El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès porta la reivindicació de l’Acord de Claredat a la premsa francesa
  • CA

Una entrevista a Le Figaro i un article a Le Monde. La premsa de referència de l’Estat francès recull aquest dijous les reivindicacions de l’independentisme des de l’òptica del president de la Generalitat, Pere Aragonès, l’equip del qual ha aconseguit que els dos grans diaris del país publiquin els seus arguments sobre la situació nacional de Catalunya amb motiu de la cimera hispano-francesa que s’ha fet a Barcelona. Aprofita l’ocasió per reivindicar la seva proposta d’Acord de Claredat per un referèndum pactat.

En l’entrevista a Le Figaro, Aragonès assegura que la “lluita democràtica i pacífica” per la independència de Catalunya “no s’ha acabat”, un missatge destinat a contradir directament la frase de membres del govern espanyol segons la qual “el Procés s’ha acabat”. L’executiu espanyol volia aprofitar la cimera d’avui de Pedro Sánchez i el president de la República francesa, Emmanuel Macron, per subratllar aquest suposat final, i l’independentisme s’ha organitzat per desmentir-lo, amb la protesta al carrer i amb el posicionament de la Generalitat, malgrat la presència d’Aragonès en el comitè de rebuda dels dos presidents. “Hi ha una part sòlida de la societat catalana que defensa que la independència és el projecte polític capaç d’alliberar el nostre país. S’està duent a terme un procés de diàleg i negociació amb el govern espanyol”, ha argumentat el president del Govern en l’entrevista al diari francès.

També ha criticat la utilització que el govern espanyol ha fet de la trobada i ha intentat matisar la posició d’ERC, que participava en la protesta –amb el president de la formació, Oriol Junqueras– al capdavant assegurant que el seu partit no participava “contra la cimera en sí, sinó contra la retòrica del govern espanyol”. Al llarg de la conversa, Aragonès ha defensat l’Acord de Claredat que fa mesos que defensa, des que va llançar aquesta proposta al setembre, en el debat de política general.

Malgrat totes aquestes observacions, Le Figaro –que indica que ERC és un “partit d’esquera independentista” però subratlla que està “en el poder”–, tria com a títol de l’entrevista una frase d’Aragonès que no parla de la qüestió nacional, sinó de la vocació europeista de Catalunya: “Som en una societat europeista”. El mateix missatge que el president de la Generalitat ha triat per fer arribar a Macron en els breus segons en què s’ha pogut adreçar a ell en la salutació, que ha fet situat entre la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Segons ha explicat el mateix Aragonès posteriorment en una compareixença davant la premsa, ha remarcat al president de la República francesa que Catalunya vol contribuir a la creació dels Estats Units d’Europa “d’igual a igual” amb els altres.

Una tribuna per reclamar el referèndum a ‘Le Monde’ 

I en l’article publicat a Le Monde, Aragonès reclama també el referèndum acordat a través de l’Acord de Claredat. “Un acord transparent ha d’establir les bases i les condicions per poder organitzar un referèndum”, diu en el mateix títol de l’escrit. També arrenca el seu discurs posant l’accent en l’europeisme de Catalunya. “Històricament, per convicció i sobretot per vocació de futur, Catalunya és una nació europea oberta al món. Per amor a la llibertat –com la va descriure Voltaire– i sobretot, pels ideals compartits i inalienables de pau, democràcia i drets humans”, comença l’article, fent una picada d’ull a França amb la referència a un dels seus grans pensadors, abans d’introduir la seva reclamació del referèndum.

Fragment de l'article publicat per Pere Aragonès a 'Le Monde'
Fragment de l’article publicat per Pere Aragonès a ‘Le Monde’

Més notícies
Josep Costa en una imatge davant del TSJC/EP
Costa i Pesarrodona reben cops dels Mossos en la protesta contra la cimera
Notícia: Costa i Pesarrodona reben cops dels Mossos en la protesta contra la cimera
Comparteix
L'exvicepresident del Parlament te tres dies de baixa per les contusions i el vicepresident de l'ANC ha estat colpejat a les cames i ha caigut a terra
Aragonès saluda Macron sota l'atenta mirada de Sánchez / ACN
Aragonès saluda Sánchez i Macron i marxa abans que sonin els himnes
Notícia: Aragonès saluda Sánchez i Macron i marxa abans que sonin els himnes
Comparteix
El president dona la benvinguda a Macron i trasllada a Sánchez que el Procés no s'ha acabat
Els CDR protesten al consolat de França per la cimera hispanofrancesa / Mireia Comas
La cimera i la protesta, minut a minut
Notícia: La cimera i la protesta, minut a minut
Comparteix
Seguiment en temps real de tots els esdeveniments i reaccions que provoqui aquesta trobada política d'alt nivell que rebutja l'independentisme perquè el govern espanyol hi vol evidenciar que "el Procés s'ha acabat"
L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí, en una intervenció a l'Eurocambra
Ponsatí explota a l’Eurocambra: “A ningú li importa l’estat de dret a Espanya”
Vídeo: Ponsatí explota a l’Eurocambra: “A ningú li importa l’estat de dret a Espanya”
Comparteix
L'eurodiputada acusa el PP d'haver "forçat aquest debat per guanyar una batalla política interna"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Claretat, putes i gordillos.sex.erc a gener 19, 2023 | 17:07
    Claretat, putes i gordillos.sex.erc gener 19, 2023 | 17:07
    La Claretat es una puta republicana o la querida del panxut cagat?
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 19, 2023 | 17:36
    Gonzalo gener 19, 2023 | 17:36
    Y siendo como son los franceses, el garbancito se ha retratado el solito al irse justo antes de que sonase el himno nacional francés. Todo un detalle del "anfitrion". Luego a quejarse de que Europa no nos hace caso....que si la presidenta del parlamento europeo no nos quiere recibir.... jajaja!
  3. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a gener 19, 2023 | 21:45
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) gener 19, 2023 | 21:45
    En Patufet ensenya el llautó botifler quan demana permís als espanyols per exercir un dret que ja vam exercir fa 5 anys i escaig. No ens cal fer cap nou referèndum, el que ens cal és aixecar la suspensió de la Declaració d'Independència que el Parlament de Catalunya va fer legítimament el 25 d'octubre de 1917
  4. Icona del comentari de: ERCriatures tontetes a gener 20, 2023 | 08:42
    ERCriatures tontetes gener 20, 2023 | 08:42
    Fa llàstima l'homenet curtet

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa