El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Absolt un jove acusat de llançar pedres i voler impedir un míting de Vox

El Jutjat Penal 1 de Girona ha absolt un jove que estava acusat de llançar pedres, proferir amenaces i intentar impedir un acte electoral de Vox que se celebrava a Girona el 30 de gener de 2021. La Fiscalia demanava un any per l’acusat, que s’enfrontava a un any de presó per un delicte electoral, però el jutge rebutja la tesi del fiscal i assenyala que el jove no va tirar pedres, sinó “graveta”, i afegeix que gairebé es podria considerar “sorra”, en el moment en què els candidats accedien al recinte on s’havia instal·lat l’escenari. A més, la sentència confirma que el discurs es va celebrar “amb normalitat”, a excepció d’un “retard escàs” de 5 minuts que, en part, també va deure’s als membres de Vox que hi assistien. El míting va tenir lloc durant la campanya al Parlament al Parc de la Devesa de Girona i va comptar amb la presència del líder del partit ultradretà Santiago Abascal.

El president de Vox, Santiago Abascal, marxant de l'acte de Girona mentre saluda els seus seguidors, el 30 de gener de 2021 | ACN
El president de Vox, Santiago Abascal, marxant de l’acte de Girona mentre saluda els seus seguidors, el 30 de gener de 2021 | ACN

Els Mossos van muntar un dispositiu de seguretat

Vox va organitzar un acte de campanya als últims comicis al Parlament a la Devesa que començava a la una del migdia. Els candidats de la formació d’Abascal van fer una passejada per Girona abans de la cita. La comitiva va arribar al parc cap a tres quarts d’una i els Mossos d’Esquadra ja havien muntat el dispositiu de seguretat perquè s’hi havia convocat una concentració contra l’acte de Vox. La fiscalia acusava el jove, que ara té 21 anys, de llançar pedres contra els membres de la formació, insultar-los i amenaçar-los, intentant a més que es pogués celebrar l’acte.

Les imatges d’aquell dia demostren que el jove s’ajup, recull alguna cosa del terra i ho llança cap endavant, però el jutjat apunta que en cap cas, el que va tirar van ser pedres. “Qualsevol persona que hagi passejat per la Devesa pot veure com allò que hi ha a l’entrada del parc és graveta; de fet, gairebé sorra”, recull la sentència. “És obvi, doncs, que ni es van tirar pedres ni tampoc s’ha acreditat que l’acusat proferís insults o amenaces, cosa que ni tan sols se li va demanar durant la vista oral”, remarca el text.

La jutgessa també descarta que el jove cometés un delicte electoral i detalla que els seus actes no s’inscriuen dins la vulneració de l’article 147 de la Llei Orgànica de Règim Electoral (la LOREG) que, literalment, recull que hi ha hagut “una pertorbació greu de l’ordre en qualsevol acte electoral”. A més, el text nega que la passejada dels candidats anterior a l’inici del míting formi part d’un acte electoral. De fet, el recorregut que seguirien no estava establert i Vox ni tan sols “havia pogut convocar persones perquè acompanyessin el recorregut”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa