El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha dedicat aquesta tarda a explicar els canvis a la Prefectura dels Mossos d’Esquadra a la comissió d’Interior del Parlament, uns canvis que han generat força polseguera. Elena no ha tingut cap mania a defensar els canvis a l’estat major dels Mossos amb el nomenament de Josep Estela com a cap del cos, i els relleus que ha suposat en tota l’estructura del cos. De fet, ha recordat que aquestes decisions són “pròpies de les seves competències” i, com aquell que no vol la cosa, ha recordat els canvis que va portar a terme el major Josep Luís Trapero amb els comandaments amb què havia perdut feeling, com el cas de Cristina Manresa o el comissari Joan Figuera.

Elena ha sintetitzat la seva intervenció amb la màxima que “el major Trapero ha sigut el més adequat fins ara per liderar el cos de Mossos, i estic convençut que Josep Maria Estela és el millor per liderar-lo a partir d’ara”. El conseller ha defensat el canvi per permetre un lideratge més “plural” i amb més “coralitat”, sobretot amb la idea de “feminitzar el cos” i aprofitar més la territorialitat dels nous comandaments al capdavant del cos.

Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior, entra a la comissió acompanyat pel president de la comissió, Chackir El Homrari, i el director general de la Policia, Pere Ferrer, aquesta tarda /Quico Sallés
Joan Ignasi Elena, conseller d’Interior, entra a la comissió acompanyat pel president de la comissió, Chackir El Homrari, i el director general de la Policia, Pere Ferrer, aquesta tarda /Quico Sallés

Elena ha rebutjat de ple les acusacions de “purga” i ha arguït que els canvis són “normals” i “habituals” quan arriba un nou conseller. De fet, ha emfatitzat que canviar els comandaments és “propi de les seves competències com a conseller”. A més, ha recordat que rere els relleus hi ha “reptes” i “un model de direcció determinat”. “Durant els primers sis mesos he fet reunions amb la majoria de comissaris i amb les persones de màxima responsabilitat al cos i he anat veient qui podia ser la millor peça en la direcció”, ha remarcat.

En aquest sentit, Elena ha admès que sempre que hi ha canvis hi ha “incomoditats“. En aquest punt ha posat dos exemples prou gràfics i que van ser molt sonats en el seu moment, per l’olor de socarrim a purga o revenja que tenien els relleus decidits amb la reincorporació del major Trapero com a màxim comandament del cos. En concret, ha mencionat la comissària Cristina Manresa, que va passar de ser de facto la número dos de la Prefectura, com a responsable de la Comissaria Superior de Coordinació Central, a dirigir la Regió Policial de la Catalunya Central, i el cas del comissari Joan Figuera, que va passar de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya a comandar la Regió Policial dels Pirineus. “Qualsevol decisió pot ser llegida com una purga”, ha reblat Elena amb murrieria.

L’oposició ha estat especialment dura amb el conseller. Han criticat els canvis, els han titllat de “purga” i han insinuat interessos polítics, fins al punt d’acusar-lo de canviar el responsable de les investigacions per corrupció, l’intendent Toni Rodríguez, que a partir d’ara dirigirà la comissaria de Rubí, una àrea de amb 80.000 habitants. Elena ha replicat que el fins ara número dos de la Comissaria General d’Investigació Criminal, Ramón Chacón, serà el nou cap i que continuen treballant-hi 2.000 agents. De fet, ha recuperat l’historial de canvis d’aquesta comissaria per acreditar la normalitat dels relleus.

Però Elena, gat vell, ha aprofitat l’avinentesa dels dubtes per explicar el nou protocol de les investigacions de corrupció. “Estem fent un nou protocol juntament amb Prefectura per reforçar el blindatge de les operacions anticorrupció”, ha avançat el conseller. Un nou sistema que passa per duplicar els agents destinats a aquestes investigacions, i formar dos caporals en un postgrau de contractació pública i continuar deixant fora de la xarxa del departament els ordinadors d’aquesta unitat d’investigació, perquè ningú més que ells hi pugui tenir accés, ni tan sols els alts comandaments de la casa.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Fàcil d'entendre a gener 24, 2022 | 20:02
  Fàcil d'entendre gener 24, 2022 | 20:02
  S'imaginen si el major responsable de la policia espanyola declarés que té un pla per detenir el president del govern espanyol. S'hauria de ser burro per no destituir-lo. Doncs això.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 25, 2022 | 12:48
   Pere Llimonera i Citronell gener 25, 2022 | 12:48
   Si el Presidente delinque -y de manera obvia e intencionada-, sea quien sea y en el caso que sea, así debe ser... Lo que pasa es que el IndePendenciero común N0 entiende que es eso de la Democracia y de la División de Poderes... solo entiende de represión, de supremacismo de pensamiento único y de Yo-cracia...

Nou comentari

Comparteix