Canvis a la uniformitat de les unitats d’ordre públic dels Mossos d’Esquadra. Els efectius de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO) portaran el nou NOP (Número Operatiu Policial) més visible i a diverses parts de l’uniforme. El departament d’Interior, que dirigeix Joan Ignasi Elena, va esperonar l’expedient i va encetar a mitjans de la setmana passada els canvis i té previst que els 1.300 agents d’aquestes unitats ja llueixin el nou NOP a mitjans de març.

El canvi era esperat, i més després que els membres de la Brigada Mòbil (Brimo) ja el portin des de finals de 2020. Les ARRO portaran el NOP, que passa de 9 a 6 dígits, amb una tipografia més clara i gran. El número d’identificació el portaran tant a la part davantera de l’armilla protectora com a la part de darrera -ara només constava el NOP a la part dorsal-. Així mateix s’imprimeix el número als dos laterals del casc de protecció. De fet, i segons fonts d’Interior, “és una manera efectiva d’aconseguir la visió del NOP en 360 graus”.

La mesura, amb un pressupost de 25.000 euros, compleix la Moció 128/XII del Parlament de Catalunya, sobre les actuacions de la policia, aprovada pel Parlament el 12 de novembre de 2019. Una moció, instada pels Comuns, que recollia diverses peticions de millora de la transparència de la democràcia.

Una unitat d'ARRO dels Mossos fa guàrdia/Mossos
Una unitat d’ARRO dels Mossos fa guàrdia/Mossos

El text instava al Govern a “vetllar perquè la ciutadania pugui identificar fàcilment, per mitjà del número operatiu policial (NOP), tots els agents policials que exerceixen funcions d’ordre públic i garantir així el compliment de la norma que estableix que aquest ha d’ésser sempre visible“.

Aquella moció va arribar després d’un vibrant debat mediàtic i polític per tal de “revisar la normativa d’identificació dels agents policials amb funcions d’ordre públic”. La moció va determinar “establir una nova tipologia d’identificació” que fos visible per davant i per darrera també al casc, “des d’una distància de seguretat i amb un codi curt i fàcil de recordar”.

Agents de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra sense identificació al davant en un dispositiu/Quico Sallés
Agents de l’ARRO dels Mossos d’Esquadra sense identificació al davant en un dispositiu/Quico Sallés

La petició de les identificacions dels agents ha estat clau en determinades investigacions i causes. De fet, el protocol de Mossos obliga a portar “sempre visible el número d’operatiu policial” per tenir constància de la traçabilitat de l’actuació de l’agent. D’aquesta manera, les unitats d’ordre públic, fan un pas més per la seva transparència, tal i com s’establia no només a la moció sinó a les recomanacions que la Divisió d’Avaluació i Serveis va incorporar a l’auditoria sobre l’ordre públic dels Mossos.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: HAHAHA a febrer 08, 2022 | 14:44
    HAHAHA febrer 08, 2022 | 14:44
    Aquesta notícia l'havieu d'haver donat l'11-F, dia de la Mare de Déu de Lourdes; potser se l'hauria empassat algú, llavors!
  2. Icona del comentari de: Lleida a febrer 09, 2022 | 09:47
    Lleida febrer 09, 2022 | 09:47
    I la complirant oi?

Nou comentari

Comparteix