un grup objectivament identificable al qual pertany l’interessat”. És a dir, si a l’Estat espanyol un independentista català no té prou garanties per a un judici just o en igualtat. De fet, és una tesi que, fins i tot, es va exposar en el judici al Tribunal Suprem del president Quim Torra per desobediència.

“Grup objectivament identificable”

L’argument del TJUE és que la justícia que rep una euroordre la pot denegar sempre que “aquesta autoritat judicial disposi d’elements objectius, fiables, precisos i actualitzats degudament que revelin l’existència de deficiències sistèmiques o generalitzades en el funcionament del sistema judicial de l’estat membre emissor o de deficiències que afectin la tutela judicial d’un grup objectivament identificable de persones a què pertanyi l’interessat“. El concepte de “grup objectivament identificable”, segons les defenses, es pot interpretar perfectament com el conjunt de persones processades per independentistes.

El fet que tres presidents de la Generalitat hagin estat inhabilitats per processos judicials arran del Procés sobiranista és prou indici per considerar que hi ha un “grup ideològic o una comunitat” que no té plenes garanties davant la justícia de l’Estat que les reclama. Així mateix, els dos judicis als membres sobiranistes de la Mesa del Parlament o a diferents parlamentaris o membres del Govern independentistes. La tutela judicial efectiva dels polítics independentistes queda en dubte davant un sistema, com l’espanyol, que potser pot acreditar que no hi ha “falles sistèmiques” en el seu poder judicial.

Així, les “deficiències que afectin el “grup objectivament identificable” suposa pel TJUE que l’estat que executi l’euroordre comprovi que “impliquen que els justiciables afectats es vegin privats, amb caràcter general, a l’estat membre, d’una via jurídica efectiva que permeti controlar la competència de l’òrgan jurisdiccional penal que els ha de jutjar”. És a dir, que constati, i demani informació si cal, perquè els membres d’aquest grup són jutjats per un tribunal que no té doble instància, quan fins i tot, alguns d’ells no eren ni aforats, com és el cas de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. La importància que el TJUE hagi agafat aquest concepte de “grup identificable” dona marge a les defenses de cara no només a les futures tramitacions de probables euroordres sinó també davant del Tribunal Europeu de Drets Humans que ja ha advertit que tractarà els recursos dels presos en conjunt i com un grup. En tot cas, aquest concepte ja ha portat algun maldecap a Espanya com un informe de l’OCDE que advertia de l’existència d’aquesta minoria no del tot protegida.

Més notícies
Puigdemont, Puig, Comín i Boye en la compareixença després de la decisió del TJUE / ACN
Puigdemont avisa Llarena que les euroordres són “inviables”
Notícia: Puigdemont avisa Llarena que les euroordres són “inviables”
Comparteix
El president català i la resta d'exiliats valoren molt favorablement la sentència del TJUE
La sala de vistes del TJUE durant la vista/ACN
El TJUE posa condicions per rebutjar les euroordres contra l’exili
Notícia: El TJUE posa condicions per rebutjar les euroordres contra l’exili
Comparteix
Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre les preguntes que va formular el Tribunal Suprem arran del rebuig belga d'extradir Lluís Puig
Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Les set qüestions prejudicials que Llarena vol aclarir al TJUE
Notícia: Les set qüestions prejudicials que Llarena vol aclarir al TJUE
Comparteix
En total, el tribunal europeu haurà de respondre 10 preguntes concretes
La sala de vistes del TJUE durant la vista/ACN
El TJUE posa condicions per rebutjar les euroordres contra l’exili
Notícia: El TJUE posa condicions per rebutjar les euroordres contra l’exili
Comparteix
Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre les preguntes que va formular el Tribunal Suprem arran del rebuig belga d'extradir Lluís Puig

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El cit campejador a gener 31, 2023 | 15:18
    El cit campejador gener 31, 2023 | 15:18
    Es curioso que no aparezca por ningún lado "minoria nacional" y sí que aparezca "grup objectivament identificable", pero eso solo lo aprecia el que sabe leer. A continuación muestro ejemplos de " grup objectivament identificable". Socios del Madrid, socios del Barça, afiliados a ERC, afiliados al PSO, afiliados a Vox, zurdos, diestros, retrasados indepres, socios del la asociación española de ajedrez, nazis, etarras, etc.... todos ellos, deben tener un trato especial.
    • Icona del comentari de: Vuelve al bar a gener 31, 2023 | 16:20
      Vuelve al bar gener 31, 2023 | 16:20
      Esta hablando de la nacion catalana zopenco.
      • Icona del comentari de: El cit campejador a gener 31, 2023 | 17:44
        El cit campejador gener 31, 2023 | 17:44
        Los catalanes que vivimos en la comunidad autónoma de Cataluña no formamos ninguna nación. No puede decir lo mismo de los indepes 1ue siempre están en modo Nazi ON
        • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 20:15
          Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 20:15
          Home, i ho dius en castellà? Tu no pertanys a la nació catalana, com jo no pertanyo a la nació espanyola. Això sí, tots dos vivim a l'estat espanyol. Ser o no ser una nació no depèn de les lleis espanyoles.
        • Icona del comentari de: Ha !, ha !, ha ! a gener 31, 2023 | 20:16
          Ha !, ha !, ha ! gener 31, 2023 | 20:16
          Quants adeptes a Espanya penses fer amb aquesta collonada que has escrit i que no et creus ni tu ? Els xovinistes espanyols us creieu que sota l'empara dels aparells de l'estat espanyol podeu descriure qualsevol poca-soltada per a consum intern xovinista espanyol, però, solament us aplaudeixen els quatre col·legues xovinistes espanyols que hi estan abonats i que feu el mec quan una notícia us colpeix. Apa, bon vent.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 18:34
        Gonzalo gener 31, 2023 | 18:34
        Nación catalana? Eso no existe. Jajaja!
        • Icona del comentari de: Zoquetes de Ñ a gener 31, 2023 | 19:02
          Zoquetes de Ñ gener 31, 2023 | 19:02
          Incultos, leer un poco de historia. Quien no existe es la nacion cagaÑola jajajaja
          • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 01, 2023 | 12:46
            Doctor Strangelove febrer 01, 2023 | 12:46
            Es diu "leed", no saps ni fer anar l'imperatiu, tros d'analfabet funcional! Doc.
            2
            Icona de dislike al comentari de: Doctor Strangelove a febrer 01, 2023 | 12:46 3
        • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 20:19
          Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 20:19
          La nación española que sería? Los países que hablan castellano y que habían formado parte de España son nación española????
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 18:13
      Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 18:13
      Si...claro claro, por eso lo han puesto verdad Cit. Campeón Venga va, ya podéis mandar otra orden que nos vamos a reír un poco más. Ya lo dijo Rubalcaba que pagaríais un precio muy alto.
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 01, 2023 | 09:20
        Pere Llimonera i Citronell febrer 01, 2023 | 09:20
        Dale, Que N0 TRoLL usurpa nombres... Vaya por Dios... Según Mortadelo, "grupo objetivamente identificable" es implícitamente identificable e implica "minoría nacional"... Se les identifica con la nación inventada de los G0LPisTas, y como tal grupo identificable ya tienen razón y N0 pueden ser extraditados... Y yaaastá... No puede ser un grupo de gitanos, o un grupo de fans de un equipo de fútbol, o el gremio de afiladores de cuchillos errantes, que han visto muy discriminadas sus opciones laborales últimamente... N0, es "minoría nacional"... Así, por sus santos 00... Mare meva!, lo que N0 se inventen los separatas, es que N0 existe, ni hay posibilidad de que exista... Eso viene de su época de estudiante; que había un profesor en la Uni, que seguramente le dio clase; y que era Antropólogo y había leído a Castaneda y sus experiencias psicodélicas con el Peyote... Pues, vamos a experimentar; y una cosa lleva a la otra... y de hay las flipadas... y "de aquellos barros, estos lodos", que dice el refrán... Gente psicodélica hayla; pero gente con las flipadas psicodélicas y el torrente de alucinaciones psicotrópicas y torbellinos quiméricos fantasiosos, N0 hay mas que los separatas suprematas inventa patrias... Esta gente supera todo lo visto y no visto y todo lo imaginable... Y lo mas alucinante es que luego se creen sus propias flipadas... Y ahí reside el principal problema... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
        • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 01, 2023 | 13:41
          Gonzalo febrer 01, 2023 | 13:41
          Coño Limonera ya no sé si eres el auténtico o el falso. Toy confundio
        • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 01, 2023 | 18:31
          Pere Llimonera i Citronell febrer 01, 2023 | 18:31
