El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern eleva a la fase d’excepcionalitat les restriccions contra la sequera

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha anunciat fins a quatre mesures per combatre la sequera que ja fa 29 mesos que dura. El Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) aprovarà aquest dimecres l’entrada en la fase d’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i l’aqüífer del Fluvià Muga. Els municipis en situació d’excepcionalitat seran 224 (consulta’ls aquí), de 15 comarques, i un total de 5,9 milions d’habitants. “Passem del semàfor groc al taronja”, ha explicat Teresa Jordà. Per corregir aquesta situació i evitar les restriccions, caldria que plogués 50 litres cada dia durant quatre mesos, segons la consellera. De fet, segons la consellera, s’espera un abril “molt plujós” que podria solucionar, en part, aquesta problemàtica.

L’entrada en l’escenari d’excepcionalitat suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). Així mateix, es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable. També hi ha una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia. Si en l’escenari d’alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat passa als 230 litres per habitant i dia.

Aprovació d’un decret llei

A més, el Govern ha aprovat un decret llei per protegir els abastaments d’aigua i donar rang jurídic per agilitzar tràmits per a les actuacions que s’hagin de dur a terme i per dissuadir i penalitzar els possibles incompliments. L’objectiu és protegir l’aigua de boca, així com agilitzar els tràmits per les accions “que calguin prendre” i dissuadir i penalitzar si “hi ha incompliments”.

Traspàs d’aigua de Sau a Susqueda

Una altra mesura anunciada avui és incrementar el volum d’aigua que es deriva del pantà de Sau cap al de Susqueda per preservar al màxim possible la qualitat dels 28 hm3 que hi ha actualment al pantà osonenc i garantir la qualitat de l’aigua per atendre l’ús prioritari, que és l’abastament de la població. Això implica que en lloc de desembassar 0,3 hm3 d’aigua al dia, com s’està fent fins ara, es passarà a desembassar-ne 0,5 hm3/dia. Aquesta mesura es mantindrà sempre que no es produeixi el fenomen d’estratificació (barreja de les capes inferiors de la làmina d’aigua amb els llots del fons de l’embassament, cosa que pot comportar la mobilització dels fangs i la reducció de la qualitat de l’aigua) per sota dels 10-11 hm3 de volum embassat.

Augmentar ajudes per garantir l’aigua

El Govern també ha triplicat les ajudes per garantir l’aigua. A finals de novembre de 2022, l’ACA va obrir una convocatòria d’aquestes característiques amb una dotació inicial de 800.000 euros, però s’ha decidit incrementar el pressupost fins als 2 milions d’euros (quantitat que suposa un increment del 150%).

Els ajuts permetran atorgar gairebé la pràctica totalitat de les peticions rebudes, i poden arribar a ser de fins al 95% del cost total, tenint en compte que el percentatge de la subvenció depèn de la mida de la població i aplicant una interpolació lineal, amb un límit de 100.000 euros.

El pantà de Sau està tan sec que es pot passejar per l’església de Sant Romà / ACN

Situació crítica

Les reserves d’aigua actuals als embassaments de Catalunya se situen al 28% i es viu un dels pitjors moments des de la sequera d’entre el 2006 i el 2008, quan els pantans van buidar-se fins al 20% de la seva capacitat i l’aigua potable va haver d’arribar en vaixell. Des del temporal Glòria de l’any 2020 “no ha plogut normal”, segons va advertir aquest dilluns Samuel Reyes, director general de l’ACA. La situació, va alertar, “ha trencat tots els pronòstics” i “és crítica”. De fet, està arribant a un punt d’emergència que pot comportar conseqüències dràstiques. “Si no plou durant la primavera i no plou durant la tardor, podríem tenir restriccions a final d’any per als usuaris”. És a dir, podria restringir-se el subministrament d’aigua de boca i avisa que Catalunya podria viure “un estiu molt dur”.

Crítiques de l’alcalde i del PSC

L’alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera, també denunciava aquest dilluns durant una entrevista a TV3 la gestió que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està fent de la sequera i ha esclatat en assegurar que s’ha assabentat per la premsa que la Generalitat de Catalunya està estudiant buidar pròximament l’embassament de Sau. “Els he hagut de trucar perquè ens ho comuniquessin”, ha denunciat Riera en una entrevista en directe al programa Planta Baixa de TV3, en la qual ha assegurat que en el seu municipi no reguen els parcs des de fa un any, avançant-se a possibles restriccions.

A més, la portaveu del PSC, Èlia Tortolero, va criticar aquest dilluns a l’executiu català per la seva “inacció” en la qüestió de sequera que travessa Catalunya. “Que es posi les piles. Ens preocupa molt”, assegurava en roda de premsa a la seu dels socialistes. Així, el PSC reclamava a l’executiu de Pere Aragonès que elabori “un pla” per “pal·liar els efectes de la sequera”.

Més notícies
Com es van conèixer realment Letícia i Felip - Europa Press
Com es van conèixer realment Felip i Letícia? Desmentida la versió oficial
Notícia: Com es van conèixer realment Felip i Letícia? Desmentida la versió oficial
Comparteix
Sempre s'havia dit que els havia presentat un periodista, però ara nega que sigui cert
Danae Boronat, al capdavant del nou 'Zona Franca' - TV3
Així ha estat l’estrena de Danae Boronat al nou ‘Zona Franca’ de TV3
Notícia: Així ha estat l’estrena de Danae Boronat al nou ‘Zona Franca’ de TV3
Comparteix
La presentadora ha fet broma sobre el seu fitxatge 'in extremis' i ha deixat clar que aquest serà un programa feminista
El líder del PDeCAT a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, en el seu últim ple, el 3 de maig del 2019. (ACN)
“Ens apareixen comptes de Convergència a Suïssa”: els whatsapp de la Kitchen
Notícia: “Ens apareixen comptes de Convergència a Suïssa”: els whatsapp de la Kitchen
Comparteix
Surten a la llum nous missatges del govern del PP per difamar l'independentisme
Els Mossos demanen ajuda per buscar una menor desapareguda / CME
Localitzen la menor desapareguda a Lliçà d’Amunt fa nou dies
Notícia: Localitzen la menor desapareguda a Lliçà d’Amunt fa nou dies
Comparteix
La noia, de 15 anys, ha estat localitzada sana i estàlvia aquest dimarts

Comentaris

  1. Icona del comentari de: MHP a febrer 28, 2023 | 14:13
    MHP febrer 28, 2023 | 14:13
    I amb la plaga de conills que estan devastant multitud de camps de cultiu, empobrint els nostres pagèsos, farà alguna cosa?
  2. Icona del comentari de: Inútils a febrer 28, 2023 | 14:21
    Inútils febrer 28, 2023 | 14:21
    Com no vau vigilar que en els mesos-anys quan els pagaven disbarats per l'electricitat, anessin buidant el pantà per a fabricar-ne. Sí ho han fet a tot l'estat, sí, també a Sau. Sou uns inútils. Tot el que no és Barcelona no us importa. I l'estat pitjor ja que el negoci, com sempre, sé l'han quedat ells
  3. Icona del comentari de: Aragones el Tripartit de la miseria comunistq a febrer 28, 2023 | 17:24
    Aragones el Tripartit de la miseria comunistq febrer 28, 2023 | 17:24
    Tripartit i sequera, miseria, pobresa, erc
    • Icona del comentari de: Jordi a març 01, 2023 | 02:26
      Jordi març 01, 2023 | 02:26
      Tens raó, una merda tot plegat.
  4. Icona del comentari de: Les 155 piles de la repressió. a març 01, 2023 | 05:55
    Les 155 piles de la repressió. març 01, 2023 | 05:55
    El Ps ¿c?, demana a la Generalitat que es posi les piles. Suposo que es refereixen al que ells varen fer i continuen fent, amb temes com impedir portar aigua del Roine, o el corredor ferroviari del Mediterrani. Com hom sol dir, els cínics i els hipòcrites, són els primers a udolar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa