El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Èxit de l’escola d’estiu del think tank militar català
  • CA

Era la primera i se n’han sortit. Per ser una escola, la nota podria ser ben bé un notable. És el cas de la Primera Escola d’Estiu de la Societat d’Estudis Militars. Una organització d’estudi i difusió de la defensa, la seguretat i la geoestratègia feta des de Catalunya. De fet, és un think tank que fins i tot, elabora una enqüesta anual sobre la conveniència de tenir forces armades i si aquestes s’han d’integrar en l’OTAN.

 

Enguany, l’equip dirigit per Pol Molas i Dani Soler van fer un pas més. La idea va ser crear una Escola d’Estiu amb la intenció de “recopilar, repassar i aprofundir els coneixements en polítiques de defensa”. Una matèria que fins i tot en algun moment ha estat tabú dins el món del sobiranisme. Enguany hi han participat 52 alumnes, -arran de la pandèmia, l’espai ha estat un handicap- durant el cap de setmana del 14 al 16 d’agost.

 

El programa del curs s’ha estructurat en set ponències: L’Exèrcit de Catalunya 1936-37; l’Escola de Guerra de Pins del Vallès; la Comissió d’Indústries de Guerra (Francesc Xavier Hernàndez); Teoria de la guerra, impartida per Rosa Cabús; Escenaris geopolítics de present i de futur, amb Miquel Vila i Sergi Cristobal;  Propostes geoestratègiques i doctrinals per a una Catalunya independent, per Danie Soler; les Propostes de dimensionament de les Forces de Defensa Catalanes, per Pol molas; els serveis d’intel·ligència i el domini “ciber” (Baldiri Wellick) i els Aspectes socioculturals de la creació d’unes forces de defensa en un nou Estat, per Diana Coromines.  La SME està editant totes aquestes ponències per publicar-les.

 

Un dels punts forts de l’Escola però, va ser el taller de wargaming.  L’organització va posar a disposició dels alumnes el sistema MaGCK , emprat per institucions com el Ministeri de Defensa britànic o l’US Army War College com a eina d’anàlisi de possibles escenaris. Sens dubte, fou un dels moments de major implicació dels assistents, pel realisme i possibilitats del joc, que va ser “A Reckoning of Vultures”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fart de la síndrome d'Estocolm caspanyola a maig 16, 2023 | 11:18
    Fart de la síndrome d'Estocolm caspanyola maig 16, 2023 | 11:18
    Endavant patriotes !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa