El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tots els 9 de Lledoners, absolts
  • CA

La jutgessa del Penal 1 de Manresa ha decidit absoldre els 9 de Lledoners. De fet, ja n’havia absolt de viva veu a sis d’ells. Tots estaven acusats de delictes com atemptat a l’autoritat, desordres i lesions a la policia. L’Eduard, el Daniel, el Claudi, el Sergi, l’Esteve, el David, l’Eric, l’Oriol i la Maria Jesús s’enfrontaven a una pena de fins a set anys de presó. El seu delicte, ser identificats per agents de l’ARRO que tallaven el trànsit davant la munió de gent que es va acostar a la presó per acomiadar els presos l’1 de febrer de 2019. Ara ha decidit que no hi ha prou prova i els deixa en llibertat.

De fet, els acusaven de cops de peu i de puny als Mossos que volien retirar una suposada barricada i aportaven comunicats de lesió com un estrip al dit o dolor cervical. El mateix atestat admetia que els van identificar perquè estaven a primera línia. Fins i tot, la instrucció els acusava de robatori amb força pels palets utilitzats per fer la barricada. L’empresa d’on haurien sortit va advertir que no l’emboliquessin en cap muntatge. Ara la jutgessa ho ha vist clar i aplica el principi de pressumpció d’innocència.

En aquest sentit, resum la prova i les acusacions amb un estil socràtic. “Com es pot asseverar que unes persones identificades una hora i mitja abans, entre un grup d’unes vint persones, amb una intervenció d’aproximadament 10 minuts, de nit i en una zona escassament il·luminada com han recalcat els agents, són les mateixes que es troben entre un grup de 250 persones, sense cap mena de dubtes?”, es pregunta la magistrada. I continua: “A més, cal afegir que la prova practicada no ha permès acreditar que totes i cadascuna de aquestes 250 persones executaran aquests actes de violència o que contribuïssin d’alguna manera a aquesta execució”, conclou.

Part de la sentència sobre els 9 de Lledoners on carrega els neulers amb l’acusació de la policia/Quico Sallés

La Generalitat també els acusava, però finalment van rebaixar la tensió respecte de la seva posició durant la fase d’instrucció i després del judici van rebaixar les peticions a lleus. Al capdavall, era gent que estava protestant com molts dels que estaven a Govern. Fins i tot, com demanaven des de Govern. Així el ministeri fiscal va retirar l’acusació de desordres públics per a 6 dels encausats dels 9 de Lledoners i la mantenia, però rebaixada, per a tres dels implicats, que també acusava de lesions lleus. A aquests tres, els demanava cinc anys de presó, 2 menys que inicialment, i una multa de tres mesos amb una quota de 12 euros diaris.

Així mateix la Generalitat també va modificar les seves conclusions i va rebaixar la qualificació dels fets a tres delictes de lesions lleus. L’advocat de la Generalitat va retirar l’acusació de desordres perquè considerava que “no es va alterar la pau social, sinó l’ordre públic”. La pena que demana quedava en sis mesos de presó per atemptat i lesions i una multa de dos mesos, a 12 euros diaris. Davant d’aquesta modificació de peticions, la jutgessa ja va avançar l’absolució de 6 dels acusats just abans dels informes finals de les acusacions i les defenses. Ara l’absolució és per a tots.

L’absolució dels 9 encausats

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Kingunxul a novembre 19, 2021 | 12:34
    Kingunxul novembre 19, 2021 | 12:34
    Que es pot esperar d'uns xuloputes com els d la ARRO?
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 19, 2021 | 13:32
    Gonzalo novembre 19, 2021 | 13:32
    No veas con los jueces franquistas. Kina upresio.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa