El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència obliga al jutjat a reobrir la causa contra Homs i Florensa

La secció vuitena de l’Audiència de Barcelona ha estimat el recurs de la fiscalia, i ha ordenat a la titular del jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona, reobrir la causa contra l’exconseller de Presidència, Francesc Homs, i l’exsecretari d’Exteriors Senen Florensa. Entre els motius de l’obertura la contractació d’un informe de l’any 2011 per atraure talent a la Zona Franca que al títol hi posava “independència fiscal” i això, per la policia és una prova de malbaratar diners en el Procés. La curiositat inadvertida pels investigadors és que l’informe era per l’exsecretari general del PP, Jordi Cornet, com a delegat especial de la Zona Franca de Barcelona.

La història es remunta a l’informe de fiscalització de la política d’Exteriors des del 2011 al 2017 que va elaborar el Tribunal de Comptes, que per cert ha obert un procés de reclamació per valor de 5,4 milions. Amb aquest informe -que ja es va presentar a la causa del Jutjat 13- va presentar una altra querella que va recaure al jutjat 18. De fet, molts dels implicats consideren que va ser una maniobra de frau processal del ministeri públic en adonar-se que la magistrada del 13, no utilitzaria aquest informe.

La jutgessa Carmen Garcia, va decidir el juny de 2021 processar a més Raül Romeva, a Albert Royo, Roger Albinyana, Manel Vila, Gerard Figueras, Antoni Reig, Víctor Cullell, Rosa Clavell, Teresa Proias i Aleix Villatoro. Tots les investiga per un delicte de malversació, falsificació i prevaricació. En canvi va arxivar la causa per Homs i Florensa. La decisió va ser recorreguda per la fiscalia, i ara la ponent de la secció vuitena, Mercedes Armas, ha ordenat que els imputi.

Segons la nova interlocutòria, Homs ha de ser investigat per tres adjudicacions. En primer terme, una subvenció de 7.000 euros a la Fundació Catdem, el think tank de l’antiga CDC. La Fiscalia contextualitza que la subvenció va arribar després que Presidència retallés 600.000 euros del compte de subvencions a fundacions i entitats de pensament.

Una segona qüestió, que incideix la defensa, és una “surrealista acusació de fragmentació de contractes”. En concret, el finançament d’una trobada dels casals catalans que hi ha pel món. De fet, aquest va ser un dels punts que la policia va insistir més en les indagatòries. La qüestió és que es van pagar els bitlles d’avió per una banda, amb VISA, i per l’altra l’estada, per transferència. El contracte es va fer a l’empresa que va guanyar l’adjudicació de l’acord marc de la Generalitat per prestar el servei de viatges. D’aquí que es fes la divisió i no es fes cap concurs, perquè el concurs ja s’havia fet per establir l’acord marc amb la Generalitat.

El tercer punt que l’Audidència vol investigar és la contractació d’un informe de 14.000 euros a una consultora fiscalista de Barcelona sobre quines modificacions legals s’haurien de fer per atraure talent a Catalunya. Es tractava d’una iniciativa de l’any 2011 del Pla Estratègic de l’Àrea Metropolitana, un espai sense personalitat jurídica pròpia on hi participa la Generalitat, l’Ajuntament i la Zona Franca a més de l’AMB.

La idea va ser analitzar si els beneficis fiscals que tenen les empreses ubicades a la zona franca de Barcelona es podien traslladar a persones físiques. De fet, l’estudi analitzava quines lleis espanyoles es podien canviar. Una idea per atraure talent a Barcelona. Com que el Pla Estratègic no podia contractar -en no tenir personalitat jurídica- cada administració es va fer càrrec d’una despesa. En el cas de la Generalitat, i a través de Florensa i Homs, es va contractar aquest estudi.

L’informe es va fer i va complir amb els requisits administratius, la policia ni la fiscalia posa això en dubte. Ara bé, Fiscalia replica que la Generalitat no tenia competències per fer-ho. Un extrem que les defenses neguen en el sentit, que l’administració catalana té capacitat d’impuls legislativa estatal. Però el més sorprenent és que al títol de l’informe hi posa “independència fiscal”, una paraula que fa sospitar a la policia ja sospita que és un informe pel Procés. Ara bé, no tenen en compte un detall curiós, i és que l’informe és del 2011, i que a més va ser lliurat al secretari general del PPC, Jordi Cornet, que aleshores era el delegat de l’Estat a la Zona Franca.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a febrer 16, 2022 | 19:30
  Guaita-que-fan-ara febrer 16, 2022 | 19:30
  Ara l'obro, ara la tanco, ara n'obro una, ara en tanco dues......etc.etc. És com una nòria.
 2. Icona del comentari de: Rosalia a febrer 17, 2022 | 02:06
  Rosalia febrer 17, 2022 | 02:06
  Que no en tenen mes feina?
 3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 17, 2022 | 10:00
  Pere Llimonera i Citronell febrer 17, 2022 | 10:00
  Lo mas importante para el buen funcionamiento de un país y de la sociedad es que la Justicia funciones y los delincuentes paguen por sus delitos... Y la Justicia tendrá que hacer lo que considere necesario para ello, abriendo o reactivando casos si hay nuevas pruebas o detalles, etc. Como en USA, que 30 o 40 anos después reactivan un caso con nuevas pruebas o tecnologías para resolver un asesinato, etc. ... Lo que no se, es que intentan los separatas suprematas de patrias inventadas, que se encuentran en todos los fregaos; y enfangados hasta el cuello en casos de corrupción, acciones ilegales, anti Democráticas, etc. !Con lo Demócratas e impolutos que se pretendían! ... Esperemos que no resulten siempre culpables, mas que nada, por la malísima, pésima -lo siguiente- imagen que dan de la sociedad Catalana, que ha sido la 'Crema' de Espanya durante los 2 últimos siglos y hoy día pierde y ha perdido prestigio y poder económico a raudales, por culpa de quienes todos sabemos...
 4. Icona del comentari de: JordiP a febrer 17, 2022 | 10:22
  JordiP febrer 17, 2022 | 10:22
  Quins pesats, noi. No paren de burxar per tot arreu i contra tothom, a veure si sona la flauta i enganxen el peix per alguna escata. Això sí que és malversació i prevaricació. A qualsevol país normal, sí, he dit NORMAL, hi hauria una investigació parlamentaria i judicial per a detectar el responsable de justificar aquestes despeses injustificables i portar-lo on es mereix: al carrer. Aixó sí, fent-lo picar pedra fins a retornar fins el darrer cèntim malversat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa