Moncloa avisa que vigila de prop les ambaixades catalanes

El govern espanyol de Pedro Sánchez ha advertit per escrit que vigila de prop l’activitat de les ambaixades catalanes, les delegacions de la Generalitat de Catalunya a l’exterior. De fet, assegura que té activats tots els recursos per defensar la “integritat d’Espanya”. Així ho afirma en una resposta parlamentària del passat 16 de desembre al Congrés a la diputada per Barcelona del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, a la qual ha tingut accés El Món. De fet, aquesta vigilància es va apuntar en la documentació que l’octubre del 2019 l’aleshores ministre d’Exteriors, el socialista català Josep Borrell, va remetre al Tribunal de Justícia de Catalunya per demanar la suspensió cautelar de l’obertura de noves delegacions. El govern espanyol sempre va negar que “espiés” les oficines de la Generalitat

La resposta insisteix que la “Comunitat Autònoma de Catalunya, com tota la resta, pot projectar-se internacionalment en el marc de les seves competències”. Ara bé, adverteix que “si planifiqués o desenvolupés una acció exterior que desbordi la competència  autonòmica o col·lisioni amb els interessos de l’Estat, els serveis del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació analitzarien la situació a fi d’adoptar les mesures necessàries”

Seu del ministeri d'Exteriors a Madrid/MAEC
Seu del ministeri d’Exteriors a Madrid/MAEC

El ministeri que dirigeix José Manuel Albares Bueno argüeix l’article 149 de la Constitució Espanyola, que determina la competència exclusiva del govern espanyol en matèria de relacions internacionals. “El govern defensarà aquest mandat constitucional, desenvolupat a la llei 2/2014, de 25 de març, de l’Acció i del Servei Exterior de l’Estat i a la llei 25/2014, de 27 de novembre, de Tractats i altres Acords Internacionals”, al·lega la resposta. 

Així mateix, el ministeri espanyol deixa clar l’objectiu de la Moncloa tant internament com externament contra el sobiranisme. “Aquest govern defensa sempre i continuarà defensant els interessos dels espanyols i la integritat territorial d’Espanya”, conclou. Una manera prou gràfica d’advertir al departament d’Exteriors de la Generalitat, amb la consellera Victòria Alsina al capdavant, quina ha de ser la seva línia i els seus objectius. És a dir, només promoció i res de política o relacions internacionals que no siguin supervisades per Espanya. 

Puigdemont, Aragonès, Puigneró i Alsina a l’Alguer | Quico Sallés
Puigdemont, Aragonès, Puigneró i Alsina a l’Alguer | Quico Sallés

Aquesta resposta confirmaria la polèmica sorgida la tardor de 2019, quan el llavors cap de la diplomàcia espanyola, Josep Borrell, va demanar a la justícia aturar cautelarment l’obertura de les delegacions del Govern a Londres, Ginebra i Berlín. En la demanda davant el TSJC hi va acompanyar documentació que acreditaria l’espionatge de comunicacions privades de membres del Govern i de les delegacions de la Generalitat. En aquell marc de polèmica, tant l’aleshores portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, com el ministre Borrell van replicar que ni la Generalitat “tenia ambaixades” ni hi havia hagut espionatge. Segons Celaá, no hi havia hagut absolutament res fet pel govern espanyol que fosc ”censurable”. Ans al contrari, segons la línia oficial de Moncloa, el govern havia assumit “la seva competència que li atribueix la Constitució en l’article 149”.

De fet, la política exterior de la Generalitat sempre ha estat a la diana de Madrid. Com a exemple, hi ha els processos judicials seguits als jutjats 13 i 18 de Barcelona, per malversació, que se segueixen contra excàrrecs públics que van tenir relació amb la política exterior de la Generalitat entre els 2011 i 2017. Així s’hi troben processats l’exconseller d’Exterior, Raül Romeva, el seu número dos, Aleix Villatoro, i l’exdirector del Diplocat, Albert Royo, entre d’altres. Per cert, tots també empaitats pel Tribunal de Comptes espanyol.

Comentaris

  fat boy Gener 02, 2022 | 19:09
  I aixo ho fa amb els meus quartos o amb els seus?.
   A trobar els quartos ja hi pensen els vòltors del Tribubal de Rapinya Gener 02, 2022 | 19:57
   Amb els diners rapinyats abans de judici a Royo, Romeva...i tots els altres ja en tenen prou per poder financiar qualsevol "vigilància". I moltes altres coses. Sense comptar amb el crònic expoli que al final ens toca la butxaca a tots, unionistes i independentistes.
   Sheena Gener 02, 2022 | 20:45
   A vós que us sembla ? A més a més pagueu les ambaixades espanyoles... (?!) Menys parlar i fem més camí vers la independència efectiva. Ve-t'ho ací.
    JordiP Gener 03, 2022 | 14:02
    Les espanyoles i les de totes les altres comunitats autònomes de l'estat espanyol, toes sense excepció. La majoria, amb una activitat d'exportació i una capacitat d'atracció d'inversions industrials ínfima, tenen més "ambaixades" i més despesa que Catalunya. Mireu Castella-La Mancha, Andalusia, Madrit, Múrcia, La Rioja,etc ... Hi ha una colla d'endollats que viuen com capellans. És d'esperar que la vigilància exercida pel Gobierno sigui, si més no, tan severa com la referent a Catalunya. Però no em faig massa il·lusions ...
     Pere LLimonera i Citronell Gener 04, 2022 | 09:25
     Si son para promocionar productos, industria, el país, la exportación de cada una de esas autonomias, bienvenidas sean, JordiP... Si se trata de Chiringuitos, como hay muchos en toda España (ejemplos son la 'Industria de Catalanismo', o los PER Andaluces, o el mangoneo sibilino y bien oculto del PNV, o los "sobres" por todos lados...), entonces : "fuera" y Fiscales actuando...
   Doctor Strangelove Gener 03, 2022 | 07:43
   Però si deus ser més pobre que una rata! Au va mantingut, almenys no et queixis! Doc.
    fat boy Gener 03, 2022 | 10:40
    Doctoret, escriure des de la ignorància i alhora des de l'arrogància és propi de poca-soltes.
     fat boy Gener 04, 2022 | 01:36
     Aquest no soc jo.
    fat boy Gener 04, 2022 | 01:35
    No es que sigui de can Rotschild pero es pot dir que s'estalvia.
  Joan de l'Ós Gener 02, 2022 | 19:20
  De quina colla de porucs està fet el govern espanyol ?!. Van molt equivocats i sempre ens sobrevaloren. No saben que el govern autonomista que han pactat per Catalunya amb ERC no pensa anar enlloc ? I si algú, - per error -, es descantella els republicans ja ho denunciaran de seguida al PSOE, no fos cas que els hi toqués el rebre a ells que són tan bons xicots i obedients !
  Anònim Gener 02, 2022 | 19:34
  El Ministeri d’Afers Exteriors xenòfob pancastellanista, fidel a la seva vocació racista i partidària defensa la"integridad territorial de "Espanya""? Realment tan clarament s'atreveixen a fer una manifesta malversació de cabals públics? Hauríem de preguntar al govern racista castellanista quines ideologies, i per tant accions polítiques més es dediquen a perseguir, obstaculitzar i criminalitzar amb els recursos de tots i en contra dels més elementals principis constitucionals. Aquests són els "constitucionalistes"? Què es pot esperar d'un grup nacional,obscenament xenòfob amb els demés, que a sobre confessa desvergonyidament que comet accions il·legals, d'altra banda promoguts pel suposat cap d'un estat democràtic? Qui dimiteix aquí? I els jutjats, tribunals de comptes, fiscals i demés purria racista no inicien accions legals per perseguir aquests manifestos crims? És escandalós!
  Gonzalo Gener 02, 2022 | 19:37
  Cómo debe de ser. Esas delegaciones deben de divulgar al máximo las bondades de la región catalana, e intentar promover el mayor volumen de intercambio empresarial entre la comunidad autónoma catalana y el resto del mundo. Y deben de hacerlo respetando y siendo leales a España.
  Spelunca Gener 02, 2022 | 20:08
  I els tontets d'ERC anant-los-hi rient les gràcies i apoyant i aprovant els pressupostos i donant estabilitat a aquest gobierno repressor i opressor.
   Baró de Bidet Gener 02, 2022 | 21:29
   ERC vols dir BOTIFLERS
  mhp Gener 02, 2022 | 20:10
  Les delegacions de la Generalitat a l'extranger? Doncs amb els teus quartos. Pensa que hi ha molt personal que colocar amb bons sous, viure a l'extranger de franc i no fotra res es un xollo.
   Gavanenc Gener 02, 2022 | 21:42
   Aquest xovinista espanyol de la seva estupidesa en fa un argument. El xovinisme espanyol és molt cínic i poca-solta, amb els euros que costa el manteniment d'una ambaixada de la rovellada i encarcarada diplomàcia espanyola, qualsevol diplomàcia democràtica i moderna pot fer molta feina ben feta i útil.
    MHP Gener 03, 2022 | 18:37
    No ets més ruc perquè no entrenes. Es veu que ja et va bé qualsevol estupidesa que s'inventin aquests tarats per viure del xollo, la teva ceguesa no et deixa veura lo poca soltes que son tota la colla de politics que teniu.
   fat boy Gener 03, 2022 | 19:01
   Digues-ho al Delincuente Comun Emerito, que d'aixo en sap un niu.
  Junqueras al ladito de la Caixa Gener 02, 2022 | 20:19
  Doncs jo me parto. En Pedro Sánchez s'ha pixat a n'en Pere Aragonés, al masclista d'en Gabriel Rufián i a ERC. Visca el PSC-PSOE
  patriota Gener 02, 2022 | 20:20
  Encara que el no tant MHP president faci befa del nostre himne amb allò de les "segadores", els patriotes tenim les falçs ben afilades i sereu vosaltres els que us haureu de preocupar per la VOSTRE integritat, escòria espanyola!
   Gonzalo Gener 02, 2022 | 21:52
   Otro "rambito" de salón.
    patriota Gener 03, 2022 | 13:30
    Sí, noi, sí: tu fot-te al mateix "salón" que jo i sabràs què les hòsties no tan sols les donen els preveres, llardós espanyol!
  De Roquetes vinc Gener 02, 2022 | 20:21
  Crec que li han encomanat la tasca a Mortadelo i Filemó. Perque tal i com va anar el tema de les urnes...
   Botifler de Montesquiu Gener 02, 2022 | 21:33
   Com pots insultar als pobres Agents de la TIA, guiats per superintendent , el cerimoniós, el magnífic, exultant grans Emperador IBANEZ
   Agulles de ganxo Gener 02, 2022 | 21:44
   Mentre ens manca acabar la feina i arribar a fer efectiva la independència. Si molts de catalans ho desitgem, entre tots la farem efectiva. Som-hi !
   Gonzalo Gener 02, 2022 | 22:19
   Te equivocas. Se van a encargar los curas, por aquello de las ostias.
  Hiperventilat Gener 02, 2022 | 21:50
  Integritat, au vinga. Borbònia.
  Antonio Gener 03, 2022 | 06:16
  Ministrillo del Psoe.VOX gracias a ERC.ESPAÑA FACHA. junqueras un mamarracho de España.Facha
  Miren Gener 03, 2022 | 07:28
  "Controla ben de prop" Res de nou, però que ens ho refreguin pels morros fent befa... i tot per calmar la ultradreta! Com es pot tolerar? Vergonya! Ens sentim humiliats pel nostre govern i les seves "tragaderes". Es veu que encara no en tenen prou amb el Tribunal de Comptes!
  uno que vive en Tabarnia Gener 03, 2022 | 09:49
  un altre iluminat, quina mediocritat a Ñ, i quina sumissio de el palanganero de Aragones i el mosen
  X2 Gener 03, 2022 | 12:40
  Quina merda mes grossa , això d'Espanya. Fora els ocupants feixistes
  JordiP Gener 03, 2022 | 14:38
  He llegit en el butlletí de glòries de la CS de Castilla-La Mancha que, a més de importants delegacions a Brusseles, Paris, Londres, i alguna més, les CCAA tenen 120 "oficines comercials" a diferents països. Algunes han acceptat integrar la oficina als locals de les ambaixades españoles, menys de la meitat. Fins no fa gaire, a Sao Paulo n'hi havien ONZE delegacions: la del estado central i deu de deu CCAA. A quina Delegació vigila i controla el Gobierno?
  ton c. Gener 03, 2022 | 15:49
  qui ens ha de vigilar el de la foto.....
  Tano Gener 04, 2022 | 06:09
  Aquesta genteta, sempre amb la puta amenaça. No canviaran mai, son anacrònics i filibusters.
  JordiP Gener 04, 2022 | 10:09
  Quan intentava vendre pel món maquinària catalana, vaig demanar ajut a l'embaixada d'espenya en un país asiàtic. Vaig acudir a la cita (un palacete espatarrant) i, mentre esperava ser rebut per l'agregat comercial, vaig veure per la finestra un xinito que carragava una pesada bossa de pals de golf en un cotxe. Va arribar un secretari a dir-me que l'agregat havia tingut una urgència i no em podia atendre. Mentre tant, el cotxe s'en anava directe al club de golf, portant molt content i relaxat ... l'agregat comercial. Tot pagat amb els meus diners vía impostos de Madrit.
   Pere LLimonera i Citronell Gener 05, 2022 | 03:53
   Así es, JordiP, efectivamente esas cosas pasan... El error es pensar que no pasa entre las elites catalanas y en las Administraciones catalanas también... En cuestión de embajadas y consulados yo puedo hablar de experiencias muy buenas en ocasiones y muy mala en otras ocasiones... Ya me gustaría que estos entes de la administración funcionaran como las embajadas de Suecia, Finlandia, Korea Sur o Dinamarca... No es el caso, pero tampoco es que la mayoría de embajadas del mundo funcionen tan bien... ... Seguramente, y por lo que yo conozco, la mayoría, incluso de países democráticos y de nuestro entorno, funcionan igual o peor que las españolas. No son tantas las que funcionen como las de los países que he puesto de ejemplo; aunque el objetivo debería ser llegar a ello o mejorarlo. Hay casos muchísimo peores : conozco algunos casos y cosas en embajadas de países asiáticos, africanos y de iberoAmérica, que serian para reír si no fueran sonrojantes...
  GAVANENC Gener 04, 2022 | 12:18
  Per a mi s'en poden anar a la merda La Moncloa i tota la penya de les clavegueres del estat merdós. Que hem vigilin el cul

Nou comentari