El PSC-Units acusa al bloc sobiranista de descriure els Mossos com la “policia de Pinochet”

A les deu en punt d’aquest matí ha començat a caminar la comissió d’estudi del model policial al Parlament de Catalunya. La calma habitual de la molsuda sala 1 de la cambra catalana ha estat entorpida pel debat de propostes sobre el pla de treball. El primer a prendre la paraula ha estat el portaveu d’Interior del PSC-Units, Ramon Espadaler, que ha presentat un pla de treball alternatiu i un gruix de compareixences particular. Espadaler ha començat carregant els neulers sobre la proposta de tasques realitzada conjuntament per ERC, JxCat, Comuns i la CUP a qui ha acusat de descriure els Mossos d’Esquadra com la “policia xilena en època d’Augusto Pinochet”. De fet, l’ha definida com un “monument a la desconfiança”. Espadaler però ha assegurat que no vetarà cap compareixença de les proposades.

Un cop escalfat l’ambient, Vox ha pres la paraula per intentar desqualificar la presidència de la cupaire Dolors Sabater. A l’exalcaldessa de Badalona, ni tan sols ha badallat. A continuació, el portaveu de la CUP, Xavier Pellicer, ha reivindicat la comissió per fer transparent l’acció de la policia a Catalunya, tant en ordre públic com en Informació. De fet, Pellicer ha exposat que el seu grup entén que la policia actua com la última ràtio per defensar les “desigualtats socials”. “No serà un teatrillo!”, ha exclamat Pellicer en referència alguna de les intervencions. Així ha advertit que qualsevol funcionari públic ha de donar explicacions quan hi ha hagut una mala praxis.

Dolors Sabater, en un moment de la creació de la Comissió de Model Policial/Quico Sallés

En el mateix sentit, s’ha expressat Marc Parés, portaveu dels Comuns que s’ha aliat amb ERC, Junts i CUP per presentar el mateix pla de treball. Parés ha insistit que s’han registrat “males praxis” dins la policia en els darrers anys i s’ha registrat certa sensació d’impunitat. Una impunitat que segons Parés també pot ser causada per manca de transparència i manca de procediments, d’aquí que hagi defensat la comissió per tal de millorar el model policial de Catalunya. També ha apostat per escoltar totes les veus que es proposin malgrat que també s’hagin demanat responsables del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil.

Pel que fa a Junts, el portaveu del ram, Jaume Alonso Cuevillas, ha arguït que una bona policia ha de ser “permanentment revisable” tot i que ha lloat el cos de Mossos i ha recordat que el seu grup defensa la necessitat de l’ordre públic. Cuevillas ha aprofitat el seu torn per obrir el debat i sobretot, per col·locar en el centre de debat una de les seves obsessions de treball, la millora de l’elaboració dels atestats policials. Per part d’ERC, Chakir el Homrani ha apostat, amb un apassionat discurs, per obrir el ventall de la seguretat pública i estudiar-la a fons en un sistema democràtic. “Transparència és protegir el cos”, ha brandat el diputat republicà. “Transparència és el contrari de simplificació”, ha afegit. Tampoc ha desaprofitat l’ocasió per retreure als grups que “fa dues setmanes volien desmantellar el cos, ara acusen al sobiranisme de voler-lo desmantellar”.

Un moment de la votació de la comissió d'Ordre Públic i Model Policial/Quico Sallés
Un moment de la votació de la comissió d’Ordre Públic i Model Policial/Quico Sallés

Matías Alonso, de Ciutadans i Lorena Roldán, del PP, han carregat durament contra la comissió i els seus instigadors. Roldán fins i tot ha acusat la CUP de “carregar-se la seguretat de Catalunya” a més dels insults habituals cap als independentistes de “Totalitaris”. Alonso, més controlat en el contingut i la forma, ha defensat el seu pla de treball que inclou la compareixença dels responsables operatius i polítics de la Guàrdia Civil i el CNP.

Finalment s’ha aprovat el dens pla de treball signat per ERC, Junts, CUP i Comuns, així com també, amb l’abstenció del grup sobiranista i cap vot en contra de les compareixences demanades pels socialistes. Així mateix s’han denegat les propostes de compareixença i pla de treball del PP i de Ciutadans. També han assistit avui representants d’Irídia i d’Amnistia Internacional.

Comentaris

  Josep Novembre 26, 2021 | 12:42
  doncs si, bastant, tenint en comte el seu origen borbònic-fastigós i que nomès defensen als ultaspañolsdemerda, mereixent un escarment exemplar, una purga sense pietat.
  Gonzalo Novembre 26, 2021 | 12:54
  La colleja es para Pig de Mont, que no le han devuelto la inmunidad.
   JordiP Novembre 26, 2021 | 14:01
   Avui dia, l'analfabetisme va molt més enllà que la senzilla ignorància de saber llegir i escriure.
  Ja Novembre 26, 2021 | 13:01
  Quan la poli obbeix la fiscafina, deixa de ser poli i passa a ser sicari. Quan hi ha protecció gremial a la poli, deixa de ser poli.
  Borinot Novembre 26, 2021 | 15:55
  Aquest espadaler, es creu que és el més savi del món, el don perfecto, quan no és més que un vividor, rescatat pel miguel izeta, després que ell, hagués dit al concurs d'acreditors, unio democràtica de Catalunya, per finalment la desaparició d'aquest històric partit polític
  Hemeroteca Novembre 26, 2021 | 15:56
  Actual pssc_unitss=pesoe són franquistas de ultradreta neoliberal españolista que s'autoproclamen de tal nomenades" izquierdas progresistas". Però recordeu que illa & izepeta es manifesten al costat de fascistas i Espadaler es abitual a les charlatades de suciedad civil franquista.
  Català Novembre 26, 2021 | 17:50
  Els Mossos son policia i, com a tal, estan al servei del poder i en contra del Poble.
  Català Novembre 26, 2021 | 17:50
  Els Mossos son policia i, com a tal, estan al servei del poder i en contra del Poble.

Nou comentari