Paluzie veu “complex” que la CUP entri al Govern

La presidenta de l'ANC apunta que podria assumir la presidència del Parlament

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, aposta perquè hi hagi un govern independentista que prepari un procés d’independència. En una entrevista a ‘Ràdio 4 i La2’, Paluzie creu que l’entrada de la CUP a l’executiu català li donaria “més força i estabilitat” però ho considera “complex”. I en aquest context, ha assenyalat que una alternativa de pacte de legislatura seria que la CUP assumís la presidència del Parlament. Paluzie també ha preguntat a ERC quant temps s’ha d’esperar un referèndum acordat i l’amnistia tenint en compte que l’estat espanyol ja ho ha rebutjat. I ha apostat per fer compatible el diàleg i preparar des de les institucions el pla B, és a dir, preparar la independència “efectiva“.

Paluzie veu contradiccions “molt grans” en el programa de la CUP per entrar en un govern en un marc autonomista i ha citat que els anticapitalistes, per exemple, volen la suspensió del pagament del deute. La presidenta de l’ANC ha subratllat que hi ha altres alternatives a la d’entrar en un govern i ha apuntat cap a la presidència del Parlament. “La presidència del Parlament en mans de la CUP seria una cosa important. La gran força la tenim al Parlament i sobre la cambra catalana hi ha molta tensió del poder judicial. La CUP si alguna cosa té és que està disposada a desobeir”, ha argumentat. 

D’altra banda, Paluzie ha avisat que un nou govern de JxCat i ERC s’hauria de construir sobre una “nova base” basada en la confiança i en l’objectiu comú de la independència. I és que, segons ha assenyalat la presidenta de l’entitat, hi ha una “dinàmica de desconfiança que s’arrossega des de fa temps”.

La presidenta de l’ANC defensa que els partits independentistes s’han de posar d’acord sobre l’estratègia i els passos a seguir cap a la independència. I ha recordat que ERC és el partit independentista amb més escons però que en té 33 dels 74 independentistes i, per tant, no té la majoria d’escons dins de l’independentisme. En aquest sentit, ha preguntat al partit d’Oriol Junqueras fins quan s’ha d’esperar a un referèndum acordat. Segons l’ANC, s’ha de fer compatible el diàleg amb l’Estat i anar preparant des de les institucions l’escenari d’una independència “efectiva” sense acord amb l’estat espanyol. Paluzie però no ha concretat si aquesta via passaria per un nou referèndum o reactivar la declaració unilateral d’independència.

Comentaris

  Ramon 24/02/2021 12:50 pm
  Passant a l'oposició, els netament independentistes tindrem ara més força i ben aviat moltíssima més encara.
  Paluzie = zero escons 24/02/2021 12:18 pm
  Encara és més difícil que hi entrin el tocats de l'ala de Primàries. 5940 vots independentistes a la paperera.
  FRAN BCN 24/02/2021 11:43 am
  La CUP en tasques com Govern o Presidència del Parlament és tant antinatural que garanteix una Legislatura "show" amb espectacle garantit. Veurem expulsions de diputats i en el fons, hi perdem tots perquè CUP és antisistema ja que donar-los responsabilitats institucionals és domar-los, i això va en.contra dels seus principis...
   Això ho diu vostè 24/02/2021 1:41 pm
   La CUP té gent més capacitada i més responsable que JxCAT.

Nou comentari