Canvis significatius en l’estructura del cos de Mossos d’Esquadra. Aquest dimarts, el Consell Executiu del Govern de la Generalitat aprovarà l’esperat decret d’estructura del cos propulsat pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que ja porta cert endarreriment, perquè la data prevista era abans de final de l’any passat. El text, al qual ha tingut accés El Món, reformula la capacitat operativa, funcional i organitzativa de la Policia de la Generalitat. Incorpora canvis radicats en la temuda Divisió d’Afers Interns, que tindrà una Àrea d’Anticorrupció Policial per perseguir i prevenir els efectes del crim organitzat i el tràfic de drogues sobre el cos per la implicació d’agents en aquesta mena de delictes, com va passar en el cas de Santa Coloma de Farners, amb cinc agents investigats.
Per altra banda, el comissari en cap Eduard Sallent, s’ha sortit amb la seva en el seu objectiu d’incorporar la tecnologia i la intel·ligència com a branca clau del cos, de manera que també es crearà la Regió Policial Virtual, en sintonia amb el concepte “racionalització de la tecnoestructura”.
La nova organització del cos contempla una “descentralització” important de les funcions, tant organitzativa com territorial, amb “reforç de la policia territorial” i “l’afavoriment de la interrelació entre els serveis territorials i els centrals” a més de “la integració de la dimensió matricial de l’especialitat”. A més, el nou document reconfigura el Gabinet del Director General com una entitat que fa d’enllaç entre la Prefectura de la Policia –amb comandaments uniformats– i la direcció –de nomenament polític. El document, segons Interior, busca una nova “organització equilibrada entre el principi d’especialització tècnica i el d’adaptació polivalent a les necessitats emergents i canviants”.

Més especialització a Afers Interns, la policia de la policia
Especialment destacable són els canvis en una de les unitats més discutides en el si dels Mossos d’Esquadra, l’omnipotent Divisió d’Afers Interns. Precisament, la coneguda com a DAI és una de les protagonistes del nou decret. En concret, s’hi dedica tot l’article 150 del text. D’entrada, la DAI es rebateja com a Divisió d’Investigació Interna amb funcions com “investigar les activitats presumptament il·lícites exercides per funcionaris i agents en pràctiques de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra”. També acomplirà tasques “preventives”. Aquesta divisió haurà de ser “informada” de les investigacions de fets susceptibles de responsabilitat penal en què consti la participació de personal funcionari de policia, d’agents en pràctiques o de l’escala de suport del cos de Mossos d’Esquadra.
Dins d’aquesta divisió, el decret crea tres àrees: l’Àrea d’Anticorrupció Policial, l’Àrea d’Investigació Interna i l’Àrea de Mitjans Tècnics i de Seguiments, aquesta darrera responsable de les qüestions logístiques. Tres àrees altament especialitzades que busquen diferenciar les tasques dins la mateixa divisió.
L’Àrea d’Anticorrupció Policial serà l’encarregada d’investigar els “fets susceptibles de ser considerats constitutius de corrupció policial, especialment en els àmbits de la salut pública, el crim i la delinqüència organitzada, així com els delictes econòmics que se’n derivin”. També tindrà l’encàrrec d’elaborar “estudis i analitzar la informació policial en aquesta matèria, en col·laboració amb altres actors, si escau, i dissenyar estratègies de prevenció”. Una unitat que es crea a la vista dels riscos que, segons fonts d’Interior, generen les “màfies sorgides arran del narcotràfic de la marihuana i dels tentacles del crim organitzat”.
L’Àrea d’Investigació Interna mantindrà les tasques habituals que portava a terme la Divisió d’Afers Interns actualment, és a dir, “la investigació penal, inclosa la investigació de queixes o denúncies de les quals es desprengui una possible responsabilitat dels membres dels Mossos”.
Regió Policial Virtual
L’altra gran novetat és la creació de la Regió Policial Virtual. És a dir, una unitat policial que patrulla i investiga el núvol o la xarxa. Aquesta regió penjarà de la Comissaria Superior Territorial. La seva tasca serà “realitzar funcions de prevenció d’il·lícits”, “funcions de policia comunitària en l’entorn virtual, mitjançant sistemes d’interrelació no presencials amb la ciutadania”, així com “procurar atenció a les víctimes mitjançant canals virtuals telemàtics” i “perseguir els fets delictius en entorns virtuals”.
Aquesta regió es dividirà en l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Proximitat Virtual, l’Àrea d’Investigació Virtual i l’Oficina de Suport. La primera serà la responsable del “patrullatge i vigilància virtual a la xarxa, realitzant funcions de prevenció i de persecució d’il·lícits”. També assumeix les “funcions d’atenció a la ciutadania, mitjançant una oficina que atengui les persones de forma no presencial”. Així mateix, exercirà “les funcions relatives a un possible primer contacte amb les víctimes, per donar pas posteriorment a l’atenció directa i personalitzada a les víctimes”. Com a darrera tasca, establirà “una activitat de relacions amb la comunitat i el teixit social i associatiu, ordinàriament a través de la xarxa”. La Regió Policial Virtual dels Mossos, que era una veritable obsessió pel comissari Sallent, assessorarà i complementarà les altres regions –casdascuna associada a un àmbit geogràfic– en el món virtual.

Canvis a la Comissaria General d’Informació
Una altra importantíssima comissaria dels Mossos d’Esquadra també patirà una altra transformació. La Comissaria General d’Informació (CGINF), molt polèmica per les seves investigacions de caire ideològic sobretot dirigides a l’independentisme, els moviments socials i la biosfera d’esquerres. Una comissaria que ha tingut diverses estirades d’orelles, sobretot des que la dirigeix l’intendent Carles Fernàndez, excap de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra. Ara, la CGINF es desconcentra en les àrees d’informació territorial ubicades a cada regió policial i es divideix en quatre grans divisions: la Divisió d’Intel·ligència, la Divisió d’Operacions, l’Àrea Central Tecnològica de la Informació i l’Oficina de Suport.
De la Divisió d’Intel·ligència en penjaran l’Àrea Central d’Obtenció d’Informació i l’Àrea Central d’Anàlisi i Elaboració d’Intel·ligència. En canvi, de la Divisió d’Operacions en dependran l’Àrea Central Operativa d’Informació, l’Àrea Central de Contraterrorisme, les àrees d’informació territorial i l’Àrea Central de Coordinació d’Operacions. L’Àrea Central Tecnològica de la Informació, abans Àrea Central d’Anàlisi, s’incorpora per tal “d’investigar i obtenir informació de l’activitat en l’àmbit virtual de persones, grups o organitzacions terroristes que defensin la violència i que siguin una amenaça per a la seguretat de les persones, la pau i la cohesió social”. A més, tindran una relació directa amb la flamant Comissaria General de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, que tindrà una Divisió de Ciberseguretat.