El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Josep Costa: “Si no tenim por de la repressió, qui pren mal és l’Estat”

Josep Costa (Eivissa, 1976). Professor de teoria política a la UPF, lletrat de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, exvicepresident del Parlament de Catalunya i, ara, represaliat per desobediència. Independentista desacomplexat i un dels cervells de l’estratègia jurídica internacional de Procés, ha estat detingut aquest matí quan sortia del seu aparcament, al seu domicili de Sant Adrià del Besós. Els Mossos d’Esquadra l’han arrestat per ordre de la magistrada instructora d’unes diligències per desobediència obertes contra la Mesa del Parlament que presidia Roger Torrent, de la qual formava part. Va ser citat, i va argumentar en un vídeo el per què rebutjava complir amb l’ordenament. Aquest dimecres l’han detingut a les onze del matí i l’han fet esperar fins a 2/4 de 3 del migdia per declarar. Quan ho ha fet, s’ha negat a comparèixer des del banc dels acusats i ha exigit fer-ho des de l’estrada de lletrat. Es volia defensar. Volia ensenyar les dents, deixar clar que ell és dels independentistes que estan per la confrontació. Una tesi que explica al seu llibre Eixamplant l’esquerda (Comanegra, 2020).

Utilitzant el seu argot, podem dir que aquest dimecres, amb la seva detenció, s’ha eixamplant l’esquerda?

Efectivament. Nosaltres sempre dèiem que quan nosaltres no tenim por l’Estat no té poder. De fet, si nosaltres no tenim por de l’afectació de la repressió qui pren mal exercint-la són les institucions de l’Estat perquè han de saltar-se les seves pròpies lleis i han de prendre acords i decisions que vulneren drets fonamentals. Si no tenim por de la repressió, quin pren mal és l’Estat.

El tràmit que s’ha fet és una mena d’avís a navegants, un senyal?

Hi ha tres elements.El dia 15 de setembre, la instructora ja va preguntar si havia d’adoptar alguna mesura en contra meu, ningú ho va fer. L’endemà va ser Vox qui va presentar un escrit demanant que se’m detingués. La magistrada, per no quedar com el braç executor de l’extrema dreta va demanar el parer de la fiscalia. El ministeri públic només va suggerir que se’m tornés a citar. I aquell dia va decidir no resoldre la petició de Vox. Curiosament ho ha fet en data de 25 d’octubre, només ella pot explicar per què ha necessitat un mes i mig per decidir el que podia haver decidit el 16 de setembre si ja tenia els elements per decidir. Jo ahir vaig fer dos viatges, amb dos avions, i no vaig ser detingut. Per tant, entenc que l’ordre s’ha dictat avui, coincidint amb el 27 d’octubre que té el simbolisme que té.

Vostè hi veu una coincidència buscada?

El que segur que no és una coincidència és que la magistrada accepti ser el braç executor de la persecució de d’adversaris polítics que lidera Vox. Per tant, la magistrada es presta a ser un instrument de Vox d’extrema dreta per perseguir adversaris per les seves idees polítiques i fer-ho un dia com avui, és clar. Han tingut dies per ordenar aquesta mesura…. si no volien tenir aquesta coincidència, i si creia que era necessària aquesta mesura… que s’ha vist que no ho era.

Vostè no té por, veig

No. Conec els tràmits, els protocols, les pautes i estic molt tranquil. M’he proposat que no alteraria la meva rutina i la meva vida, per aquest afer. D’alguna manera han patit més els que ha vingut a detenir-me o els del meu entorn, a mi  tant si em detenien o no , no m’afectava per a res i no he deixat que em condicionés. Des del moment que no em deixo condicionar la repressió no és efectiva i és contraproduent pels fins que persegueix. 

Si vostè pogués enviar un missatge al poder de l’Estat, quin seria?

Els recordaria que la repressió i la força a la llarga no han aconseguit derrotar un moviment polític amb la força del nostre. I quan la repressió no serveix per derrotar-nos, serveix per derrotar-los a ells i els esquerda.

Això podria ser un missatge ambivalent, també pels independentistes, tot i que veig que vostè està per la confrontació.

Sí, i és evident. És una confrontació en què la legalitat i els drets fonamentals estan del nostre costat, per tant, qualsevol confrontació que a nosaltres ens situï en els drets humans i la legalitat internacional i europea és una confrontació guanyadora i l’hauríem de practicar més. S’ha demostrat que altres estratègies no afebleixen l’Estat o no provoquen que l’Estat sigui derrotat internacionalment com si que ho fan aquestes estratègies de confrontació. 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Abandoneu el Sou autonòmic de Confort a octubre 27, 2021 | 21:24
  Abandoneu el Sou autonòmic de Confort octubre 27, 2021 | 21:24
  Polítics als que s'ha votat per això, abandoneu la Zona de Confort que es el sou autonòmic que cobreu i enfronteu-vos al estado. Així hi serem Tots amb vosaltres.
 2. Icona del comentari de: Gonzalo a octubre 27, 2021 | 21:26
  Gonzalo octubre 27, 2021 | 21:26
  Y lo dice el que abandonó la sindicatura electoral al recibir la notificación del tribunal constitucional que le advertía de una multa de 12.000 euros diarios sino abandonaba dicha sindicatura. Ese día sí que reconoció a ese tribunal "español".
 3. Icona del comentari de: Ocurrències Huevon Costa, Societat Il·limitada a octubre 27, 2021 | 21:47
  Ocurrències Huevon Costa, Societat Il·limitada octubre 27, 2021 | 21:47
  Huevon Costa comença a demenciar-se. Li passa una anècdota sense cap importancia amb un jutjat i pretén ser Aquil·les o Brave Hart. Messiànic com Cuixart es nota que l'independentisme els ha cremat el cervell a tots dos.
  • Icona del comentari de: Jaume2 a octubre 28, 2021 | 12:51
   Jaume2 octubre 28, 2021 | 12:51
   Ets un csm
 4. Icona del comentari de: Fer bullir l'olla a octubre 27, 2021 | 22:10
  Fer bullir l'olla octubre 27, 2021 | 22:10
  Puigdemont no va fe cas de les ocurrències del senyor Costa. Ell va marxar el primer a tota velocitat, i va deixar pels altres la feina de fer d'herois. Costa fa trampa ja que té calculades al mil·límetre les possibles conseqüències.
  • Icona del comentari de: Raw a octubre 28, 2021 | 09:52
   Raw octubre 28, 2021 | 09:52
   Puigdemont és qui està seguint l'estratègia guanyadora en tribunals imparcials, deixant dia sí dia també en ridícul els magistrats d Madrid. El sr. Costa fa molt bé en calcular les seves jugades, això no és fer trampes.
   • Icona del comentari de: Estratègia guanyadora? a octubre 28, 2021 | 12:30
    Estratègia guanyadora? octubre 28, 2021 | 12:30
    I als catalans de què ens serveix? Tot aquesta comèdia alimenta la ultradreta i l'ego de l'autor, no té cap resultat positiu palpable i ens fa perdre el temps.
 5. Icona del comentari de: Clar a octubre 27, 2021 | 23:47
  Clar octubre 27, 2021 | 23:47
  El franquisme reciclat amb els borbons al davant ha volgut ser a EU per maquillar el règim i rebre diners que d’altra manera no tindria. L’independentisme català els ha posat en evidència inclús devant d’EU que va dient que és un assumpte intern d’Espanya (semblant als anys trenta) i que de moment encara pot mirar cap a una altra banda. L’actitud de Costa aguditza el paperot que fa el “regimen” i l’erosiona. A veure quan triguen els seus patriotes a exitar-se amb l’Espaxit” i perdem Espanya de vista.
 6. Icona del comentari de: MHP a octubre 28, 2021 | 08:22
  MHP octubre 28, 2021 | 08:22
  Costa, babau, no cumplir la llei es el que te, et detenen, et portan davant el jutge/jutgessa i a pringar. Ets un revolucionari de pa sucat amb oli.
 7. Icona del comentari de: Que asco de tio a octubre 28, 2021 | 08:29
  Que asco de tio octubre 28, 2021 | 08:29
  si los tontos volaran este payaso no tocaba el suelo en su vida, que payaso y cobarde, cuando le dijeron que tenia que declarar con su patrimonio dimitió el cobarde, el arlequin del cobarde del maletero.
 8. Icona del comentari de: Raw a octubre 28, 2021 | 09:34
  Raw octubre 28, 2021 | 09:34
  Sr. Costa, estic admirat. No defalleixi.
 9. Icona del comentari de: Cge a octubre 28, 2021 | 13:13
  Cge octubre 28, 2021 | 13:13
  Josep Costa es un dels que han de seguir empentant i també haurien de juntar-se amb mes gent per tirar endavant la DUI.
 10. Icona del comentari de: Costa, ja li has explicat a Fuigpelmón? a octubre 28, 2021 | 14:18
  Costa, ja li has explicat a Fuigpelmón? octubre 28, 2021 | 14:18
  Va ser el batxiller foll i poc preparat el que va trigar setmanes a donar el resultat de l'1-O, segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat. El seu successor, que tampoc vam votar, va estat posat a dit pel predecessor com és costum a can corruptgència, tampoc va aixecar la suspensió de la DUI. Uns crean els problemes i vols qu'els altres netegin la merda que deixen rere seu?
 11. Icona del comentari de: remigio III a octubre 28, 2021 | 16:47
  remigio III octubre 28, 2021 | 16:47
  Josep Costa: "Si no tenim por de la repressió, qui pren mal és l'Estat" És que no hi ha un Estat. Sols una organització per a delinquir que ho domina tot, i ens extorsiona, ens exilia, ens maltracta. No, no sembla un estat açò, sinó més aviat un conglomerat d'interessos, els mateixos que mantingueren al franquisme i, encara el mantenen.
  • Icona del comentari de: Jo a octubre 28, 2021 | 19:19
   Jo octubre 28, 2021 | 19:19
   Te solució però manquen ous. Quan vulguis et faig un planol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa