El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Borràs renya Junts i els recorda que no els van votar per fer autonomisme
  • CA

La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, considera que la gent no va votar les forces independentistes per fer autonomisme. Una crítica dura tant a ERC, com a Junts per Catalunya com a la CUP. Així ho ha sentenciat en la conferència de clausura de la 54ena edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) que s’ha celebrat aquest migdia. Acompanyada del diputat Jaume Alonso Cuevillas, que ahir també va protagonitzar una xerrada a Perpinyà, Borràs ha pronunciat la primera declaració pública des de la seva suspensió. De fet, ha retret que “altres hagin parlat per ella” fins i tot “amb vídeos que no pertoquen”.  Crítiques a l’estratègia d’ERC i del sector majoritari de Junts, sobretot el favorable a mantenir-se en el Govern, han servit per establir un nou mantra de cara al nou curs polític: “El 52% no ens va fer confiança per acomodar-se a l’autonomia”. 

Borràs, després de la intervenció del rector Jordi Casassas, ha alertat que no parlaria abastament de la seva suspensió. Només ha avisat: “No faré passos al costat, només endavant”. Tot en el marc d’una setmana que el cas Borràs ha estat el centre del debat, la picabaralla i l’estira i arronsa polític. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, collava ahir mateix a Junts per Catalunya a escollir un nou president. La proposta de la mà dreta del president Pere Aragonès era la resposta a la proposta del primer secretari del PSC, Salvador Illa, de sumar una majoria per rellevar Borràs i escollir una nova presidència de la cambra catalana. Però, Borràs també ha tingut resposta per als consellers de Junts que, com Josep Maria Argimon o Gemma Geis s’han mostrat favorables a la continuïtat del Govern tot retraient-los que no es tracta de fer de dretes o d’esquerres sinó de treballar per la independència. La presidenta suspesa ha fet, sobretot, balanç dels seus 16 mesos de presidència. Un haver i un deure polític amb aires de testament polític després haver estat atacada amb el que ha qualificat “dret penal d’autor”.

Laura Borràs i el rector de la UCE, Jordi Casassas, abans de la conferència de Borràs/UCE
Laura Borràs i el rector de la UCE, Jordi Casassas, abans de la conferència de Borràs/UCE

“Límits del parlamentarisme”

La conferència en el Lido de Prada es titulava “Els límits del parlamentarisme”. Un títol que ha aprofitat per descriure la feina feta durant la seva presidència amb casos com ara el vot delegat del conseller Lluís Puig, el cas de Pau Juvillà o la tutel·la del Tribunal Constitucional o de la justícia sobre les decisions del Parlament. També s’ha referit als límits “exògens” del parlamentarisme com ara la decisió del president Roger Torrent de no convocar la investidura de Carles Puigdemont o de Jordi Sànchez el gener de 2018. La seva conclusió és que “els límits del parlamentarisme és el partidisme”.

També ha emfatitzat que el parlament “no serà lliure i sobirà fins que no sigui el parlament d’un estat independent o una nació lliure”. I així ha retret que ara com ara ni amb el Parlament ni el Govern no s’ha aproximat més a la independència. “El president, el Govern i el Parlament hauria de ser el més independentista de la història, amb un 52% per fer possible la independència, l’autocrítica dels partits és necessària i indispensables”, ha afegit. En aquest marc Borràs subratlla que només ha trobat “desconcert, desil·lusió i decepció sobre el procés d’independència”.

D’aquí que ha carregat contra els partits de Govern i amb les seves estratègies actuals. “L’ordre dels factors sí que altera el resultat, perquè jo Catalunya independent si només és d’esquerres, o és feminista, o la presideix el meu partit, això serà un fracàs”, ha reblat. “Els partits han de ser un instrument i una eina per convertir en realitat els anhels de la gent”, ha avisat. Borràs ha anat una passa més enllà i ha criticat durament també ERC en dir que s’havia convertit en una “profecia autocomplerta” que “no som prous, que la muntanya era alta i l’estat poderós, i això és fals”. “Hi ha les majories, només cal voluntat i planificació política, la independència és avui necessària, imprescindible i inajornable”, ha asseverat.

Més notícies
Laura Borràs / ACN
Borràs assegura que anirà al Parlament, tot i tenir les funcions suspeses
Notícia: Borràs assegura que anirà al Parlament, tot i tenir les funcions suspeses
Comparteix
La presidenta suspesa del Parlament assegura que treballa per la independència des de Junts
Laura Borràs, presidenta de Junts / ACN
Borràs: “Està totalment fora de lloc interrompre el minut de silenci”
Notícia: Borràs: “Està totalment fora de lloc interrompre el minut de silenci”
Comparteix
La presidenta suspesa del Parlament de Catalunya atribueix a una sola persona els crits durant l'acte del 17-A
La consellera Laura Vilagrà, en un moment de la seva intervenció a la UCE/UCE
Vilagrà colla Junts pel cas Borràs: “Ells tenen la iniciativa”
Notícia: Vilagrà colla Junts pel cas Borràs: “Ells tenen la iniciativa”
Comparteix
La consellera admet que el Govern està "lluny de pactar un referèndum amb l’Estat” però defensa la taula de diàleg
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista amb l'ACN al Palau de la Generalitat, el 19 d’agost del 2022 / ACN/ Jordi Borràs
Aragonès insta Junts a escollir una nova presidenta del Parlament
Notícia: Aragonès insta Junts a escollir una nova presidenta del Parlament
Comparteix
El president afirma que Junts coneixia la decisió d'ERC abans que se li obrís un judici oral

