Jucil demana explicacions a Marlaska per haver destituït De los Cobos

L'associació de guàrdies civils creu que el ministeri ha atacat la separació de poders i el cos armat

L’associació de guàrdies civils Jucil ha demanat la compareixença urgent del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i de la directora de l’institut armat, María Gámez, perquè donin explicacions públicament sobre la possible ingerència del ministeri en les funcions del recentment destituït cap de la Guàrdia Civil a Madrid, Diego Pérez de los Cobos. Un document reservat d’Interior, publicat aquest dimarts pel diari digital ‘El Confidencial’, revela que el ministeri va justificar la destitució de De los Cobos “per no informar del desenvolupament d’investigacions i actuacions de la Guàrdia Civil, en el marc operatiu i de Policia Judicial, amb fins de coneixement”.

El document, segons Jucil, “suposa una intromissió en les funcions que té reconeguda la Guàrdia Civil i un atac directe per part de Ministeri de l’Interior a la separació de poders de l’estat”. Per això, l’associació vol que Marlaka i Gámez donin explicacions sobre “la ingerència política del Ministeri de l’Interior en el poder judicial i garanteixin la transparència dins de la Guàrdia Civil”.

Així mateix, demanen novament a Gámez “que exerceixi com a directora, que es posicioni en defensa de la Guàrdia Civil i dels més de 78.000 membres d’aquesta institució que dia a dia demostren la seva professionalitat i la seva lleialtat a la Benemèrita”. “Aquesta ingerència de el poder executiu dins de la Guàrdia Civil suposa una responsabilitat dels que dins de la Benemèrita ocupen un càrrec sense haver realitzat aquest jurament, permetent ingerències en el normal desenvolupament de la feina dels agents”, considera Jucil. De fet, l’associació remarca que aquest document “posa de manifest la total independència política de la Guàrdia Civil i de tots els seus membres, la fidelitat dels guàrdies civils al seu jurament i al seu compromís amb l’ordre constitucional, que reconeix la separació de poders i les funcions establertes per a la Guàrdia Civil”.

Agustín Leal, portaveu de Jucil, considera “demolidor” el document i evidenciaria que De los Cobos va ser destituït “per no cometre un delicte”. De fet, creu que podria suposar conseqüències polítiques i penals per a Marlaska i Gámez.

Nou comentari