Sànchez, Turull i Rull reclamen al TC que els deixi lliures fins que es resolgui el recurs

Pina recorda als magistrats que van suspendre la presó als assaltants de Blanquerna

Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han presentat aquest matí llurs recursos contra la decisió d’ahir del Tribunal Constitucional d’admetre a tràmit els recursos d’empara sense que fossin acceptades les mesures cautelaríssimes demanades, bàsicament, la suspensió de l’execució de la pena. El Tribunal Constitucional no ho va acceptar, però sí va obrir peça separada per tal que les parts implicades en el judici del Tribunal Suprem hi diessin la seva sobre si els presos han de continuar internats mentre es delibera i es resolt el recurs. A més, al·lega vulneració de drets fonamentals sinó s’acorda deixar-los en llibertat. 

L’advocat d’aquests tres presos polítics, Jordi Pina, al·lega davant el Tribunal que la suspensió de la pena és indispensable si es té present que encara trigaran pel cap baix, dos anys a resoldre. Tenint present que ja porten més de dos anys i escaig de presó, la resolució del recurs d’empara arribarà quan ja s’hagi complert una part molt important de la pena. És a dir, més de la meitat de la condemna. En aquest marc, la defensa assegura que aquesta circumstància “faria perdre a la present demanda bona part de la seva raó de ser, que és evitar l’execució d’una condemna que es considera imposada en vulneració de drets fonamentals”.

El recurs recorda la mateixa jurisprudència del Tribunal per argüir que es permeti la llibertat mentre no es resolt el recurs. Pina, perspicaç, aporta la interlocutòria  155/2017, de 21 de novembre, amb què va suspendre la pena als assaltants violents de Blanquerna perquè la pena hauria estat una situació d’impossible reparació. També remarca que seria impossible substreure’s a l’acció de la justícia arran de la crisi del coronavirus, que no està obligat a pagar cap indemnització i que malgrat ja surt de la presó per l’article 100.2 no s’ha registrat cap incident. 

 

 

Nou comentari