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan Gibert a agost 23, 2022 | 14:44
    Joan Gibert agost 23, 2022 | 14:44
    Laura Borràs contra tothom, fins i tot contra la majoria de Junts. Malgrat que comparteixo la seva crítica a l'autonomisme, la veritat és que aquesta senyora em comença a fer por.
    33
    Icona de dislike al comentari de: Joan Gibert a agost 23, 2022 | 14:44 22
    Respon
  2. Icona del comentari de: Sense nivell a agost 23, 2022 | 14:59
    Sense nivell agost 23, 2022 | 14:59
    A ella la van votar per fer de presidenta i només ha fet el ridícul. No serveix ni per un Parlament autonomista. Per un d'un estat independent és evident que com a màxim podria fer de segurata.
    39
    Icona de dislike al comentari de: Sense nivell a agost 23, 2022 | 14:59 31
    Respon
  3. Icona del comentari de: Cge a agost 23, 2022 | 15:02
    Cge agost 23, 2022 | 15:02
    És per tot això que diu i que fa, que volen treure-se-la de sobre, Laura Borràs hauria de ser la presidenta del país. És la única que si te poder i per això li hem de donar ens pot portar a l'independència.
    32
    Icona de dislike al comentari de: Cge a agost 23, 2022 | 15:02 39
    Respon
    • Icona del comentari de: El Cid Elegant a agost 23, 2022 | 17:34
      El Cid Elegant agost 23, 2022 | 17:34
      Totalment d’acord. Crec que ella proclamarà la Republicà Catalana. Estic convençut.
      25
      Icona de dislike al comentari de: El Cid Elegant a agost 23, 2022 | 17:34 11
      Respon
      • Icona del comentari de: Si noi, a agost 24, 2022 | 05:50
        Si noi, agost 24, 2022 | 05:50
        i jo estic convençut que ho farà des de l'exili i també la suspendrà en menys de 8 segons.
    • Icona del comentari de: Resposta a agost 23, 2022 | 18:02
      Resposta agost 23, 2022 | 18:02
      Vols dir que ens portaria a la independencia? Quan ni tan sols es va mullar per el cas Juvillà, el de Puig, etc. No ha fet res per la independencia, pero ha xerrat molt, millor que s'aparti i que posin algú altre que sigui valent, nomes vol la poltrona, com els altres.
      27
      Icona de dislike al comentari de: Resposta a agost 23, 2022 | 18:02 15
      Respon
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a agost 24, 2022 | 13:40
      Pere Llimonera i Citronell agost 24, 2022 | 13:40
      ... país? ??? Quin país??? ... un altre com el Mortadelo... inventores de países, fantasías y ficciones... te refieres sin duda a la Región autonómica Catalana, pero la abducción habrá atorado los enlaces neuronales necesarios para el buen juicio y la correcta percepción, interpretación y asimilación de las cosas... Apa, Adéu!
  4. Icona del comentari de: Joan de l'Os a agost 23, 2022 | 15:10
    Joan de l'Os agost 23, 2022 | 15:10
    Voleu dir que és només la Borràs que creu que no es varen votar partits independentistes per a fer autonomisme?.Sembla que això sigui una pintoresca i subjectiva opinió seva. Ja és ben curiós, no trobeu? Ara resultarà que es vota els partits sense fer cas dels objectius que afirme tenir. Digui el que digui la Borràs i renyi o no renyi segons escriu el pueril llenguatge periodístic del titular, és més que evident políticament parlant que govern i els seus partits treballen en contra de les aspiracions d'independència i emancipació de la majoria del poble català. Clar com la llum del sol.
    19
    Icona de dislike al comentari de: Joan de l'Os a agost 23, 2022 | 15:10 16
    Respon
    • Icona del comentari de: ”partits independentistes per a fer autonomisme'? a agost 24, 2022 | 05:46
      ”partits independentistes per a fer autonomisme"? agost 24, 2022 | 05:46
      Parles del partit de Miss Catalunya que'ns va donar una costellada de 3 respostes sense cap transcendència? Del que va posar a dit, mai el vam votar, a un batxiller foll que suspèn la DUI en segons i fuig deixant-ho tot enmerdat? Del pallasso que'l seguir, tampoc el vam votar que jugava amb pancartetes i obeïa als jutges? A tots tres els ha quedat una generosa pensió vitalicia que mai s'han guanyat, ara la corrupta Laura Hagrid Borràs està a punt d'anar a judici i també vol la seva pensió. 3(+1) pensionistes autonomistes d'or... del partit més corrupta, mentider, incumplidor i autonomista de Catalunya.
    • Icona del comentari de: Es clar que si osset... a agost 24, 2022 | 06:00
      Es clar que si osset... agost 24, 2022 | 06:00
      Vam votar al batxiller foll? No, ens el va encolomar a dit Miss Catalunya perquè suspengués la DUI en segons i fugis deixant-ho tot enmerdat. Vam votar al pallasso Torra? No, ens el va encolomar Fuigpelmón perquè jugues amb pancartetes i fes el ridícul. Vam votar a Laura Hagrid Borràs? No, després de 3 enganys fiascos els independentistes vam començar a posar seny, ja no volem més enganys autonomistes dels nouvinguts a l'independentisme.
  5. Icona del comentari de: Encuesta Vis a Vis : a agost 23, 2022 | 15:23
    Encuesta Vis a Vis : agost 23, 2022 | 15:23
    A - Con el " amigo " trapi-drogui. B - Con el " amigo" mafioso matón. C - Con el " titular "que no se enteraba de los favores que recibían los " amigos". D- Alternancia.
    12
    Icona de dislike al comentari de: Encuesta Vis a Vis : a agost 23, 2022 | 15:23 16
    Respon
    • Icona del comentari de: Anònim a agost 23, 2022 | 18:30
      Anònim agost 23, 2022 | 18:30
      T'oblides que en la "B" potser en Llach té alguna cosa a dir també, o faran un ménage a trois? I un altre que et descuides es l'argimont, tant amics que eren, que ha passat? També es cornut? La xoni ens regalarà grans moments de sex & drugs & rock&roll, segur.
      14
      Icona de dislike al comentari de: Anònim a agost 23, 2022 | 18:30 10
      Respon
  6. Icona del comentari de: Anònim a agost 23, 2022 | 15:37
    Anònim agost 23, 2022 | 15:37
    A tu no et va col·locar l'autonomista Torra? Ufffff quina maaaaandraaaaaa....
    23
    Icona de dislike al comentari de: Anònim a agost 23, 2022 | 15:37 15
    Respon
  7. Icona del comentari de: Rosa a agost 23, 2022 | 15:59
    Rosa agost 23, 2022 | 15:59
    Està clar que la presidenta Borràs molesta a tothom perquè posa en qüestió els partits "dits independentistes" que l'únic que volen és seguir aferrats a les cadires amb qualsevol excusa. Ni son independentistes, ni tenen cap altra ideologia que no sigui viure del momo de la política.
    29
    Icona de dislike al comentari de: Rosa a agost 23, 2022 | 15:59 23
    Respon
    • Icona del comentari de: Realitat a agost 23, 2022 | 17:42
      Realitat agost 23, 2022 | 17:42
      Vols dir que la Borràs no està per el sou? Per això va aconseguir una plaça de funcionaria de l'estat amb males arts i ara vol aguantat fins l'any que ve com a presidenta del parlament per tindre sou vitalici, res mes. Si fos tan independentista com diu hagues desobeit amb el Pau Juvillà, o amb el Puig. Ella ha acatat sempre
      32
      Icona de dislike al comentari de: Realitat a agost 23, 2022 | 17:42 14
      Respon
  8. Icona del comentari de: El cit campejador a agost 23, 2022 | 16:15
    El cit campejador agost 23, 2022 | 16:15
    Trapis, deja de robar y podrás hablar
    13
    Icona de dislike al comentari de: El cit campejador a agost 23, 2022 | 16:15 22
    Respon
  9. Icona del comentari de: Endavant i mort al jun1uerisme borbònic a agost 23, 2022 | 17:51
    Endavant i mort al jun1uerisme borbònic agost 23, 2022 | 17:51
    Borras es intel.ligent i brillant. Junqueras es rastrer i venut, pura corrupcio, pur espa6olisme OPUS.DEI, com el seu nen tutellat Aragones.Dei, mes ruc que la seva gossa
    17
    Icona de dislike al comentari de: Endavant i mort al jun1uerisme borbònic a agost 23, 2022 | 17:51 22
    Respon
    • Icona del comentari de: Anònim a agost 23, 2022 | 18:26
      Anònim agost 23, 2022 | 18:26
      I tant, pregunta-li a la corrupta Borràs perquè té un judici, i al seu amic el camell traficant, tot i que ja està engarjolat. De fet, també li pots preguntar al buldog que sempre porta al costat, es diu culet rodó àlies Dalmases, li encanta amenaçar a tothom que pot, al millor estil de la famiglia corrupgent.
      19
      Icona de dislike al comentari de: Anònim a agost 23, 2022 | 18:26 14
      Respon
    • Icona del comentari de: ERC LLADRES I ESPAÑOLS a agost 23, 2022 | 20:50
      ERC LLADRES I ESPAÑOLS agost 23, 2022 | 20:50
      Junqueras de Saenz de Santamaria, porqueria 155. Junqueras emigra a España venut i lladre Ferrovial
      10
      Icona de dislike al comentari de: ERC LLADRES I ESPAÑOLS a agost 23, 2022 | 20:50 11
      Respon
  10. Icona del comentari de: Fer autonomisme? a agost 23, 2022 | 18:10
    Fer autonomisme? agost 23, 2022 | 18:10
    Com no contabilitzar el vot de Puig? Com expulsar a Juvillà i una setmana després dir que no ho farà?
  11. Icona del comentari de: fideli a agost 23, 2022 | 18:33
    fideli agost 23, 2022 | 18:33
    Judes per Catalunya
  12. Icona del comentari de: Pilar a agost 23, 2022 | 18:37
    Pilar agost 23, 2022 | 18:37
    Renya a Ñerk, però als "periodistes" sembla que els agrada vendre batalletes de Junts sempre per blanquejar als traïdors de Ñerk...
    • Icona del comentari de: Anònim a agost 24, 2022 | 14:29
      Anònim agost 24, 2022 | 14:29
      El líder dels traïdors ho va demostrar en 8 segons, i no com aquesta amb tanta xerrameca.
  13. Icona del comentari de: Abstencionista convençut. a agost 24, 2022 | 05:37
    Abstencionista convençut. agost 24, 2022 | 05:37
    Aixó de que no es va votar per fer autonomisme només s'ho creuen els ingenus que van votar els partits seudoindependentistes. L'única cosa que volen els polítics és el càrrec i anar tirant de la rifeta. I mentre els babaus de torn els vagin votant ho tenen assegurat. Mireu si n'és de vella aquella dita de "Mentre hi hagi burros hi haurà qui anirà a cavall".
    • Icona del comentari de: Aragones i si reparteixes la teva fortuna imperial? a agost 24, 2022 | 07:33
      Aragones i si reparteixes la teva fortuna imperial? agost 24, 2022 | 07:33
      Els Aragonès posseeixen una xarxa hotelera composta pels següents establiments:el Bahía de Tossa i el Mar Menuda, a la Costa Brava; el Taurus Aquapark Resort, a la costa de Barcelona; més el Port Salou, laDonaire Beach, el Costa Salou i l'Avenida Family Suites, a la Costa Daurada. L'empresa comptabilitza uns actius agregats de 90 milions i el valor de cost dels immobles és de 58 milions. L'any anterior a la pandèmia, el conglomerat va ingressar 36 milions i va declarar un benefici de 3,6 milions. Els seus recursos propis es van xifrar en 46 milions. ARAGONES EL MILIONARI, no reparteix la seva fortuna descomunal per que es d'ESQUERRES LLADREGOTES.
      • Icona del comentari de: AngelmMartin de Vega a agost 24, 2022 | 11:00
        AngelmMartin de Vega agost 24, 2022 | 11:00
        Por cierto Sr Riera, ¿ya has estudiado cuando declaró de propiedades en el juramento como diputado?¿ No lo sabes? Que esperas a estudiarlo, o ¿es que tapas la basura la sinverguenza Aragones?
      • Icona del comentari de: Anònim a agost 24, 2022 | 14:31
        Anònim agost 24, 2022 | 14:31
        Això és calderilla al costat dels Macro hotels del fill d'en Pujol al Carib i a Sud-amèrica Però vaja, si a tu et consola
        • Icona del comentari de: ERC CLUB PRIVADO DE FORRAOS POR FRANCO SA a agost 24, 2022 | 16:07
          ERC CLUB PRIVADO DE FORRAOS POR FRANCO SA agost 24, 2022 | 16:07
          ERCalderilla franquista. Famiglia Rovira, forrats pel Franco, i els junqueras de Ferrovial, també?
  14. Icona del comentari de: Groc a agost 24, 2022 | 10:13
    Groc agost 24, 2022 | 10:13
    La "monta pollos" (Arrimades) amb caiguda lliura La "Borràs" Si no te un suport majoritari anirà de capa caiguda
    • Icona del comentari de: Aragones el MAFIA DE FRANCO.ERC a agost 24, 2022 | 10:57
      Aragones el MAFIA DE FRANCO.ERC agost 24, 2022 | 10:57
      GROC ES MAFIA IMPERIO ARAGONES? ERC CLUB DE RICATXOS forrats per Franco. Aragones torna el BOTIN, LADRON DE FRANCO
      • Icona del comentari de: Groc a agost 24, 2022 | 18:26
        Groc agost 24, 2022 | 18:26
        Ets tonto i no tens remei Franco intim amic d'ERC Tu intim amic dels corruptes politics de la dreta catalana fenta ballar com el tonto de fira
  15. Icona del comentari de: Cat a agost 24, 2022 | 14:37
    Cat agost 24, 2022 | 14:37
    Aquesta donarà la tabarra fins el Març, després ja li quedarà la paga de 70.00€ i a viure.
  16. Icona del comentari de: Placid a agost 24, 2022 | 19:08
    Placid agost 24, 2022 | 19:08
    Borrás sira la primera dóna president de la Generalitat, hi ella declarará la DIU, no o dubteu, es una valenta. Nos fará independens

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa