El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos creen una Àrea d’Anticorrupció Policial

Canvis significatius en l’estructura del cos de Mossos d’Esquadra. Aquest dimarts, el Consell Executiu del Govern de la Generalitat aprovarà l’esperat decret d’estructura del cos propulsat pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que ja porta cert endarreriment, perquè la data prevista era abans de final de l’any passat. El text, al qual ha tingut accés El Món, reformula la capacitat operativa, funcional i organitzativa de la Policia de la Generalitat. Incorpora canvis radicats en la temuda Divisió d’Afers Interns, que tindrà una Àrea d’Anticorrupció Policial per perseguir i prevenir els efectes del crim organitzat i el tràfic de drogues sobre el cos per la implicació d’agents en aquesta mena de delictes, com va passar en el cas de Santa Coloma de Farners, amb cinc agents investigats.

Per altra banda, el comissari en cap Eduard Sallent, s’ha sortit amb la seva en el seu objectiu d’incorporar la tecnologia i la intel·ligència com a branca clau del cos, de manera que també es crearà la Regió Policial Virtual, en sintonia amb el concepte “racionalització de la tecnoestructura”.

La nova organització del cos contempla una “descentralització” important de les funcions, tant organitzativa com territorial, amb “reforç de la policia territorial” i “l’afavoriment de la interrelació entre els serveis territorials i els centrals” a més de “la integració de la dimensió matricial de l’especialitat”. A més, el nou document reconfigura el Gabinet del Director General com una entitat que fa d’enllaç entre la Prefectura de la Policia –amb comandaments uniformats– i la direcció –de nomenament polític. El document, segons Interior, busca una nova “organització equilibrada entre el principi d’especialització tècnica i el d’adaptació polivalent a les necessitats emergents i canviants”.

El comissari dels Mossos d'Esquadra Eduard Sallent, expert en ciberseguretat / David Zorrakino / Europa Press
El comissari dels Mossos d’Esquadra Eduard Sallent, expert en ciberseguretat / David Zorrakino / Europa Press

Més especialització a Afers Interns, la policia de la policia

Especialment destacable són els canvis en una de les unitats més discutides en el si dels Mossos d’Esquadra, l’omnipotent Divisió d’Afers Interns. Precisament, la coneguda com a DAI és una de les protagonistes del nou decret. En concret, s’hi dedica tot l’article 150 del text. D’entrada, la DAI es rebateja com a Divisió d’Investigació Interna amb funcions com “investigar les activitats presumptament il·lícites exercides per funcionaris i agents en pràctiques de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra”. També acomplirà tasques “preventives”. Aquesta divisió haurà de ser “informada” de les investigacions de fets susceptibles de responsabilitat penal en què consti la participació de personal funcionari de policia, d’agents en pràctiques o de l’escala de suport del cos de Mossos d’Esquadra. 

Dins d’aquesta divisió, el decret crea tres àrees: l’Àrea d’Anticorrupció Policial, l’Àrea d’Investigació Interna i l’Àrea de Mitjans Tècnics i de Seguiments, aquesta darrera responsable de les qüestions logístiques. Tres àrees altament especialitzades que busquen diferenciar les tasques dins la mateixa divisió.

L’Àrea d’Anticorrupció Policial serà l’encarregada d’investigar els “fets susceptibles de ser considerats constitutius de corrupció policial, especialment en els àmbits de la salut pública, el crim i la delinqüència organitzada, així com els delictes econòmics que se’n derivin”. També tindrà l’encàrrec d’elaborar “estudis i analitzar la informació policial en aquesta matèria, en col·laboració amb altres actors, si escau, i dissenyar estratègies de prevenció”. Una unitat que es crea a la vista dels riscos que, segons fonts d’Interior, generen les “màfies sorgides arran del narcotràfic de la marihuana i dels tentacles del crim organitzat”.

L’Àrea d’Investigació Interna mantindrà les tasques habituals que portava a terme la Divisió d’Afers Interns actualment, és a dir, “la investigació penal, inclosa la investigació de queixes o denúncies de les quals es desprengui una possible responsabilitat dels membres dels Mossos”.

Regió Policial Virtual

L’altra gran novetat és la creació de la Regió Policial Virtual. És a dir, una unitat policial que patrulla i investiga el núvol o la xarxa. Aquesta regió penjarà de la Comissaria Superior Territorial. La seva tasca serà “realitzar funcions de prevenció d’il·lícits”, “funcions de policia comunitària en l’entorn virtual, mitjançant sistemes d’interrelació no presencials amb la ciutadania”, així com “procurar atenció a les víctimes mitjançant canals virtuals telemàtics” i “perseguir els fets delictius en entorns virtuals”.

Aquesta regió es dividirà en l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Proximitat Virtual, l’Àrea d’Investigació Virtual i l’Oficina de Suport. La primera serà la responsable del “patrullatge i vigilància virtual a la xarxa, realitzant funcions de prevenció i de persecució d’il·lícits”. També assumeix les “funcions d’atenció a la ciutadania, mitjançant una oficina que atengui les persones de forma no presencial”. Així mateix, exercirà “les funcions relatives a un possible primer contacte amb les víctimes, per donar pas posteriorment a l’atenció directa i personalitzada a les víctimes”. Com a darrera tasca, establirà “una activitat de relacions amb la comunitat i el teixit social i associatiu, ordinàriament a través de la xarxa”. La Regió Policial Virtual dels Mossos, que era una veritable obsessió pel comissari Sallent, assessorarà i complementarà les altres regions –casdascuna associada a un àmbit geogràfic– en el món virtual.

Imatge d’arxiu d’una unitats d’investigadors dels Mossos d’Esquadra / CME

Canvis a la Comissaria General d’Informació

Una altra importantíssima comissaria dels Mossos d’Esquadra també patirà una altra transformació. La Comissaria General d’Informació (CGINF), molt polèmica per les seves investigacions de caire ideològic sobretot dirigides a l’independentisme, els moviments socials i la biosfera d’esquerres. Una comissaria que ha tingut diverses estirades d’orelles, sobretot des que la dirigeix l’intendent Carles Fernàndez, excap de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra. Ara, la CGINF es desconcentra en les àrees d’informació territorial ubicades a cada regió policial i es divideix en quatre grans divisions: la Divisió d’Intel·ligència, la Divisió d’Operacions, l’Àrea Central Tecnològica de la Informació i l’Oficina de Suport.

De la Divisió d’Intel·ligència en penjaran l’Àrea Central d’Obtenció d’Informació i l’Àrea Central d’Anàlisi i Elaboració d’Intel·ligència. En canvi, de la Divisió d’Operacions en dependran l’Àrea Central Operativa d’Informació, l’Àrea Central de Contraterrorisme, les àrees d’informació territorial i l’Àrea Central de Coordinació d’Operacions. L’Àrea Central Tecnològica de la Informació, abans Àrea Central d’Anàlisi, s’incorpora per tal “d’investigar i obtenir informació de l’activitat en l’àmbit virtual de persones, grups o organitzacions terroristes que defensin la violència i que siguin una amenaça per a la seguretat de les persones, la pau i la cohesió social”. A més, tindran una relació directa amb la flamant Comissaria General de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, que tindrà una Divisió de Ciberseguretat.

 

Més notícies
Imatge d'arxiu d'una de les últimes 'raves' que s'han organitzat a Catalunya / ACN
La proliferació de ‘raves’ il·legals, un maldecap per als Mossos
Notícia: La proliferació de ‘raves’ il·legals, un maldecap per als Mossos
Comparteix
La policia catalana intenta contenir la tercera festa sense permisos en poques setmanes, aquesta vegada a Muntanyola (Osona)
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en una roda de premsa / ACN
Interior activa el Pla Daga per l’increment de delictes amb arma blanca
Notícia: Interior activa el Pla Daga per l’increment de delictes amb arma blanca
Comparteix
Tot i així Elena diu que a Catalunya "no hi ha cultura de la navalla"
Imatge de dos Mossos d'Esquadra / ACN
Els Mossos investiguen la mort violenta d’un home de 36 anys a Cantallops
Notícia: Els Mossos investiguen la mort violenta d’un home de 36 anys a Cantallops
Comparteix
Cap a les dotze s'ha trobat el seu cadàver amb molts signes de violència
Dos camions de bombers aparcats dins del parc de Sant Feliu de Buixalleu, en una imatge de l'octubre del 2021 / ACN
El cas Bombers obliga Interior a reestructurar l’administració del cos
Notícia: El cas Bombers obliga Interior a reestructurar l’administració del cos
Comparteix
La conselleria pren als responsables del cos el control sobre les tasques de comptabilitat i munta un sistema per monitoritzar-les

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Més que dubtosa eficàcia a març 18, 2023 | 19:23
    Més que dubtosa eficàcia març 18, 2023 | 19:23
    Bastant increïble de que pugui ser efectiva quan comparteixes la informació amb els cossos policials ñols.
  2. Icona del comentari de: Moveu-vos a març 18, 2023 | 19:24
    Moveu-vos març 18, 2023 | 19:24
    A la pn Via Laietana es tortura. Ja teniu feina, va.
  3. Icona del comentari de: John Smith a març 19, 2023 | 10:56
    John Smith març 19, 2023 | 10:56
    Si voleu saber més coses sobre l'actuació d'aquesta DAI, us recomano les comunicacions que fa l'Albert Donaire, sobre la repressió que pateix.
  4. Icona del comentari de: Mascle Empoderat a març 19, 2023 | 12:51
    Mascle Empoderat març 19, 2023 | 12:51
    Res Pere, el cos de Mossos/Mosses/Mossis, ha de ser més femení, o transgènere. És un cós exesivament masculinitzat, patriarcal i com cal. Fins i tot beuen conyac Soberano i es posen colonia d'homes. A mi em posar una multa fa una mica més de un any i no la vaig pagar per masclista i hetero-patriarcal.
  5. Icona del comentari de: Policía a març 19, 2023 | 13:34
    Policía març 19, 2023 | 13:34
    Esa foto es la demostración del cuerpo que tenemos, mandos que sin experiencia en la calle dirigidos por políticos de nivel bajísimo. Así nos va.
    • Icona del comentari de: Oliver i Hardy a març 19, 2023 | 18:15
      Oliver i Hardy març 19, 2023 | 18:15
      Com va dir un gran policia: en aquesta foto i en la darrera promoció de comissaris i intendents no han fet un detingut ni al bulevard de l'ISPC. Aquests no saben què és patrullar, no saben què és fer porta o custòdia, no són policies, treballen de funcionari policial.
  6. Icona del comentari de: Manel a març 19, 2023 | 17:24
    Manel març 19, 2023 | 17:24
    Doncs a veure si treuen els narcotraficants de dins del cos.
  7. Icona del comentari de: Aida a març 19, 2023 | 21:17
    Aida març 19, 2023 | 21:17
    Policia vigilant policia?, quin acudit més dolent, la majoria de policies són corruptes, homofebs, feixistes, racistes, anti Catalanistes, són fets demostrats amb dades,

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa