El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’espanyolisme es fa extrem a Andalusia
  • CA

 

 

Es veia a venir. Quan un partit omple els actes amb més d’un miler de persones sense cap autocar és la prova del cotó que pot donar la campanada. I així ha estat. Dotze escons per a Vox i el 9,2% dels vots. El PSOE perd la possibilitat de perllongar-se 4 anys més, dels 37 que porta governant a la Junta de Andalucía. I tot per la irrupció d’un partit d’ultradreta, antimmigració i ultraespanyolista del tot desacomplexat -nascut dels abandonats del PP- que ha aglutinat el vot de tot arreu, fins i tot, de l’esquerra. No és que el  franquisme sociopolític hagi entrat a les institucions, segurament ja hi era, és que s’ha tret la careta. La suma dels partits de la dreta pot permetre un govern del tot nou a la Junta que podria foragitar el PSOE. De fet, així ho han apuntat els candidats de Cs, PP i Vox en les seves valoracions de resultats.

 

Ara comencen les càbla·les per tal de veure quin pacte pot reeixir per assolir els 55 escons necessaris dels 109 del parlament per configurar govern i garantir la governació andalusa.  Els resultats han deixat estabornit al PSOE que ha passat dels 47 diputats que va obtenir el 2015 a 33. Val a dir que el pitjor resultat del PSOE a Andalusia es va registrar l’any 1994 amb 45 escons. El PP pateix una important patacada electoral, els 33 diputats actuals es redueixen a 26. Ciutadans, en canvi, ha més que doblat els escons de 2015, de 9 ha passat a 20. Adelante Andalucia es queda amb 17, un mal resultat si es té present que és una formació que uneix Podemos i Izquierda Unida, que el 2015, entre les dues van sumar 20, 18 per Podem i 5 per IU. 

 

Un pacte de dretes?

 

Tothom es resignava a l’entrada de Vox, però no amb aquesta força i en posicions en províncies que, a priori, ho tenien pelut. Ara la jugada tàctica de Susana Díaz de blanquejar Vox en la segona setmana de campanya ha estat l’impuls que faltava. Tant cridar el llop, al final ha arribat i s’ha menjat les ovelles de tothom. Després de 37 anys d’eleccions, la Junta, arran de l’extrema dreta, podria canviar de mans.

 

De fet, el cap de llista de Ciutadans Juan Marín ja va apuntar que estarien “encantats de rebre els seus vots per governar”. “És un dia històric, Andalusia pot abandonar 40 anys de govern socialista”, ha recordat en la seva valoració el candidat taronja. “El canvi ha arribat a Andalusia, hi ha majoria”, ha reblat. Marin doncs, content per haver doblat la representació, ja ha avançat que treballarà per formar un govern de canvi, és a dir, per fer fora el PSOE. Albert Rivera ha reblat el clau: “Senyor Sánchez no és de franc pactar amb Rufián y Torra, y no és gratis deixar l’economia a Podemos”. “Farem tot el que estigui a les nostres mans per arribar al canvi”, ha destacat.

 

El PP de Pablo Casado i Juanma Moreno que asseguraven que votants de Vox estarien “còmodes” amb els populars. Així les coses, l’espanyolisme s’ha fet extrem a Andalusia que ha entrat per la porta gran a les institucions. Ara la dicotomia és si hi haurà cordó sanitari davant que els partits d’esquerra es queden lluny de la majoria necessària. Casado, en la valoració dels resultats, també ha estat clar: “Andalusia vol canvi i, per tant, tindrà canvi”, ha sentenciat. “Que ningú temi el canvi”, ha remarcat. 

 

Cordó sanitari

 

El PSOE, doncs, ha viscut una patacada històrica. La primera prova de foc de Pedro Sánchez l’ha cremat. Uns resultats que fan trontollar la situació política de Madrid a pocs mesos de les europees, municipals i la majoria d’autonòmiques. Perdre el feu, tindrà costos. Díaz ho sap. Ha reconegut l’estimbada electoral que ha justificat per l’abstenció del seu votant tradicional. Díaz ha demanat un cordó sanitari dels “constitucionalistes” per evitar que l’extrema dreta governi. 

 

I si el PP governa…

 

El PP, tot i la bufetada, pot sortir airós si assoleix bastir govern, en ser el primer partit de la dreta amb escons. Però, la gestió i una campanya desastrosa ha provocat que, per exemple, un dels tòtems del partit i de l’anticatalanisme, José Ignacio Zoido, hagi quedat el quart per la cua a la demarcació de Sevilla, per sota només ha quedat Vox. Moreno, en la seva valoració de resultats, ha defensat el “diàleg serè amb els partits per acordar el canvi”

 

Vox, per principis

 

En la compareixença del líder andalús de Vox, Francisco Serrano, ja ha avisat que no parlaria de pactes. En canvi, si que ha posat sobre la taula els “principis que ha transmès durant tota la campanya”. Ara bé, ja s’ha mostrat disposat a acabar amb el “règim socialista a Andalusia”. “Som els que propiciarem la reconquista“, ha afegit.

 

Per la seva banda, Santiago Abascal, el líder del partit, ha insistit que el partit “té les claus de San Telmo per fer fora la corrupció socialista”. “Anirem fins al final per defensar les idees a la que ens hem compromès”, ha subratllat. “Som un instrument al servei d’Espanya, per això, demanem paperetes rojigualdes”, ha clamat. “A Andalusia s’ha votat contra que el colpisme ha passat del Palau de la Generalitat a la Moncloa”, ha indicat i ha animat a portar el canvi “a tota la nació”. “Hem espantat d’Andalusia el comunisme chavista de Pablo Iglesias i companyia”, ha remarcat. El president de Vox ha demanat esmerçar esforços per tal de guanyar les europees. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa