El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP proposa fer una consulta sobre l’energia nuclear
  • CA

 

 

La CUP ha registrat al Parlament de Catalunya una proposta de resolució on reclama la realització d’una consulta sobre l’energia nuclear. La resolució dels anticapitalistes insta a la Generalitat a “convocar en el termini màxim d’un any”, mitjançant la llei de consultes populars no referendàries i altres formes de participació, una consulta a tota Catalunya sobre l’ús d’aquesta font de producció elèctrica.

 

El diputat, Sergi Saladié, ha explicat que “la CUP és totalment contrària a la producció d’electricitat a partir de centrals nuclears i aposta pel seu tancament immediat” per “seguretat, impacte sobre el medi i la salut, concentració empresarial, i contribució a un sistema centralitzat”, però tanmateix ha apuntat que “en l’actual context polític creu “oportú i necessari que el conjunt de la ciutadania expressi el posicionament sobre si el nou país ha de tenir o no producció d’energia nuclear”.

 

En la mateixa línia, la CUP també ha registrat una segona proposta de resolució en la que s’insta al Departament de Salut a encarregar “en el termini màxim de 6 mesos a una entitat independent i/o a científics experts un estudi epidemiològic dels efectes de les emissions radiotòxiques derivades del funcionament de les centrals nuclears instal·lades a Catalunya”.

 

 

Saladié ha recordat que “només un informe del 2009 elaborat per l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN) espanyol va fer una aproximació parcial a les taxes de mortalitat per càncer associades a les instal·lacions nuclears” i ha alertat que aquest estudi era “incomplert tal com va apuntar diversos experts, donat que obviava la incidència i la incidència acumulada de càncers entre la població propera a les centrals nuclears, independentment que aquestes incidències comportessin la mort o no”.

 

La CUP també ha reclamat que “partir del 2018 aquests estudis epidemiològics es realitzin en continu, i establir els mecanismes perquè el finançament recaigui sobre el productor d’emissions radiotòxiques” i els resultats es publiquin i difonguin adequadament, especialment als municipis que formen part de les àrees nuclears. Finalment, la proposta de resolució insta al Govern de la Generalitat “a prendre totes les mesures necessàries, i si s’escau establint una ordre de clausura de les centrals nuclears, per corregir els possibles efectes nocius en la salut de les persones”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa