El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La reforma laboral amenaça de dinamitar l’acostament d’ERC amb els comuns
  • CA

La polèmica reforma laboral que impulsa el govern espanyol amenaça de dinamitar l’acostament entre ERC i En Comú Podem després de l’aprovació dels pressupostos catalans. Les crítiques dels republicans a la llei que impulsa la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el més que previsible vot en contra a la votació d’aquest dijous ha posat en guàrdia el partit que lidera Jèssica Albiach, que ha avisat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que si no avalen la norma “hi haurà conseqüències” al Parlament.

Els comuns s’ha sumat a la pressió del PSOE, CCOO i UGT per aconseguir el suport d’ERC per a una reforma que ara mateix només té garantits el suport de Cs i de partits minoritaris. El govern espanyol insisteix que no es pot tocar “ni una coma” de l’acord signat amb la patronal i els sindicats i espera un suport sense condicions de la resta de partits perquè qualsevol altra cosa suposa “avalar la reforma del PP”.

Crítiques a Yolanda Díaz

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha criticat el govern de Pedro Sánchez per trencar la majoria de la investidura i acusa Yolanda Díaz de “passar-se de frenada” per esperar que els republicans signarien la reforma laboral sense poder negociar canvis. “No es mouen en contingut, ni en garanties ni tampoc en comunicació”, i “si no es mouen, no ens podem moure”, ha dit Rufián als passadissos del Congrés.

ERC aposta des del primer dia per una “derogació real” de la reforma laboral, tal com havien promès el PSOE i Unidas Podemos. “Hi ha una majoria per fer-ho, però no la volen utilitzar”, ha denunciat. Per la seva banda, Yolanda Díaz ha assegurat que el govern espanyol ha fet diferents propostes a ERC que, respectant “l’acord del diàleg social”, permetrien millorar la proposta de reforma. “Instem a ERC a seure amb serietat a negociar”, ha remarcat.

Rufián ha insistit que el govern espanyol “no està oferint res” significatiu per facilitar l’acord –del qual també s’han despenjat el PNB i Bildu–. ERC demana entre d’altres el retorn de la indemnització de 45 dies per anys treballat o la prevalença dels convenis col·lectius autonòmics per sobre dels estatals, dues qüestions que el govern espanyol es nega a tractar i ha emplaçat els partits a avalar la reforma laboral tal com està i deixar pel futur la resta de temes.

El president espanyol, Pedro Sánchez, s’ha mostrat tranquil i creu que el ‘no’ d’ERC, el PNB i Bildu a la reforma laboral no afectarà “l’estabilitat política” del seu govern i que la legislatura “està garantida”. Sánchez insisteix que el govern espanyol ha “fet els deures” i ha tornat a demanar a tots els partits del Congrés que avalin la reforma laboral sense posar traves.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Clar a febrer 02, 2022 | 23:35
    Clar febrer 02, 2022 | 23:35
    Quan reaccionarà ERC a la trampa espanyola del PSOE-colaus? S’esta fent tard. El poble català el formen ciutadans i no feligresos. Que ERC no ho veu? El crèdit s’està exhaurint. Deixin d’ampliar la base i tornin a l’unilateralisme. No desmoralitzin més al poble català mentre el PSOE-Podem els pren el pel.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa