ERC i la CUP donen llum verda al decret de la llum de Sánchez

El decret es tramitarà sense canvis, però el govern espanyol obre la porta a no retallar els beneficis de les elèctriques que mantinguin els preus preescalada

L’esquerra parlamentària, entre la qual, ERC i la CUP, han garantit aquest dijous la convalidació del decret llei del govern espanyol per a aturar l’escalada del preu de la llum. En el paquet, també han donat llum verda a la mesura més polèmica, retallar els “beneficis extraordinaris” a les elèctriques. Així, es tramitarà el decret llei sense canvis, després que els grups hagin rebutjat que es discuteixi al Congrés com a projecte de llei.

A banda del govern de coalició de PSOE i Unides Podem, que sumen 155 vots, han avançat el seus vots positius ERC, amb 13 diputats, EH-Bildu, amb cinc, la CUP, amb dos, Más País, amb dos i el BNG, Teruel Existe i el PRC amb un diputat. Per tant, un total de 182 diputats, molt per sobre de la majoria absoluta, s’imposarà als 152 contraris: PP amb vuitanta-vuit diputats, Vox amb cinquanta-dos, Ciutadans amb nou, UNP amb dos i Foro Asturias amb un. Els sis diputats del PNV i els quatre de Junts han avançat la seva abstenció, igual que el PDeCAT.

El govern espanyol recula

El model que s’adoptarà després de la reunió amb les elèctriques és molt similar a les propostes que van fer els presidents de les companyies a la ministra Teresa Ribera. El govern espanyol ha acceptat, segons declaracions de Ribera al Congrés que ha recollit Europa Press, que aquelles empreses que apliquin preus preescalada del gas en els contractes nous no pateixin la retallada d’ingressos que preveu el decret llei que es vota aquest dijous al Congrés. La ministra ha afirmat que les mesures previstes al setembre “han quedat desfasades” pel que s’han de “revisar i adaptar”. Així, el govern espanyol fa marxa enrere en la mesura més polèmica, la que va obrir una guerra amb les elèctriques, que fins i tot van amenaçar amb aturar les centrals nuclears. Ho fa, segons les fonts de l’executiu consultades pel diari, en considerar que no es beneficien de la pujada de preus i per tant no tenen “beneficis extraordinaris” que retallar.

Nou comentari