El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Boye sostè que l’euroordre està suspesa
  • CA

Després que la policia italiana hagi detingut el president a l’exili, Carles Puigdemont, a l’Alguer aquest vespre, el seu equip de defensa jurídica dirigit per Gonzalo Boye ja s’ha activat. De fet, un grup d’advocats italians ja s’ha posat a les seves ordres per defensar que la detenció no té base jurídica perquè tècnicament les euroordres contra la detenció del president Puigdemont emeses pel Tribunal Suprem estan suspeses. Una tesi oposada a la que sosté el Tribunal Suprem que, segons ha informat a aquest diari, mai s’han desactivat.

Segons Boye, el president ha estat detingut en territori italià quan hi ha arribat com a eurodiputat. Una detenció argumentada per l’euroordre emesa pel jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, el 14 d’octubre del 2019. Segons el lletrat del Puigdemont, aquesta euroordre es troba suspesa per “imperatiu legal” perquè així ho estableix l’estatut del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. L’advocat, en conversa amb El Món, apunta que Espanya va informar al Tribunal General de la Unió Europea, i així es recull en la resolució de 30 de juliol passat, on es va decidir mantenir retirada la immunitat. En concret, la resolució asseverava que cap país executaria una euroordre d’aquestes característiques. “En la mateixa resolució”, fa memòria Boye, “el vicepresident de la TGUE va indicar que, si fos necessari, se sol·licités una nova mesura cautelaríssima”. En tot cas, Boye ja ha informat de la situació el president de l’Eurocambra, David Sassoli.

Però des del Tribunal Suprem en fan una altra interpretació. Segons ha pogut saber aquest diari de fonts del màxim òrgan jurisdiccional espanyol, l’euroordre mai es va arribar a desactivar. “L’euroordre no està suspesa ni mai s’ha arribat a desactivar“, emfatitzen fonts judicials. En aquesta línia recorden que s’ha aixecat la immunitat del president Puigdemont fins que no es resolgui el seu recurs contra l’admissió del suplicatori per part de l’Eurocambra. “La qüestió prejudicial que va presentar Llarena”, apunten des del Suprem, “només era un aclariment sobre la decisió de Bèlgica i no té res a veure amb el que pugui fer Itàlia”. Al capdavall, segons fonts de la instrucció, el magistrat Pablo Llarena va remarcar que ni tan sols suspenia l’euroordre a Bèlgica i deixava a criteri de la justícia belga la decisió de detenir o no el també europarlamentari de Junts. Així, només demanava que s’informés de la qüestió prejudicial als òrgans d’execució i no de paralització.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Realitat a setembre 24, 2021 | 08:17
    Realitat setembre 24, 2021 | 08:17
    O el Boye s'equivoca i no en te ni idea, o a Italia s'han liat bastant, aviat o sabrem. Espanya no ha cambiat res en aquest sentit desde fa mesos
  2. Icona del comentari de: Aigualit a setembre 24, 2021 | 08:41
    Aigualit setembre 24, 2021 | 08:41
    Boye, cuando veas laa barbas de tu vecino pelar, pon las tuyas a remojar, mafios.
  3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 24, 2021 | 09:31
    Luisnomeacuerdo setembre 24, 2021 | 09:31
    Viva Italia, abajo los fascistas independentistas golpistas.
  4. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 24, 2021 | 09:34
    Luisnomeacuerdo setembre 24, 2021 | 09:34
    Boquita de piñón, te la han metido doblada y eso que no tienes un pelo de tonto aunque te arrimas mucho a los lazinazis y eso al final acaba pegándose. VIVA ITALIA.
    • Icona del comentari de: Evarist a setembre 24, 2021 | 12:29
      Evarist setembre 24, 2021 | 12:29
      Posa un volcà a la teva vida i tirat dins. Per què l'endemà de declarar la independència no tintras ni judici i et penediras de no haver-te tiral a la lava.
    • Icona del comentari de: JordiP a setembre 24, 2021 | 12:48
      JordiP setembre 24, 2021 | 12:48
      No solament no t'en recordes sinò que mai n'has sapigut. Això sí, de valor no t'en manca: s'ha de ser molt valent per a arriscar-se a opinar sobre coses de les quals no tens ni idea. Estàs més guapu calladet, que no s'et nota la teva inòpia, nen.
  5. Icona del comentari de: Molta mala llet a setembre 24, 2021 | 10:43
    Molta mala llet setembre 24, 2021 | 10:43
    Es de molta mala llet que un poble italià col l'Alger inviti al president a les seves festes i que la mateix policia italiana el detingui. Aquesta és la vergonya del clavegueram.
  6. Icona del comentari de: Molta mala llet a setembre 24, 2021 | 10:46
    Molta mala llet setembre 24, 2021 | 10:46
    Es de molta mala llet que un poble italià com l'Alger inviti al president a les seves festes i que la mateix policia italiana el detingui. Aquesta és la vergonya del clavegueram. Que han de pensar els algaresos: que han traït a Puigdemont?
    • Icona del comentari de: JordiP a setembre 24, 2021 | 12:15
      JordiP setembre 24, 2021 | 12:15
      Diuen que al moment de la detenció del MHP hi havia presents policies espanyols. Si es confirmés, seria una situació molt similar a la detenció del MHP Companys a França el 1940: el policia espanyol Pedro Urraca el va segrestar i enviar a Hendaya assistit (per acció o omissió) per la Gestapo. Si el jutge italià accepta la tesis del Llarena i envia Puigdemont a Espanya estarà representant el paper de l'Urraca. Si, en canvi, llegeig acuradament la decisió del TGUE, considerarà que l'euroordre està suspesa (el dret europeu ha de prevaldre sobre el nacional espanyol, espero) i el deixarà lliure. En aquest (probable) cas, el Llarena pot rebentar d'una feridura. (no nos caerà esta breva). En aquests moments, el prevaricador Llarena deu estar molt content, pensant que ha aconseguit enganyar el TGUE dient que retirava l'euroordre i no retirarant-la. És un tafur (quan li deu haver costat convencer la poli italiana?). El TGUR hauria de sortir immediatament a defensar les seves decissions enfront les obscueres maniobres de jutges estafadors, vengatius i prevaricadors com el Llarena, que posa l'esprit de vengança davant de l'esprit de justícia. És dels que creu que "los enemigos de España" no mereixen més que càstics radicals i brutals. Al paredón, deu pensar.
  7. Icona del comentari de: JordiP a setembre 24, 2021 | 11:28
    JordiP setembre 24, 2021 | 11:28
    Coi, quin Tribunal Suprem tenim (tenen)! Han inventat el "penal de quatre" legal! De manera que si el TGUE diu que "les ordres d'extradició" estan retirades, s'ho ha inventat, oi? He, he, LLarena és un tafur de cuidado, cony!. Diu (xulo ell) que "la sentència del TGUE era per a Bèlgica, i el que faci Itàlia no té res a veure. Hosti, és genial! Estem vivint una autarquia jurídica més absurda que la dels temps del nan monotestícul dictador assassí. El Llarena és un fidel hereder de la filosofia "Si ellos tienen "UNO", nosotros tenemos DOS". om deia en Romanones, "que ellos hagan las leyes; nosotros haremos los reglamentos". A qui farà cas el jutge de Sàssari? Al tribunal general de la UE o al polititzat, mentider i rabiós Llarena? Quina papereta té el jutge italià. ...
  8. Icona del comentari de: JordiP a setembre 24, 2021 | 11:37
    JordiP setembre 24, 2021 | 11:37
    D'un país que entronitza i titlla d'"heroica" maniobres com la "Celada de Catamarca" pot esperar-se qualsevol cosa. El Llarena i els seus commilitons voldrien posar Puigdemont davant del paredón, però no poden i això els fa pujar la hiperclorídia i els creixen les pedres del fetge. El 1940 van comptar amb la complicitat no gens menys que de la Gestapo i van acoseguir raptar, processar (ficció de procés), condemnar a mort i afusellar al President Companys. Acceptarà ara el jutge italià el paper del Pedro Urraca? En qualsevol cas, ja són massa segles d'enfrontament, de "ferro et igne" i de obscens intents d'eliminació de l'esprit català. No van tenir prou amb l'escombrada de 1714, las del carlisme, la de 1926, la de 1936-1939 i la de 1939 a avui mateix? Ho sento, però hem de marxar. No podem tolerar-ho més. Taules de diàleg? Merda. Una altre camama per a aguantar al Gobierno un altre any.
  9. Icona del comentari de: Robert a setembre 24, 2021 | 15:43
    Robert setembre 24, 2021 | 15:43
    Aquesta interpretació "imaginativa" que fan els "xutxes" (pallassos) espanyols, curiosament sempre va a favor seu: inventen delictes, organitzen saraos per què la GC demostri el que ells volen i fan muntatges tipus 007 que sempre acaben caient pel pedregar!. I a sobre es pensen que tots són tant rucs com ells. Als italians no els considero massa espavilats, però tant rucs com els espanyols és impossible que ho siguin!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa