El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TC deliberarà sobre els recursos pendents contra la sentència del procés
  • CA

El ple del Tribunal Constitucional (TC) deliberarà des aquest dimarts sobre els tres recursos d’empara pendents relatius a la sentència de la Sala Penal del Tribunal Suprem (TS) sobre el procés independentista, que van ser presentats per l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i pels exconsellers Dolors Bassa, Raúl Romeva i Joaquim Forn.

Així ho reflecteix l’ordre del dia facilitat pel tribunal de garanties, que detalla que els seus ponents són els magistrats Santiago Martínez-Vares (el de Bassa), Ricardo Enríquez (el de Forn) i el president del TC Pedro González- Trevijano (el de Junqueras i Romeva, que el van presentar de manera conjunta), segons informa l’agència Europa Press aquest diumenge.

Fonts de l’Alt Tribunal van assegurar la setmana passada que després dilatar en el temps la deliberació i la votació sobre aquests tres recursos —que impugnen la condemna de sedició i malversació—, ara volen portar-los al ple abans que l’activitat s’aturi per les vacances de Setmana Santa perquè els recurrents tenen dret a seguir el camí judicial pel qual apostin, és a dir que arribin fins al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Aquestes fonts entenen que les majories que es van viure al tribunal de garanties en el primer dels recursos relatiu a aquesta sentència, el de la consellera de Governació Meritxell Borrás, i en què es van decantar per desestimar-ho, no es veuran en aquests tres casos atès que la composició del TC ha canviat després de l’última renovació i perquè han tingut lloc les abstencions dels magistrats Cándido Conde-Pumpido i Antonio Narváez, experts en Penal i que van prendre aquesta decisió després de ser recusats pels condemnats.

La majoria pot ser més ajustada

En tot cas, consideren que si bé la majoria pot ser més ajustada que en anteriors ocasions, el fet que no es doni una unanimitat en el vot no és una cosa estranya al tribunal de garanties, passa en altres institucions de l’Estat, tenint en compte que els magistrats del TC són d’alguna manera un reflex de la pluralitat ideològica i política que hi ha a Espanya.

Així mateix, les fonts assenyalen que la tardança per abordar aquests tres recursos té a veure amb la malaltia d’un dels magistrats del TC, Alfredo Montoya, que està de baixa des d’estiu del 2021, i que va correspondre la ponència sobre els recursos de Bassa i Forn. Aquests devien haver-se vist abans que el de Junqueras i Römeva.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a març 20, 2022 | 17:38
    L'OBSERVADOR ASTORAT març 20, 2022 | 17:38
    Joaquín Urías ex-Letrado del "Tribunal Constitucional (TC): "Estamos asistiendo -de la mano del TC- al nacimiento del 'Derecho Constitucional del ENEMIGO'. La idea es que frente a quien desafía al Estado, no rigen las normas estatales y cabe "CUALQUIER ACCIÓN" que lo frene políticamente. Aunque sea "INCONSTITUCIONAL".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa