Pel que fa els CDR, la Casa Blanca ha comprat el relat de la Guàrdia Civil. Així s’interpreta del darrer informe del departament d’Estat dels EUA, el ministeri d’Exteriors nord-americà, sobre “països i terrorisme”. Un dossier anual on es recull i s’analitzen país per país els incidents de caire terrorista més important. En l’informe del 2019 (el del 2020 no es presentarà fins a l’estiu), se citen tres episodis de terrorisme. En aquesta terna, ressalta el cas dels detinguts a l’operació Judes el 23 de setembre de 2019, quinze dies abans de la sentència del judici del Procés.
En concret, el dossier detalla que el “23 de setembre, agents de la Guàrdia Civil espanyola van detenir nou individus per presumptament emmagatzemar precursors d’explosius i que planejaven accions violentes al voltant de l’aniversari del referèndum il·legal d’independència del Primer d’octubre del 2017 o bé com a resposta a la condemna i sentència de líders independentistes empresonats”.
Així mateix, afegeix que les “autoritats finalment van acusar set dels arrestats de pertànyer a una organització terrorista, de fabricació i tinença d’explosius i de conspiració per cometre caos i estralls”. Ara bé, també concreta que posteriorment, el jutjat d’instrucció -en referència a l’Audiència Nacional- va deixar en llibertat sota fiança diversos acusats “perquè ells no eren els actors principals de la conspiració”. No menciona res de les baixes fiances o que la instrucció encara està per tancar.
La referència als CDR no està sola. I el calaix on la col·loquen els especialistes nord-americans és inquietant. De fet, els analistes del departament d’Estat –quan encara presidia el país Donald Trump–, afegeixen dos episodis més de terrorisme que creuen destacables de l’Estat espanyol. En primer terme, una desarticulació d’una xarxa de sis persones -entre elles un funcionari de presons- el mes de febrer del 2019 que col·laboraven presumptament amb l’ISIS. I en segon lloc, la detenció el vuit d’octubre d’un ciutadà espanyol d’origen marroquí de 23 anys per presumpta pertinença a ISIS. Segons desgrana el departament d’Estat era el “coordinador a Espanya de Muntasir Media, una plataforma no oficial de difusió de propaganda que dóna suport a ISIS i promou el terrorisme”.
No només destaca d’aquest informe el fet que reculli només tres operacions de terrorisme i una sigui dels CDR. Sorprenentment, el mateix estudi subratlla que els serveis de seguretat de l’Estat consideren Barcelona la “zona de major risc per a l’activitat terrorista gihadista”. Tot i el nombre detencions practicades i els processos oberts a l’Audiència Nacional, els CDR apareixen com un dels tres operatius més importants antiterroristes.
