El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La ministra de Transports anuncia un “pla immediat” per millorar Rodalies

El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana posarà en marxa un “pla d’acció immediata” per millorar Rodalies amb un “horitzó temporal des d’aquest mateix mes de novembre i que Renfe desplegarà fins a l’estiu del 2022”. Així ho ha anunciat la ministra Raquel Sánchez, en un acte al Cercle d’Economia aquest divendres. Per exemple, s’instal·laran lectors de codis en els torns d’accés en 66 estacions i s’adjudicarà “abans que acabi l’any” la renovació integral i adjudicació d’ascensors i escales mecàniques a Rubí, Sant Cugat, Les Franqueses, Granollers Nord, Montgat, Montgat Nord, i Pineda de Mar. D’altra banda. Sánchez ha dit que no abandona el projecte l’ampliació de l’aeroport del Prat però ha lamentat que “no es pot avançar” sense el suport del Govern.

Sánchez ha posat l’accent en el nou pla per millorar el servei, la seguretat i l’accessibilitat a Rodalies de Catalunya. “Posem la digitalització al servei de les persones, amb millores al servei d’informació al viatge, facilitant la intermodalitat amb accessos directes des de l’app de Rodalies a les webs que gestionen pàrquings de bicicletes i Parks&ride”. Pel que fa als trens, es vol “avançar en la digitalització a bord amb nous equips de venda, informació comercial i d’horaris en temps reals”, segons ha dit. Per reforçar la seguretat, es vol instal·lar un sistema intel·ligent de gestió d’imatges.

Tot plegat, es combinarà amb un esforç inversor en el manteniment i en noves instal·lacions per part d’Adif. Sánchez ha mencionat la renovació integral de la catenàries entre Maçanet i Caldes de Malavella per “augmentar la fiabilitat d’un tram molt congestionat”, els treballs previs per la duplicació de la R3 entre Parets del Vallès i la Garriga, així com la posada en servei de l’estació de Sant Andreu Comtal, que “estem renovant”.

Prec dels empresaris perquè no abandoni l’ampliació de l’aeroport

El president del Cercle d’Economia, Javier Faus, ha aprofitat la presència de la ministra per fer un “prec” amb relació a l’ampliació del Prat cap a “tots dos governs” a qui ha demanat “que no tirin la tovallola” i que “tornin a la taula de diàleg quan sigui, quan el moment sigui propici” però abans de la negociació del nou DORA. “No podem esperar cinc anys. La societat civil no entendria que no se’n tornés a parlar fins d’aquí a cinc anys. No ho entendria”, ha insistit Faus. “Dir-nos al país i a la societat que ens esperem cinc o sis anys no és acceptable, ministra“, ha afegit.

La ministra de Transports ha respost que el govern espanyol està “obert a parlar en qualsevol moment” d’un “projecte vàlid” que “no abandona”. Segons Sánchez, encara que l’ampliació no es pugui incloure en el DORA actual, “es pot avançar molt, amb estudis, amb projectes”. Amb tot, ha considerat que els dos governs es podran reunir o muntar taules tècniques però el procés no tirarà endavant fins que l’executiu català aclareixi si aposta o no per l’ampliació. “Si no tenim clar un posicionament de la Generalitat de Catalunya no podrem avançar”, ha reblat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a novembre 19, 2021 | 20:42
    Ricard novembre 19, 2021 | 20:42
    Els castellanistes, xenòfobs, porten segles mentint per mantenir el seu xiringuito. Ho sento però no me'ls crec.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa