El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El manuscrit de Trapero que ha convençut l’Audiència Nacional
  • CA

Els magistrats que han absolt Josep Lluís Trapero han emfatitzat molt, en la seva sentència difosa aquest dimecres al matí, la voluntat del major dels Mossos d’Esquadra de no produir “danys irreparables” per aturar un referèndum que no tenia cap recorregut jurídic. De fet, utilitzen qualificatius com “raonable” per valorar el pla d’actuació de la policia catalana davant la situació de l’1-O. Tant ha estat la credibilitat de la seva funció policial que el tribunal ha admès com a prova un manuscrit de Trapero on va apuntar les recomanacions de la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Mercedes Armas, la jutgessa que va ordenar aturar el referèndum.

En la resolució, però, els magistrats ressalten la reunió de la tarda del 27 de setembre, que la magistrada va mantenir amb els tres caps policials per tal de lliurar-los la interlocutòria i explicar-los allò que els demanava. Una trobada on, a més de Trapero, hi havia el cap del Cos Nacional de Policia a Catalunya, ara ja comissari principal, Sebastián Trapote, i el cap de la Guàrdia Civil, ara també ascendit a tinent general, Ángel Gozalo.

“A la reunió”, narra la sentència, “la magistrada els va exhortar a actuar amb prudència, paciència i contenció, ja que el Primer d’Octubre seria una jornada complicada”. Una expressió que no es recollia en la interlocutòria però que es va repetir durant el judici. Precisament, Trapero va afirmar en la seva declaració que era la recomanació oral de la magistrada que ell va recollir en la seva “llibreta de notes”. En concret, “pau social, prudència i contenció”.

De fet, el comissari Ferran Lòpez, en el seu testimoni també va emfatitzar, inclús amb un punt d’ironia, que Trapero tenia la “mania d’apuntar-ho tot”. Una versió que va ratificar un testimoni clau de la vista, el lletrat de l’administració de Justícia del TSJC Joaquim Martínez Sánchez?, que la sentència admet que “va ser present a la reunió de la magistrada amb els comandaments policials”. En el seu testimoni davant l’Audiència Nacional també va reblar el detall que Trapero “apuntava en una llibreta” i que la magistrada els va advertir que “el Primer d’Octubre seria un dia difícil i complicat però que confiava en la professionalitat dels cossos policials i els demanava actuar amb paciència, prudència i contenció”.

En la fase final del judici, la lletrada de Trapero, Olga Tubau, va demanar incorporar la llibreta manuscrita del major on queden reflectits els punts claus d’aquella reunió que el comandament dels Mossos va considerar imprescindibles. De fet, en el manuscrit, al qual ha tingut accés El Món, s’hi llegeix perfectament a la part final la fórmula exigida per Mercedes de Armas: “Pau social, contenció i paciència”. En el mateix manuscrit s’hi pot veure també l’aclariment d’Armas expressat en aquella reunió, segons el qual la policia només podia intervenir en escoles públiques. Les notes de Trapero han avalat la veracitat de la seva declaració i el testimoni del secretari judicial del TSJC.

El manuscrit de Trapero que es va incorporar a darrera hora al sumari del cas

El manuscrit de Trapero que es va incorporar a darrera hora al sumari del cas Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa