Aragonès, a Zapatero: “Puigdemont és a l’exili per la repressió”

El president de la Generalitat recorda a l'expresident del govern espanyol que un dels objectius de la taula de diàleg és el retorn dels exiliats

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recordat aquest diumenge que el president Carles Puigdemont “és a l’exili per la repressió” i que un dels objectius de la taula de diàleg és posar punt i final a la repressió a través d’una llei d’amnistia per tal que els exiliats puguin tornar a Catalunya i poder trepitjar territori de l’Estat espanyol. Així ha respost Aragonès a unes declaracions de l’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero en les quals manifestava que la situació de Puigdemont és un factor “decisiu” per al diàleg i que creia que “hi ha gent pensant-hi”.

Zapatero va assegurar en una entrevista a La 2 i Ràdio 4 que la situació de Puigdemont és “un factor decisiu i important” per al diàleg perquè “el recorregut vagi més fluid, s’acceleri i sigui més factible“, i va assegurar que l’escenari en el qual es troba el president de la Generalitat a l’exili és “inèdit” i per això suposa “una qüestió delicada judicialment i políticament”. Zapatero va afirmar que no té cap dubte que “hi ha gent pensant en això”: “Els indults han operat bé, tinguem confiança“. D’altra banda, va reclamar a Junts per Catalunya que aquesta situació “no afecti al diàleg” perquè “és el mètode que la democràcia imposarà“.

L’expresident espanyol va assegurar que els passos que s’han donat en els últims mesos han estat “extraordinàriament positius” i que el “clima” polític ha millorat un cop s’han concedit els indults. Zapatero va afegir que va traslladar a l’actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquesta havia estat una decisió “valenta” i de les que recordaria del seu mandat com una de les més “encertades” quan passin els anys. Sobre la taula de diàleg, l’exdirigent socialista va dit que el més important ara no és “veure la meta” d’aquest espai de negociació, sinó “que existeixi i es produeixi un diàleg, que hauria de ser freqüent”. També ha considerat que aquest diàleg s’hauria d’obrir a la societat.

Nou comentari