Marlaska s’escuda en la separació de poders per no investigar la mort de Mikel Zabalza

El ministre de l'Interior diu que és la justícia qui hauria de reobrir el cas

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha fet referència a la separació de poders per justificar que el seu Ministeri no obri cap investigació sobre la mort de Mikel Zabalza el 1985 al quarter d’Intxaurrondo, segons es desprèn d’unes gravacions publicades recentment entre l’excoronel del CESID Juan alberto Perte i el capità de la Guàrdia Civil Pedro Gómez Nieto. Marlaska ha recordat que la justícia va arxivar el cas el 2010 i que en tot cas hauria de ser un magistrat o la fiscalia qui valori les gravacions i determini si cal reobrir la causa.

Marlaska ha fet aquestes manifestacions al Senat en resposta a una pregunta del senador del PNB Imanol Landa Jáuregui, que li ha recordat que “està en mans del seu govern” tancar la ferida que generen les “vulneracions de drets al quarter d’Intxaurrondo”. “No faci com la Fiscal General de l’Estat i agafi el bou per les banyes, activi la Fiscalia i procedeixi a la investigació sobre els expedients perquè s’investigui sobre les responsabilitats, perquè la depuració de les víctimes és una obligació de l’estat democràtic”, ha dit.

El senador li ha recordat que el TEDH ha condemnat Espanya en 11 ocasions per no investigar tortures, i aquesta és “una qüestió de justícia i humanitat”.

Marlaska ha donat la raó a Landa en els seus plantejaments sobre la necessitat de depurar els fets, però “hi ha separació de poders”, i per tant no li pertoca a ell impulsar ara una investigació.

“Si la justícia ho determina”, ha dit, s’impulsarà una investigació, ha dit. En aquest marc, Marlaska ha admès que l’Estat espanyol “ha estat condemnat en alguna ocasió per no investigar” tortures, però “han estat molts més els casos on no ha estat condemnat”.

Comentaris

  Tano 10/03/2021 6:11 am
  COBARDE.
  tangen67 09/03/2021 10:21 pm
  quin home me sinestre i mes mal afeitat. Espanya dura.
  L'OBSERVADOR ASTORAT 09/03/2021 7:55 pm
  És "metafísicament" impossible que el "Estat-Claveguera Ñ" (Borbònic-Franquista 2.0), hereu i continuador d'un Estat "Genocida-Feixista", pugi investigar i/o jutjar les seves "Institucions-Claveguera". És un cas paradigmàtic, de coincidència plena de "Jutje i Part".

Nou comentari