          TroL_eTe de la Galaxia usurpador de mis nombres... me pregunto para que me envías en este largo articulo con un viejo comentario mio modificado, de hace varias semanas, que N0 tiene que ver un caraj0 con el tema del mismo... En fin; cosas verdes... "Apa, Adéu, TRoLL_ete!"
    • Icona del comentari de: Mira, me ha salido así. a gener 31, 2023 | 18:34
      Mira, me ha salido así. gener 31, 2023 | 18:34
      El inventario es largo. El trato, ya de por si dificilmente objetivable, tiene un lugar común : todo lo que huele a independentismo, es objetivamente susceptible de maltrato. No es de ahora. Incluso en procedimientos administrativos supuestamente objetivos, en los que ni el sujeto se entera. Habria de completar el inventario. No sé si lo de "sepañol" es objetivable, pero lo de "catalan" lo es. Y mucho, allende la Meseta. Que no hable explicitamente de "minoria nacional", como su Constitución no habla de Cataluña sino de una Comunidad (sin nombre, como las otras) tiene relativa importancia. Lo que sí esta claro, y no es desde el procés, que la política de "minorización" catalana es la medula espinal de España. Y la extracción de recursos.
    • Icona del comentari de: El català a febrer 01, 2023 | 02:04
      El català febrer 01, 2023 | 02:04
      NO saps ni parlar
  2. Icona del comentari de: El cit campejador a gener 31, 2023 | 16:54
    El cit campejador gener 31, 2023 | 16:54
    Es curioso que mientras la prensa subvencionada y los corrupgentes sacan argumentation para orgasmo de indepres, nadie de ERC salga a decir lo bueno que es lo que ha pasado con el TJUE.... Vamos, que está claro, lo de hoy, no es nada bueno para los fugados ya que solo lo aplauden los convergentes y los pagados (y por obligación)
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 18:14
      Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 18:14
      Si tu crees que es bueno para Llarena y para la justicia adelante, por mi ...
  3. Icona del comentari de: Cat a gener 31, 2023 | 17:06
    Cat gener 31, 2023 | 17:06
    Els xarnegos també són un grup objectivament identificable, sobretot els trolls que escriuen en aquest diari i que avui hem comprovat que estan molt nerviosos i volen fer la gara-gara a les espanyes, aquelles que els van fer fora fins i tot de casa seva, per desacreditar als catalans i al moviment independentista. Doncs xatos ja us hi podeu posar fulles.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 17:32
      Gonzalo gener 31, 2023 | 17:32
      Cuanto tiempo lleváis con la tonteria esa de los nervios? Jajaja!
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 18:16
      Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 18:16
      No ells només són espanyols, de la colonia d'espanyols residents a Catalunya, que se senten protegits per la metròpoli. Ells no són nacionalistes, només són espanyols de bien.
      • Icona del comentari de: Anna a gener 31, 2023 | 20:17
        Anna gener 31, 2023 | 20:17
        Però son un xovinistes espanyols com una casa de pagès.
  4. Icona del comentari de: Ehem ! a gener 31, 2023 | 17:12
    Ehem ! gener 31, 2023 | 17:12
    Als xovinistes ultra espanyols que avui semblen nerviosos i excitats : El Tribunal Suprem espanyol us demana “calma” i descarta una emissió immediata de noves euroordres...
  5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 31, 2023 | 17:18
    Luisnomeacuerdo gener 31, 2023 | 17:18
    CoÑo. ¿Como es que Llarena no presenta ya la nueva euroorden con algun delito agravado, es que no la tenía prepará para cuando llegara el dia de hoy? CoÑo. Gonzalo anda cuentame algo, anda. CoÑo.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 20:22
      Gonzalo gener 31, 2023 | 20:22
      ????? venga trolete, devuelve ya el móvil a quien crees que es tu padre. Jajaja!
      • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 01, 2023 | 19:16
        Gonzalo febrer 01, 2023 | 19:16
        Venga trolete, ponte otro nick, si puede ser, diferente del mio. No es difícil. Hasta alguien tan pueril como un chavalín tú lo puede hacer. Jajaja! Si crees que con esa tontería de hacerte pasar por mi tocayo vas a conseguir que dejemos de lamentarnos por España, lo tienes muy clarito. Jajajaja!
  6. Icona del comentari de: Autonomia com PORTUGAL ja ! a gener 31, 2023 | 19:51
    Autonomia com PORTUGAL ja ! gener 31, 2023 | 19:51
    Els catalans, tan del sud com del nord, hem de lluitar fort per defensar la nostra cultura, llengua, tradicions, treball, i expectatives de futur. Creure que continuar formant part d'un estat hipercentralista centralista i FAKE-federal, FAKE-autonòmic, FAKE-democràtic com l'estat Caspanyol, és sincerament desitjar que morim com a nació. Una nació molt més antiga que l'actual estat Caspanyol, i amb una llengua més antiga que la imperial castellana. INDEPENDÈNCIA és la solució. L'autonomia de PORTUGAL és la solució.
  7. Icona del comentari de: Valet a febrer 01, 2023 | 11:40
    Valet febrer 01, 2023 | 11:40
    Els acaben de dir que son de fireta i que no hi poden confiar, que no estàn a l’alçada de la justicia europea. Per aixó l’insistencia de dir que son europeus. Amb aquesta persecusió s’els ha destapat el que hi havia al darrera, no son homologables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa