El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un militar amb experiència a Kosovo, representant de l’exèrcit espanyol a Catalunya

Catalunya té un nou màxim comandament de les forces armades. És el nou Inspector General de l’exèrcit espanyol, el tinent general Manuel Busquier Saez, que va destacar en el desplegament espanyol a Kosovo durant la crisi dels Balcans. De fet, és el representant institucional de les forces armades a Catalunya, Aragó, Navarra i La Rioja. Un càrrec uniformat, amb seu a Catalunya i que, de fet, és una de les poquíssimes, per no dir l’única estructura de l’Estat espanyol ubicada en territori català amb poder a tot l’Estat.

El nou comandament va néixer a Alacant el 1963, és llicenciat en Ciències Físiques i té un llarg currículum uniformat des que va ingressar a l’Acadèmia General Militar de Saragossa de 1980. Artiller, només cinc anys després va ser ascendit a tinent. Format en comandament tàctic, sistemes de tir, localització d’objectius, planejament operacional i estratègic i expert en Estat Major i Defensa nacional.

En el seu full de serveis s’hi subratllen diferents unitats d’artilleria, ensenyament i quarters generals. Ara bé, la cartilla està plena de comandaments i missions sensibles com és el destí que va ocupar de l’any 2000 al 2001 a Kosovo en el marc de la Força de Pau (KFOR). De fet, era l’analista d’operacions i plans del quarter general multinacional. Posteriorment, va ser destinat a Iraq , en el marc d’una de les operacions més difícils, la IF com a cap de la Unitat Cimic de Najat, dins el BMN Plus Ultra II, on hi va romandre fins al 2004.

Amb els galons va ser destinat al quarter general de l’OTAN a SHAPE (Bèlgica), on va ser nomenat oficial de projecte del manteniment del Manual de Sistema de Gestió de Crisi de l’OTAN, i a l’Estat Major de l’Exèrcit. És a dir, vigilava els sistemes de protecció i defensa del pacte atlàntic. Un cop assolit el càrrec de General de Brigada va ser nomenat cap de l’Estat Major de la Força Logística Operativa a A Corunya i el 2018 va ser canviar de servei en agafar la subdirecció de la Gestió de Personal de la Direcció del Comandament de Personal de l’Exèrcit de Terra. L’1 de febrer va ser ascendit a General de divisió, i va pujar un escalafó en assumir la direcció de personal. El passat 27 de gener ja va ser investit com a tinent general i ara ja s’encarrega de la Inspecció General de l’Exèrcit.

El tinent general Busquier, arriba una setmana després que el seu antecessor,  Fernando Aznar Ladrón de Guevara passés a la reserva. El tinent general Aznar es va acomiadar amb un acte al Palau de Capitania i amb un discurs amb què va lloar les relacions amb la Generalitat. Aznar va crear la figura d’ambaixadors de l’Exèrcit i malgrat la pandèmia va mantenir certa activitat de representació. De fet, va mantenir el to del seu antecessor Ricardo Álvarez Espejo que va portar a terme una obertura comunicativa de les forces armades a Catalunya, va introduir el català als seus discursos i va mantenir una constant activitat institucional. Mai va renunciar a respondre cap pregunta sobre el Procés i, contestava amb diplomàcia.

L’acte de presa de possessió va comptar amb una nodrida representació dels poders de l’Estat. El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, el fiscal en cap, Francesc Bañeras o la nova delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay. Al Palau de Capitania va ser l’escenari per tal que Busquier mostrés que vol mantenir el to dels seus antecessors. Va qualificar la responsabilitat de “repte” i va insistir en el programa Exèrcit 2035, un programa a llarg termini de redimensionament i posada al dia per augmentar la capacitat operativa. A l’acte també hi va assistir el Cap de l’Estat Major de l’Exèrcit de Terra,  el General Amador Enseñat y Beral.

La Inspecció és una estructura bàsica de l’Exèrcit que controla el dia a dia de la milícia de Terra. Així dirigeix la gestió, administració i coordinació del manteniment d’infraestructures i funcionament de les unitats. De fet, decideix des de les obres a una base, la seguretat de les instal·lacions, la gestió de les propietats classificades d’interès per a la defensa estatal així com la protecció medi ambiental, la prevenció de riscos laborals de l’Exèrcit o la normativa de règim interior.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa