Una desena de missatges de Signal han servit a la Guàrdia Civil per embolicar l’entorn del president Carles Puigdemont en una venda de gas rus, en la instrucció de l’operació Volhov. Els missatges, que consten al sumari i als quals ha tingut accés El Món, són entre l’empresari rus establert a Catalunya acusat d’espia pel Centre Nacional d’Intel·ligència, Alexander Dmitrenko, i el cap de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay. Una conversa sempre en to informal que va fer servir la Guàrdia Civil per convèncer el magistrat titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, per tal que continués la investigació sota la sospita que la venda de petroli era una “pantalla de finançament il·legal” d’un partit, sense aclarir-ne quin ni de quina manera. A més, els investigadors també intenten implicar en tot plegat l’ara vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, i l’aleshores president de la Cambra de Barcelona i ara diputat de Junts per Catalunya, Joan Canadell. Ara bé, uns altres missatges que consten en el mateix sumari apunten cap una altra direcció.

De fet, en una direcció diametralment oposada. En concret, que l’operació comercial de petroli per part d’Alexandre Dmitrenko, no era res més que una operació privada d’aquest empresari rus i que, a més, va suar la cansalada per cobrar. L’especulació de la Guàrdia Civil arriba a nivells insospitats quan només utilitza el condicional o formes verbals com ara “no es descarta” o “summament sospitosa”. Un batibull de detalls inconnexos que ajuden a crear un relat. De fet, els investigadors admeten que “es desconeixen fets” però que amb el “context” ja s’interpreten.

La Guàrdia Civil va explicar “verbalment” al jutge instructor la seva fabulació amb els missatges per demanar més diligències invasives, com ara continuar furgant en les comunicacions i el telèfon de Dmitrenko i Alay. Ara bé, aquesta interpretació no va convèncer, ni de lluny, el fiscal del cas, Fernando Maldonado, que en va demanar l’arxiu en considerar que aquesta investigació era “prospectiva”. Per tant, absolutament prohibida per l’estat democràtic i de dret. A banda, el fiscal retreia que els analistes de la policia judicial de la Guàrdia Civil comparessin aquesta operació amb la que hauria fet el líder de la dreta populista italiana, Mateo Salvini, per finançar la campanya electoral del seu partit, la Lega Nord.

Aquest dimarts, però, la secció 21 de l’Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs del fiscal perquè considera normal que s’informi “verbalment” un jutge de les perquisicions i perquè considera que “tal operació sospitosa” podria “constituir una pantalla de finançament il·legal” i, per tant, “cal saber el destí dels diners obtingut amb aquesta venda i si van arribar a Espanya”.

Una part de l’atestat on barregen l’entorn de Puigdemont amb una simbiosi extraordinària entre el petroli i cites que no es van portar a terme/Quico Sallés

Els missatges

Els missatges utilitzats per la Guàrdia Civil per construir el seu relat –que compren el jutge instructor i l’Audiència però no el fiscal– són del 20 de juliol del 2020. Un seguit de missatges breus on comença la conversa Alexander Dmitrenko (A.D) i respon Alay (J.A) :

AD:”Josep, no em creuràs”

AD:”Han arribat els 295.000 dòlars a Rússia”

AD: “El pagament de la garantia està efectuat”

AD: “Gulf ha fet lo que vaig signar amb ells”

J.A: “…”

AD: “jajajaja”

J.A.: “No m’ho puc creure”

A.D.: “Exactament. Estic igual”

J.A: “Acabo d’aterrar a Brussel·les”

J.A.: “Felicitats”

A.D.: “Doncs salutacions a tots”

A.D.: “Felicitats a tots nosaltres”

A.D.: “Primer gran pas fet”

J.A.: “Molt important”

J.A.: “Ja parlaré directament amb el president tema Cambra i energia”

J.A.:”Demà”

A.D.: “Gràcies”.

Conversa de Signal d’on la Guàrdia Civil treu la seva tesi/Quico Sallés

L’atestat conclou, d’aquesta conversa, que “sobre l’afer amb els xinesos, Alexander li comenta que ha rebut 295.000 dòlars com a pagament de garantia i li envia una còpia de l’ingrés”. “El fet de l’interès d’Alay en aquest tema”, opina la Guàrdia Civil, “ i per com es desenvolupen els comentaris al respecte, no es descarta una participació de persones pròximes a l’entorn de Puigdemont en aquesta operativa”. El cap de la investigació arriba a admetre respecte de la transacció econòmica que “es desconeixen més dades al respecte”, però afegeix que “pel context dels missatges, en aquest negocis podria existir una participació de l’entorn de Puigdemont”.

Per bastir aquesta tesi, l’instructor de l’atestat relaciona una suposada reunió que s’ha de celebrar amb Jordi Puigneró i el paper de Joan Canadell que, com a president de la Cambra de Barcelona, ha creat la figura “d’ambaixador de la Cambra” i li ha lliurat una “targeta de visita” d’ambaixador a Dmitrenko. A banda, els investigadors fan constar que l’empresa xinesa que ha comprat el petroli Gulf Energy China Limited ha fet constar l’ingrés en un compte d’una empresa russa de Sant Petesburg, des del CITYBANK a ALFA BANK de Moscou.

L’atestat on s’opina que “no es descarta” /Quico Sallés

Però la Guàrdia Civil obvia altres missatges que apuntarien en una direcció més aviat diferent. Fan pensar en una operació estrictament privada de Dmitrenko que, per la seva personalitat expansiva, comenta amb Alay per la relació que han anat creant en els darrers temps. De fet, en missatges anteriors Alay li pregunta per l’operació amb els xinesos per curiositat i mostra la seva alegria perquè a Dmitrenko li ha anat bé. Altres missatges, tant anteriors com posteriors, delaten que Dmitrenko va tenir problemes per cobrar la resta dels diners i que fins i tot, va deixar estar altres operacions, com ara suposades vendes de gas. En concret, hi ha conversa molt aclaridora del 3 de juliol entre ambdós investigats. La conversa la inicia Alay després de gairebé quatre dies sense comunicar-se per Signal i mostra solidaritat perque li “sap greu” el fet que Alexander no se’n surt.

J.A.: “Hola Àlex, ostres tu! Tens notícies dels xinesos? Ara hi pensava”

J.A.: “Deus estar negre si no han dit res”

A.D.: “Desastre amb els xinesos”

A.D.: “Encara estan fent tràmits”

A.D.: “Però crec que no es farà res”

J.A.:”Quin desastre aquests xinesos”

J.A.: “Quina ràbia per tu”

J.A.: “Sap greu”

A.D.:”Si, efectivament”

A.D.: “Sis mesos negociant per res”

A.D.:”No passa res”

A.D.:”Ens aniria bé aquest contracte per tots”

J.A.: “Impresentables”

La conversa on Alay mostra que els negocis d’Alexandre, són d’Alexandre/Quico Sallés

La conversa continua que es demanen per veure’s però Dmitrenko l’informa que divendres serà a fora perquè marxa a Eivissa a celebrar l’aniversari de la seva parella. El 23 de juliol, Alay torna a preguntar si “tot bé amb els xinesos”. Dmitrenko respon que “estan esperant el primer vaixell” i li remet el rebut del pagament que li han fet. La conversa continua però ara enraonant de quedar per fer una cervesa i enraonar del llibre que està traduint Alay. El 14 de setembre torna a aparèixer una conversa on surten els xinesos, que es limita a preguntar si “s’ha desencallat res dels xinesos”. Dmitrenko li explica que ho està gestionant amb el director d’exportació de l’empresa Lukoil, una energètica russa. El següent missatge d’Alay és que li passarà els capítols 6 al 10 de la novel·la que tradueix. Una prova evident de la poca implicació que tindria Alay en els suposats negocis energètics de Dmitrenko. El 21 de setembre, Alay es torna a interessar sobre “els xinesos”. Dmitrenko respon que espera una reunió amb els russos però que “avancem”. Alay li replica amb un “molt bé, ja m’explicaràs” i a continuació li pregunta si ja ha canviat de pis.

L’estrambòtica interpretació de la Guàrdia civil i el jutge Aguirre sobre Salvini i Puigdemont/Quico Sallés

Totes aquestes converses interpretades per la Guàrdia Civil serviran ara per continuar les indagacions de les comunicacions d’Alay i Dmitrenko així com dels noms que els investigadors han deixat caure, com ara Canadell o el vicepresident Puigneró. Un cas que permetrà continuar de manera secreta les indagacions en la peça separada, ara amb l’aval de l’Audiència de Barcelona, tot i l’oposició del fiscal i dels investigats, contra els quals no hi ha cap acusació formalitzada. La intenció de la Guàrdia Civil és intentar trobar indicis que puguin significar el finançament d’algun projecte polític. Tot arran d’uns missatges de Signal que no aporten cap indici concloent, i si en portés algun, segurament seria que Dmitrenko comparteix el neguit d’una operació financera amb una persona que ha conegut arran del Procés i que, com ell, enraona rus.

La Guàrdia Civil admet que no té dades, però que pel “context” ja s’interpreten/Quico Sallés

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Tano a setembre 21, 2021 | 22:51
  Tano setembre 21, 2021 | 22:51
  No tenen res mes a fer de bo.
  • Icona del comentari de: La mare del Tano a setembre 22, 2021 | 19:43
   La mare del Tano setembre 22, 2021 | 19:43
   Qualque dia es sabrà que fan i què "tenen a fer" ? Quants de diners han despès durant anys en fer informes, atestats, fons reservats, en espiament il·legal, seguiments il·legals, sofisticats programes d'espionatge, clavegueres, performances per a detenir persones innocents (amb filtracions prèvies a la premsa espanyola amiga...) fiscals afinadors, provocacions, advocacia de l'estat espanyol, jutges que es passen anys embolicant la troca i al final és fum i farsa... però, ells a la seva, ells ja han complert llurs objectius de represàlia, venjança, escarni d'"espanolidad bien entendida". Sense comptar-hi els danys irreparables a persones i famílies.
 2. Icona del comentari de: Pere Gallerí. a setembre 21, 2021 | 23:08
  Pere Gallerí. setembre 21, 2021 | 23:08
  Ui, quan descobreixin aquest altra paralelisme entre en Salvini, l'Alay i en Dmitrenco: Tots tres tenen dues cames! Volen més paralelisme?
 3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 21, 2021 | 23:25
  Luisnomeacuerdo setembre 21, 2021 | 23:25
  Uuuuyuuuuy que buenos amiguitos os buscabais los fascistas independentistas golpistas, así os ha ido. Se acabó el recreo a los grocñordos lazinazis.
  • Icona del comentari de: Maria a setembre 22, 2021 | 16:54
   Maria setembre 22, 2021 | 16:54
   Solament els feixistes fan "servir" i banalitzen el feixisme com a insult dirigit als demòcrates que, és clar, no pensen com ells. N'hi ha per a llogar-hi cadires.
 4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 22, 2021 | 07:40
  Doctor Strangelove setembre 22, 2021 | 07:40
  Tinc claríssim que això és una conversa d'espies. El rus i el Jack Ryan català! Però que fot aquest onso parlant amb russos? Aquí hi ha marro, car en cas contrari no hi hauria russos pel mig. Us han enxampat copiant, s,acaben els musclos de franc! Doc.
  • Icona del comentari de: josep enric a setembre 22, 2021 | 13:17
   josep enric setembre 22, 2021 | 13:17
   Vigila no et fotin un plat de poloni per dinar, tros d'ase.
 5. Icona del comentari de: GAVANENC a setembre 22, 2021 | 09:13
  GAVANENC setembre 22, 2021 | 09:13
  Un altre fascicul de la novela guardiacivilenca de James Bond.....Molta especulació i poca chicha
 6. Icona del comentari de: Ebrenc a setembre 22, 2021 | 11:11
  Ebrenc setembre 22, 2021 | 11:11
  On estan els convergents, junts o com es vulguin dir, sempre apareix la corrupció.
  • Icona del comentari de: Lo Canalero a setembre 22, 2021 | 17:18
   Lo Canalero setembre 22, 2021 | 17:18
   Xeic ! Ara t'has passat, tu tins menys memòria que el Luis que i la patuleia que escriu per ací, no recordes el cas Filesa o el PP a Espanya, és clar aquí poc que han pogut corrompre res, a banda de les llistes electorals fantasmes que presenten per manca de personal. De fet un partit fundat el 1976 per exministres de Franco, ja naix corrupte i emmerdat. Amb tot, la corrupció més vil és la impune (de moment) que es fa per motius polítics des de les clavegueres i els fons reservats d'un estat (no miro ningú), amb recerques prospectives per a consum de la fiscalia afinadora i la justícia lawfare... Xeix! Desperta't!
 7. Icona del comentari de: Dereusiprou a setembre 22, 2021 | 13:09
  Dereusiprou setembre 22, 2021 | 13:09
  Ah sío ETA. Morlatedo y Felimón. Topospiña Bigaspiña Bigaltranco. ¡ABRIGASPIÑA!
  • Icona del comentari de: A en Dereusiprou, en Gavanenc etc a setembre 22, 2021 | 18:07
   A en Dereusiprou, en Gavanenc etc setembre 22, 2021 | 18:07
   Sembla que tot d'una descobríssiu la sopa d'all, se'ns pixen a sobre i diem sense despentinar-nos : Ho ! Plouen unes gotes, no serà pas res... i mentre duen 3 segles fotent-nos de tot i de tots colors.
 8. Icona del comentari de: Tacito a setembre 22, 2021 | 16:58
  Tacito setembre 22, 2021 | 16:58
  CoÑo, si lo dice la BeBeSe, es una prueba para la afinadora fiscalía, no se de que os reís LaZinaZis de mierda.
  • Icona del comentari de: A. Nònim a setembre 23, 2021 | 20:43
   A. Nònim setembre 23, 2021 | 20:43
   Parlant de merda Tàcito , com et trobes ? Mira que n'ets de ruc
 9. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a setembre 22, 2021 | 17:08
  LLARENA dPENA setembre 22, 2021 | 17:08
  Olé, olé, olé ..... Com m'agradria que en fecin una película de tot aixó. Qué bè, i qué divertit.. Potser millor que una peli, que fecin una serie. Ja m'imagino en Pablo Casado fent de fiscal, Fernandez Diaz de testimoni i en Marlaska de jutge. L'hostia, vaja ¡¡¡
 10. Icona del comentari de: BiBiCi a setembre 22, 2021 | 17:49
  BiBiCi setembre 22, 2021 | 17:49
  Quina pena que la BBC no identifiques qui era M Punto Rajoy, altrament la policia espanyola, la fiscalia espanyola i la justícia en general espanyola, haguessin sospitat d'algú concret i n'haurien fet algunes "recerques". Ja és tenir mala fortuna... o potser se'ls hi va passar sense voler-ho. De l'emerito, ja son "palabras mayores" -en diuen- per a arribar a tenir alguna sospita de res. D'això ni parlar-ne.
 11. Icona del comentari de: Agent 0056708, 50 a setembre 22, 2021 | 18:01
  Agent 0056708, 50 setembre 22, 2021 | 18:01
  Si aquesta "transcripció" de l'article, de telefonades espiades, fetes originalment en català, "transcrites" i "traduïdes" per tàcito a l'espanyol i tornades a traduir al català (és així ?) son fiables a qualsevol efecte... Ja em direu qui nivell i quina credibilitat hi ha. En desconec més dades, però, pel context dels missatges en aquest afer hi podria existir una participació que ens duria a persones d'un estat concret, les quals intenten defensar la unitat d'Espanya ( una fal·làcia com una casa que es desuneix i es separa des de l'any 1587...) a qualsevol preu i sense gaires manies de fer el ridícul.

Nou comentari

Comparteix