El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament insta al Govern a duplicar la despesa pública en habitatge
  • CA

El Parlament ha instat aquest dijous al Govern a duplicar la despesa en polítiques d’habitatge fins als 1.500 milions d’euros als pressupostos de la Generalitat de 2023, i prioritzar l’augment de recursos per al parc públic de lloguer social. Es tracta d’un punt d’una moció dels comuns que ha prosperat amb el sí de PSC, Junts, CUP, PP i Cs, i l’abstenció de Vox i ERC.

La cambra catalana també ha instat el Govern a presentar en dos mesos un pla de xoc amb recursos i un calendari per a “eliminar” les llistes d’espera de les taules d’emergència, ampliar el parc públic de lloguer un mínim de 5.000 habitatges en 2023 i abordar reformes per a fer efectiu l’impost sobre habitatges buits. A més, ha demanat incrementar fins als 50 milions d’euros el pressupost per a les ajudes al lloguer i evitar “al màxim els desnonaments”, reforçant l’atenció a les persones desnonades i estudiant crear unitats específiques per a famílies vulnerables en municipis de més de 20.000 habitants.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el primer ple del Parlament després de la ruptura amb Junts, amb els consellers del nou Govern a la primera fila de l'hemicicle / Francesc Xavier Subias Salvó (Parlament de Catalunya)
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el primer ple del Parlament després de la ruptura amb Junts, amb els consellers del nou Govern a la primera fila de l’hemicicle / Francesc Xavier Subias Salvó (Parlament de Catalunya)

Els comuns condicionen els pressupostos

Des dels comuns, Susanna Segòvia ha advertit que “l’acord de pressupostos dependrà molt del que es faci en habitatge”, ha lamentat que el compromís d’investidura d’arribar als 1.000 milions d’euros en polítiques del sector no s’hagi complert i ha cridat a garantir l’efectivitat de l’impost sobre els habitatges buits. “Perquè hi hagi un compromís pressupostari, ha d’haver pressuposat”, li ha replicat el republicà Pau Morales, que ha sostingut que, més que la suma d’inversió, l’important és que la partida pressupostària sigui estable en el temps per a avançar en polítiques d’habitatge.

La cupaire Montserrat Vinyets li ha retret aquestes declaracions, en considerar “imprescindible” la xifra d’inversió que es destina a les polítiques d’habitatge, i ha assegurat que els 1.500 milions que planteja la moció són encara insuficients si es comparen amb la despesa d’altres països de l’entorn europeu.

La socialista Eva Candela López ha lamentat que el Govern no hagi complert els acords amb la CUP i amb els comuns sobre inversió en habitatge, ha sostingut que Catalunya porta molts anys de retard en aquestes polítiques i ha instat els comuns a ser exigents en la negociació dels comptes en aquest tema.

Junts critica l’aportació estatal

Des de Junts, Glòria Freixa ha assegurat que totes les propostes que han plantejat els comuns estan en el programa del seu partit, ha criticat que l’aportació estatal a les ajudes al lloguer és “ridícula” i ha advertit que per a aplicar mesures sobre habitatge fa falta un bon finançament.

“Les polítiques i la legislació que s’ha anat aprovant en aquest Parlament en els últims anys no funciona”, ha criticat el diputat de Cs Joan García, que ha secundat incrementar la inversió en polítiques d’habitatge i ha assegurat que és una cosa que el seu grup reivindica des de 2015.

Més notícies
Els consumidors ja no es conformen únicament amb preus baixos i promocions / Servimedia
El 54% dels espanyols prefereix comprar en els punts de venda físics després de la pandèmia
Notícia: El 54% dels espanyols prefereix comprar en els punts de venda físics després de la pandèmia
Comparteix
Els consumidors ja no es conformen únicament amb preus baixos i promocions
L'exconsellera de Justícia Lourdes Ciuró, amb la diputada al Congrés Míriam Nogueras, la diputada al Parlament Glòria Freixa i la regidora a l'Ajuntament de Barcelona de Junts Neus Munté / Junts
Ofensiva de Junts per resoldre les ocupacions delinqüencials en 48 hores
Notícia: Ofensiva de Junts per resoldre les ocupacions delinqüencials en 48 hores
Comparteix
Els grups parlamentaris del partit a les diferents cambres impulsen modificacions legals per combatre-ho
El diputat de Junts Francesc de Dalmases durant la comisisó de la CCMA al Parlament
Data de publicació: divendres 16 de setembre del 2022, 10:29
Localització: Barcelona
Autor: Guillem Roset
L’esborrany de Cuevillas proposa una amonestació pública per a Dalmases
Notícia: L’esborrany de Cuevillas proposa una amonestació pública per a Dalmases
Comparteix
El document considera que el diputat de Junts va cometre una "infracció lleu"
Laura Borràs, presidenta de Junts / ACN
La fiscalia demana apartar un pèrit de Borràs condemnat per assassinat
Notícia: La fiscalia demana apartar un pèrit de Borràs condemnat per assassinat
Comparteix
Boye assegura que la presidenta de Junts no sabia res i que Emilio Hellín és el millor en la seva feina

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vull un pis, soc emigrant a novembre 10, 2022 | 17:55
    Vull un pis, soc emigrant novembre 10, 2022 | 17:55
    Cada any arriben 200.000 emigrants i les esquerres samaritanes els hi volen regalar un pis. 3squerres de vergonya, fabricants d'impostos, rates i miseria junqueril

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa