El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Pujol demana una reacció per evitar la minorització dels catalans
  • CA

L’expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol considera que els catalans estan “amenaçats d’acabar minoritzats” dins de Catalunya i demana respostes polítiques sobre aquest tema. Ho fa en una conversa amb el japonès catalanoparlant Jo Tazawa recollida per Europa Press i que es presenta en el llibre L’última conversa (Trobada a Queralbs), de l’editorial Lapislàtzuli.

“Ara això ho podem aguantar, i aguantem, però necessitem reforçar la política en aquest sentit”, ha reflexionat Pujol en un vídeo de presentació del llibre d’aquest divendres. En aquesta línia, ha destacat la identitat com allò important per a un país i ha reivindicat la història, llengua, cultura i personalitat catalanes, després que hagi assegurat que Catalunya té una baixa natalitat i “tanta i tanta immigració”.

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol caminant pel passadís del Parlament en direcció l'hemicicle Data de publicació: dimarts 13 de desembre del 2022, 18:26 Localització: Barcelona Autor: Mariona Puig
L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol caminant pel passadís del Parlament en direcció l’hemicicle Data de publicació: dimarts 13 de desembre del 2022, 18:26 Localització: Barcelona Autor: Mariona Puig

La incomprensibilitat de l’Estat

Pujol ha lamentat “la situació de gran desori que s’ha instal·lat a Catalunya i en la política catalana”, així com un cert ensopiment per a defensar la llengua i la identitat. Ha agraït a Tazawa que parlés català, ha considerat que això ha impactat positivament en l’imaginari sobre la llengua i, sobre la seva situació, ha avisat: “Ara el problema que tenim és seriós. Semblava fa 10, 15 o 20 anys que arribaria una actitud comprensiva per part d’Espanya, i resulta que no”.

El president torna a ser notícia

De fet, el president ha tornat a ser notícia aquests dies, ja que l’escriptor català Joan Safont ha reeditat el llibre que el mateix president considera “el més important” que ha escrit fins ara. Des dels Turons a l’altra banda del Riu va ser escrit per Jordi Pujol entre els anys 1961-1962 en la seva estança a la presó de Torrero (Saragossa). El llibre és conseqüència del període de reflexió que es va prendre mentre estava a la presó, després de mesos d’activisme amb els afers Galinsoga i de Palau. Pujol va redactar el llibre com el seu manifest més important i en el seu despatx de metge a la presíó. En aquesta reedició, s’han recuperat alguns fragments i peces que en la primera edició no hi constaven.

Més notícies
Una pacient amb covid persistent, durant la rehabilitació (ACN)
Denuncien les llargues esperes per ser atesos per Covid persistent
Notícia: Denuncien les llargues esperes per ser atesos per Covid persistent
Comparteix
L'Hospital Germans Trias és l'únic que té una unitat dedicada a pacients de Covid persistent, el que fa que la llista d'espera sigui molt llarga
Andreu Van den Eynde, abans d'encetar la seva compareixença a la comissió Pegasus/Quico Sallés
Van den Eynde: “Desenganyem-nos, el CNI és qui ens ha espiat”
Notícia: Van den Eynde: “Desenganyem-nos, el CNI és qui ens ha espiat”
Comparteix
L'advocat i víctima de l'espionatge compareix a la comissió del Parlament
La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, en una visita a Valls / ACN
El PSC es planta i no votarà els pressupostos si no hi ha macroprojectes
Notícia: El PSC es planta i no votarà els pressupostos si no hi ha macroprojectes
Comparteix
Els comuns pressionen el Govern per l'altra banda i reclamen que no es destini "ni un euro" al Hard Rock, la B-40 i l'ampliació del Prat
Boye, en un moment de la seva compareixença a la comissió Pegasus del Parlament/Quico Sallés
Boye, convençut que Llarena ha de considerar malversació l’ús de Pegasus
Notícia: Boye, convençut que Llarena ha de considerar malversació l’ús de Pegasus
Comparteix
L'advocat de Puigdemont compareix en la comissió del Parlament sobre l'espionatge a l'independentisme

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a gener 20, 2023 | 16:40
    Ricard gener 20, 2023 | 16:40
    Ell no va aconseguir evitar el perill, amb una època sense tanta immigració... És un tema que hem de defensar tots.
    • Icona del comentari de: Roger de Sarria a gener 20, 2023 | 22:33
      Roger de Sarria gener 20, 2023 | 22:33
      Ell era part del perill. Encara mo ho veus aixo?
      • Icona del comentari de: Ricard a gener 21, 2023 | 10:10
        Ricard gener 21, 2023 | 10:10
        Soc massa gran per veure'l un perill quan sortíem de l'enèsima dictadura dels castellans. Aleshores no sabíem que estàvem entrant en una nova dictadura. El miratge va durar fins al 23F.
    • Icona del comentari de: Realitat a gener 21, 2023 | 14:01
      Realitat gener 21, 2023 | 14:01
      Jo ho porto dient fa anys, el català ja està perdut, nomes podem allargar l'agonia uns anys mes o menys, pero està perdut per la demografia. Els politics tenen la seva part de culpa pero el cert es que els catalans son (som) massa "senyorets" per tenir i cuidar fills, volem disfrutar la vida, carrera professional, viatjar, etc. A mes despres volem tenir molts serveis tirats de preu, llavors ens cal mà d'obra barata que no tenim, per tant inmigracio massiva. Moltes circumstancies que fa que una familia que parla catala a casa sigui una especie en perill d'extincio. Despres podem fer mes o menys pero tenim la base perduda.
  2. Icona del comentari de: Pujol està gagà a gener 20, 2023 | 18:36
    Pujol està gagà gener 20, 2023 | 18:36
    Mereix respecte però no cal fer cas a idees de finals del segle XIX i principis del XX, i més si tenen el nociu biaix nacionalista catalanet.
    • Icona del comentari de: Ricard a gener 21, 2023 | 10:08
      Ricard gener 21, 2023 | 10:08
      Vostè com que no es català tot ho veu "catalanet". Massa complexos té vostè.
      • Icona del comentari de: Ricard està gagà a gener 21, 2023 | 16:06
        Ricard està gagà gener 21, 2023 | 16:06
        Tu que saps lo que sóc?. Lo que passa és que tens un paradigma preestablert de lo que és “ser català”. Hi ha catalans que no s'ajusten a aquest paradigma. Potser tu, Ricard, no ets català segons altros paradigmes tan vàlids com lo teu.
  3. Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a gener 20, 2023 | 18:45
    elMónCorruptgent.Cot gener 20, 2023 | 18:45
    Aqui tampoc heu publicat el meu comentari. Només recordava a La Famiglia i el seu capo...
  4. Icona del comentari de: Roger de Sarria a gener 20, 2023 | 20:00
    Roger de Sarria gener 20, 2023 | 20:00
    . Ara. Em sembla que vas tard. Quan eres President vas permetre que entressin un milio i mig de persones per raons economiques que s ha demostrat a mes ser falses de Dalt a baix. Voste i tota la cort autonomica i academica. Tothom menys Heribert Barrera. Per aconseguir 3 000 milions mes al cap de 8 anys de l aportacio directa de l estat que entre la infaccio i l ampliacio de la maquinaria administratva no van arribar mai a la societat. Vareu destroçar l escola, la sanitat, heu minoritzat els catalans definitivament i heu generat un desgavell majuscul a una societat que no es merexia les vostres mentides i la hipocresia franciscana del Volem acollir quan en realitat traficaveu amb milers de persones. No nomes vos. Tot hom excepte en Heribert Barrera.
  5. Icona del comentari de: fat boy a gener 20, 2023 | 20:24
    fat boy gener 20, 2023 | 20:24
    Pero que no era ell el que deia que catala era tot aquell que vivia i treballava a Catalunya?. Que passa?, que la Verge de Montserrat i Santa Llucia han fet un miracle?.
  6. Icona del comentari de: Sepet a gener 21, 2023 | 00:52
    Sepet gener 21, 2023 | 00:52
    El josemari sabia el que es feia. Ho teniem complicat doncs el Sisquet ens va trencar l'espinada i, llavors arriba ell i ens fa carregar un sac. No hem de perdre l'esperança: diuen que arribarà un dia, proper, en el que encara que tinguis la medula en mal estat la tecnologia et permetrà salvar la desconnexio. Posem-hi el necessari per a que en el nostre cas també podem arribar a connectar la medula que aquell homenet amb tanta malícia va saber esbotzar.
  7. Icona del comentari de: Antoni a gener 21, 2023 | 08:25
    Antoni gener 21, 2023 | 08:25
    Les dones catalanes el se mares no els hi prioritze masa, Primer obtindre un títol universitari per poder-lo lluir com una corona, i potser anar treballar al estranger . I tindre un fill a una edat podríem dir madura Total una societat en decadència
  8. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 21, 2023 | 09:29
    Gonzalo gener 21, 2023 | 09:29
    Siempre puede hacer una escapadita hacia Andorra, el muy poco honorable.
  9. Icona del comentari de: Model pervers a gener 21, 2023 | 10:39
    Model pervers gener 21, 2023 | 10:39
    El model econòmic que es va triar per Catalunya es basa en mà d'obra barata, i amb una immigració massiva. Junts i el PSC, conjuntament amb la dreta espanyolista volen continuar amb aquest model insostenible, i que destrueix el territori i la cohesió social.
    • Icona del comentari de: Lluït a gener 21, 2023 | 13:36
      Lluït gener 21, 2023 | 13:36
      A treballar? Molts potser sí però no pas tots. Hi ha una gran massa que està duent a terme una autèntica "marxa verda" per tota Europa. On millors condicions troben, més hi van. Aquí, com que els governs d'esguerres afavoreixen que se'ls protegeixi quan foragiten propietaris per poder ocupar uns quants anys els seus domicilis, i a molts se'ls assigna una paga de subsistència, sovint superior al salari mínim, sense límit de temps, no tenen pressa per treballar. La justícia laxa, de rebot, porta a un augment molt significatiu de la presència de delinqüència internacional. De fet es podria pensar que la migració tan descontrolada i protegida alhora s'instrumentalitza per atacar la població. Abans els partits anarquistes fustigaven els governs per sacsejar-los, ara ens veiem governs amb partits farcits d'anarquistes que es dediquen a fustigar el poble (aberració total) amb intervencions aleatòries, sàdiques i salvatges que ells justifiquen amb les seves paranoies de tirania falsa-bonista.
  10. Icona del comentari de: Margot a gener 21, 2023 | 12:22
    Margot gener 21, 2023 | 12:22
    L'Heribert Barrera ja va exposar el tema fa una pila d'anys i les esguerres encapçalades per Erc el varen infamar cruelment. Per cert, els mateixos que actualment mantenen un "clamorós" silenci pel que fa a l'empresonament i execucions a Iran per les persones que protesten pel tema del mocador al cap obligat a les dones... Aquesta tria, a l'hora de reivindicar drets, només s'explica per interessos espuris amb aquest territoris. Així s'interpreta el perquè, anys i anys, han deixat portes obertes perquè s'hi coli qui vulgui, sense ordre ni concert i sense els estudis de possibilitats, ni estructures d'acolliment, ni pressupostos ajustats, ni serveis adequats. Un efecte crida de "campi qui pugui que allà en donen" que ha dut Catalunya al percentatge de migrants més alt d'Europa en una desproporció impossible d'integrar. I camuflats entre ells, la flor i nata de la delinqüència mundial. Catalunya independent? De què?
  11. Icona del comentari de: Ton a gener 21, 2023 | 13:07
    Ton gener 21, 2023 | 13:07
    Gonzalo creo que una incapacitada, opinion de vos , Le desvia del tema , agaselo MIRAR
  12. Icona del comentari de: Tonino a gener 21, 2023 | 13:12
    Tonino gener 21, 2023 | 13:12
    Cap problema, les dones musulmanes del nostre país, revertiran la natalitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa