El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont avisa d’una querella al Tribunal de Comptes en el seu recurs dels avals
  • CA

El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha presentat un recurs davant el Tribunal de Comptes contra la decisió de rebutjar els avals dels excàrrecs del Govern per valor de 5,4 milions d’euros, en el procediment obert per l’acció exterior entre 2011 i 2017. En el recurs, al que ha tingut accés El Món, l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, carrega contra els arguments de la instructora del procés titllant la seva decisió “d’arbitrària, il·legal i que genera indefensió“. De fet, qualifica l’organisme i el seu procés “d’esquilmador”. Així avisa que interposarà mesures judicials contra la instructora i defensa que “els avals són vàlids i legals en la mesura que s’han emès d’acord amb el procediment establert”. En aquesta línia retreu que la delegada instructora porta “contravè, manifesta i arbitràriament -sense que es pugui al·legar el desconeixement- que disposa una norma amb rang de llei autonòmica sota la premissa de la validesa dels avals”.

“Sembla evident que en el propòsit esquilmador que ha mogut tot aquest expedient, la delegada instructora ha prescindit total i absolutament de les normes d’aplicació, de les de procediment i excedint-se en les seves capacitats ha actuat de manera obertament contrària a dret, responsabilitat que s’exigirà en una altra jurisdicció”, adverteix Puigdemont. En aquest marc, l’advocat del president exiliat critica que la instructora abans que procedir a dictar una resolució d’embargament hauria d’haver aplicat l’article 39.5 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

L’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, abans d’atendre els mitjans a l’entrada del Tribunal de Comptes,aquest matí/ACN

Un article que comportaria un requeriment a l’Institut Català de Finances per tal de procedir a “l’anul·lació o revisió dels avals, si és que els considera il·legals”. “Així mateix, arribat el cas en què aquest organisme rebutgés el requeriment, es podria interposar el corresponent recurs contenciós administratiu“, remarca el recurs. De fet, la defensa de Puigdemont suposa que no ho ha fet perquè “hauria alentit el procediment i impedit l’activitat mediàtica generada a partir de la publicació de la resolució”. “No es tracta d’un acte aïllat sinó d’una sistemàtica seguida en el present procediment i que no es pot ni s’ha de permetre si volem seguir movent-nos dins el marc d’un estat democràtic i de dret”, alerta Boye.

En la mateixa argumentació jurídica, el lletrat recorda al Tribunal de Comptes que l’aplicació del Decret Llei amb què es fixen els avals s’aplica de manera “sesgada” i “interessada”. Així, carrega contra el fet que apliqui l’exposició de motius que atorga el marc de la intenció del decret com una manera de protegir el treballador públic en situacions que no siguin de culpa greu o dol. El recurs subratlla que el decret deixa ben clar que no s’aplicarà quan una resolució ferma determini aquest grau de culpabilitat o malvolença. En el cas d’Exteriors, és una valoració d’una instructora que queda molt lluny de ser ferma, perquè encara no s’ha tancat el procés i és recurrible als tribunals.

Part del recurs del Tribunal de Comptes on avisa d’una querella a la instructora/Quico Sallés

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a octubre 20, 2021 | 14:10
    Ricard octubre 20, 2021 | 14:10
    Quan els castellans fan servir jutges i fiscals (alguns entusiastes de la revenja patriotera) en actuacions judicials abusives, en lloc d'afusellar catalans com feien abans, també ells es poden trobar amb denúncies. La situació perjudica a moltes persones honrades que no haurien de passar pel que estan passant. Que els xenòfobs tastin la medicina que tant els agrada administrar és una molt bona notícia. El problema és que finalment qui dirimeix sempre les culpabilitats és un altre castellà. Esperem que aquest no sigui dels xenòfobs.
  2. Icona del comentari de: Cge a octubre 20, 2021 | 15:31
    Cge octubre 20, 2021 | 15:31
    Molt bé, un altre cop gràcies exili
  3. Icona del comentari de: Joan a octubre 20, 2021 | 16:10
    Joan octubre 20, 2021 | 16:10
    A tope Boye & Puigdemont! no pareu, tot això que fa España és d´escàndol i ningú page per res; començant per la banda de delinqüents del PP, els franquiestes i els feixistes i acavant per els socialistes amb el matra Espanya unida quan inclues els espanyols que van fer fora d´Andalusia i van enviar aqui amb tren ara demanen la independencia.
  4. Icona del comentari de: vado a octubre 20, 2021 | 16:23
    vado octubre 20, 2021 | 16:23
    Bravo! Faran el que vulguin però cal parar-los el s peus o com a mínim que es mullin i assumeixin responsabilitats i portar-los a rendir comptes davant tribunals jurídics per poder arriba a Europa si cal. Crec que aquesta ja es va contradir sobre l'existència d'unes probes.
  5. Icona del comentari de: Estatopagao a octubre 20, 2021 | 16:59
    Estatopagao octubre 20, 2021 | 16:59
    Tranquilo Carlos ...todos los catalanes vamos a pagar lo que defraudaste... Vives en otro mundo . Ve preparándote para entrar en el truyo que eso seguro que pasará..
    • Icona del comentari de: Pepet a octubre 20, 2021 | 19:47
      Pepet octubre 20, 2021 | 19:47
      Noi xerres per xerrar, no tens ni p*** idea del que dius. Au a Escaña manca gent.
      • Icona del comentari de: Estatopagao a octubre 21, 2021 | 08:10
        Estatopagao octubre 21, 2021 | 08:10
        Ya se que tú eres más listo ....es lo que tiene ser supremacista ...estar por encima de todos .....pero no me voy a ir ....me tendrás que echar y me voy a defender ...nací aquí y aquí moriré
    • Icona del comentari de: A l'aguait a octubre 21, 2021 | 13:47
      A l'aguait octubre 21, 2021 | 13:47
      topagao: has vist la foto del xaletet que té aquesta mena de tribunal?, i lo que costa a l'erari públic tots els que són a dins per fer la feina d'empaitar catalans i ajudats amb la col·laboració de clavagueres?
  6. Icona del comentari de: Tano a octubre 20, 2021 | 19:45
    Tano octubre 20, 2021 | 19:45
    Canya en aquesta gent que ve de matinada.
  7. Icona del comentari de: jj a octubre 21, 2021 | 01:48
    jj octubre 21, 2021 | 01:48
    La manera d'aconseguir que es respecti a la nació catalana és conservant i expandint la nostra llengua, que és el cor de la nostra nació, arreu del territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa