El Govern desencallarà la retirada del monument franquista de Tortosa

El monument franquista de Tortosa té els dies comptats. La nova llei de memòria històrica permetrà retirar-lo, digui el que digui la justícia. La consellera Lourdes Ciuró ha assegurat que el text incorporarà criteris “clars i diàfans” sobre què és i què no és feixisme per evitar situacions com la del monòlit, el desmuntatge del qual està aturat pel jutjat contenciós de Tarragona. La magistrada, que estudia el recurs d’un col·lectiu a favor de reinterpretar-lo, no ha respost a l’apel·lació del Departament contra les mesures cautelars que van impedir treure’l aquest estiu.

Ciuró ha lamentat l’endarreriment que està generant la judicatura i ha garantit que es desencallarà la via judicial amb la nova llei, que pot estar aprovada a principis de l’any que ve.La consellera de Justícia ha visitat per primer cop Tortosa per “reiterar el compromís de la conselleria en la retirada del monument franquista tan bon punt sigui possible i es desencalli de la taula de la justícia”. La consellera ha reclamat celeritat al contenciós administratiu de Tarragona per desencallar les mesures cautelars que van aturar el desmantellament del monòlit, però ha apuntat que si la judicatura decidís en contra de la retirada, la nova llei de memòria democràtica blindarà que es pugui fer.

Ciuró ha dit que a Catalunya no poden passar situacions com la viscuda a Madrid en què s’ha recuperat el nom d’un feixista de l’època per a un carrer i s’ha tret el d’una pedagoga. “Necessitem criteris clars quan decidim retirar els elements feixistes”, ha defensat. El text de la normativa, que s’aprovarà “aviat”, blindarà la retirada de símbols feixistes als carrers i les places. “No pot ser que quan hi hagi un símbol feixista tinguem un litigi per dirimir si era prou feixista o era poc feixista”, ha criticat Ciuró. La normativa també inclourà “el concepte de paisatge de memòria” i sancions “efectives” a les manifestacions feixistes “per evitar que el feixisme campi pels carrers de Catalunya”.

Comentaris

    Avi Octubre 29, 2021 | 16:58
    La gent va votar en referendum que es quedes i no es per temes franquistes. Per que la Generalitat que tant vol un referendum d'independencia no fa ni cas del referendum d'Amposta? Aixo es indignant i deixa la generalitat al marge de la democracia

Nou comentari