La Fiscalia Superior de Catalunya ha registrat un escrit a la sala penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb què demanen que s’arxivin les querelles i les denúncies pels avals de l’Institut Català de Finances als represaliats pel Tribunal de Comptes. El ministeri públic, en un escrit de 14 pàgines al que ha tingut accés El Món, demana als magistrats que rebutgi tramitar les querelles presentades per Vox i Ciutadans i la denúncia de l’entitat Convivència Cívica Catalana perqueè no hi veu contingut penal en l’existència dels avals. Així considera que el TSJC no cal que investigui ni al president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Economia Jaume Giró.

L’escrit d’inadmissió a tràmit demanat per Fiscalia de les querelles de Vox i Cs contra els avals/Quico Sallés

En l’escrit dirigit a la sala, el fiscal Pedro Ariche, inisteix que la mera existència d’un decret que articula un aval per part d’una institució pública financera no s’incardina en cap tipus penal. És més, destaca que el text legal estabeix un aval provisional que “no implica que causi un perjudici al patrimoni públic i en conseqüència, l’existència d’un delicte de malversació de cabals públics”. Un tipus delictiu que defensaven les formacions ultraespanyolistes. De fet, emfatitza que atesa la norma, la Generalitat continua tenint el control dels diners i de l’ús de l’aval i disposa d’un mecanisme executiu que garanteix el recurs dels avals, en cas que aquests s’executin en les circumstàncies que recull el mateix text que els articula.

En el mateix sentit, el fiscal fa constar que ara per ara “no s’observa l’existència d’una administració o gestió deslleial del patrimoni” per part del president i dels consellers que denuncien les dues formacions polítiques. Així aprofita per dirigir un clatellot als que han presentat la querella: “Les mesures previstes per la norma aprovada no resulten, en abstracte, idònees per generar cap mena de perjudici patrimonial”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa