El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aprovada la reforma laboral gràcies a l’error d’un diputat del PP
  • CA

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la reforma laboral amb un vot de diferència -175 vots a favor, envers 174 en contra-. Hi han votat a favor PSOE, Podem, Cs, PDeCAT, Més País, Compromís, Terol Existeix, Coalició Canària, Nova Canàries i el Partit Regionalista Càntabre. Els dos diputats d’Unió del Poble Navarrès (UPN) han trencat la disciplina de vot del seu partit i han votat en contra, el que podria haver fet fracassar la reforma laboral, que finalment s’ha salvat per l’error d’un diputat del PP que ha votat a favor sense voler.

Fonts del PP asseguren a l’Agència Catalana de Notícies que hi ha hagut un “error” al sistema de votació telemàtic del Congrès, i sostenen que el diputat per Cáceres Alberto Casero havia votat ‘no’ però li ha aparegut un ‘sí’ al resguard de votació. El diputat ha demanat llavors fer un vot presencial a la cambra, però la presidenta Meritxell Batet ho ha impedit adduint que ja havia votat. Hores després el líder del partit, Pablo Casado, ha anunciat que recorrerà la reforma laboral al Tribunal Constitucional perquè considera que el seu diputat no s’ha equivocat en votar sinó que ha estat un error del sistema.

En el mateix sentit, la portaveu adjunta de Vox al Congrés, Macarena Olona, ha denunciat el que considera una “tupinada” i ha dit que el partit d’ultradreta ho recorrerà davant la Mesa i en cas que Batet no accepti el recurs, demanarà empara al Tribunal Constitucional (TC). Olona ha titllat de “gravíssim” el fet que s’hagi comptabilitzat un ‘sí’ del PP quan el diputat volia votar ‘no’ i que no se li hagi deixat rectificar en avisar. “Esgotarem totes les instàncies, inclosa la penal si es demostra la tupinada per part de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet”, ha avisat.

UPN demana als diputats díscols que retornin les actes

En paral·lel, la direcció d’UPN ha exigit als dos diputats al Congrés, Sergio Sayas i Carlos García Adanero, que han trencat la disciplina de vot en votar en contra de la reforma, que renunciïn a les seves actes. Sayas i Adanero han votat en contra aquest dijoustot i que la direcció d’UPN havia pactat amb el PSOE votar-hi a favor. UPN afirma que els diputats a la cambra baixa que han pres la decisió final els han enganyat perquè havien manifestat públicament que acatarien la disciplina de vot.

Conflicte amb els socis de legislatura

Així, amb aquest error i el canvi d’última hora d’UPN el partit socialista ha pogut tirar endavant la reforma, tot i la negativa de PP, Vox, ERC, PNB, Bildu, Junts, CUP, BNG, Fòrum Astúries i el diputat escindit de Cs Pablo Cambronero. El mateix govern central ha lamentat que els seus aliats al Congrés es posicionessin en contra d’aquesta nova llei. El primer partit que va decidir unir-se al PSOE per tirar endavant la reforma va ser Ciutadans. El partit d’Arrimadas va anunciar que donaria el seu suport al text sense reclamar modificacions i que sumaria els seus nou vots als 154 dels partits del govern per impedir el “xantatge” dels grups independentistes.

Els eixos de la reforma

Aquesta reforma laboral pivota entre tres eixos principals: reduir la contractació temporal, reequilibrar la negociació col·lectiva i renovar els ERTO. Tot i les promeses, gran part del Congrés no ha estat d’acord amb aquesta reforma -sobretot els partits d’esquerres-, entre ells ERC que l’han titllat de “descafeïnada”. A més, davant la decisió els republicans han recordat que no estan oberts a cap negociació.

Durant el debat d’aquest dijous les primeres reaccions davant la imminent votació han continuat consolidant-se. El primer ha sigut Gabriel Rufián, diputat d’ERC al Congrés qui ha afirmat que la reforma és “una estafa” pels treballadors. També s’hi ha afegit Aitor Esteban, del PNV que ha acusat al govern espanyol d’evitar preguntes i no fer canvis “transcendentals”. Pel que fa a les reaccions d’alguns sindicats han estat completament diferents. La Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO) han defensat la reforma laboral impulsada pel PSOE i han reiterat el que rebutgen la idea que es tracta d’una normativa “de mínims”, tal com l’han qualificat altres organismes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jm a febrer 03, 2022 | 20:04
    Jm febrer 03, 2022 | 20:04
    Tot manegat… i tot subvencionat..
  2. Icona del comentari de: Abstencionista a febrer 04, 2022 | 08:48
    Abstencionista febrer 04, 2022 | 08:48
    Ja ho veieu; no serveixen ni per a votar. Es fan un embolic i tot a fer punyetes. Com veieu , no val pas la pena anar a votar nosaltres , el Poble.
  3. Icona del comentari de: remigio III a febrer 04, 2022 | 12:51
    remigio III febrer 04, 2022 | 12:51
    Bé. tots contents. ERC perquè ha fet bo el seu "avís" a Sánchez.I, tots contents perquè crec, que la reforma és necessària i urgent. Tenint en compte que els sindicats, ja diuen que no és un final sinó, un pas gran, vers el final de la deslleialtat amb els treballadors. De l'extrema dreta no cal dir res. S'entén que aquests virus no vole que tinga'm salut laboral ni social.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa