El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès diu al ‘New York Times’ que vol una llei que legalitzi el referèndum
  • CA

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat al diari The New York Times que vol explorar quines possibilitats hi ha d’aprovar una llei a l’Estat espanyol que legalitzi la celebració de referèndums. El cap de Govern va assenyalar al diari nord-americà que el més important ara mateix és “que hi hagi voluntat política” per arribar a un acord entre Catalunya i Espanya que resolgui el conflicte polític de fons.

El New York Times, que defineix el president Aragonès com un “independentista moderat“, explica que la voluntat del líder de l’Executiu català és aconseguir un referèndum pactat amb l’Estat espanyol i una llei d’amnistia. El diari apunta, però, que aquesta darrera petició serà molt complicada d’aconseguir, i assenyala que el principal obstacle és el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont; un actor polític que Espanya no vol que torni a Catalunya.

El diari nord-americà també assenyala que les converses entre Aragonès i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, són “l’intent més significatiu d’arribar a un acord” sobre una qüestió que “en la darrera dècada ha sigut el tema més divisiu de la política espanyola”. The New York Times diu que Aragonès s’ha hagut d’enfrontar en els darrers dies a Junts per Catalunya, un partit de “línia dura”, segons el mitjà.

The New York Times es refereix a la crisi de Govern viscuda aquesta setmana entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. El president Pere Aragonès no va acceptar els noms proposats per JxCat per assistir a la taula de diàleg, la formació de Carles Puigdemont no va voler variar la seva posició i Aragonès va decidir apartar-los de la mesa de negociació. Junts havia proposat el secretari general del partit, Jordi Sànchez, el vicepresident de JxCat, Jordi Turull, i la portaveu de la formació al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras; però Aragonès els va rebutjar pel fet de no formar part del Govern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa