El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els presos arriben a Zuera en un viatge allargat expresament per Madrid
  • CA

Zuera (Saragossa). Més de 30 graus de temperatura seca. Passades dos quarts de tres de la tarda. En aquest ambient ha arribat l’autobús de la Guàrdia Civil, de cubículs i finestres petites, que transporta els presos polítics, custodiat per un sol vehicle de la policia sense logotipar. Ha arribat després d’un viatge de més de tres hores des del centre penitenciari de Valdemoro, a la comunitat de Madrid. Un viatge que ha escamat famílies i defenses que no entenen un viatge de 600 quilòmetres, on tot és autovia, ha d’incloure dues pernoctacions.

 

A més, a les defenses, Institucions Penitenciàries els van dir que el trasllat no començaria fins dimarts i només hi hauria, a tot estirar, una pernoctació al centre aragonès. Per altra banda, el sobiranisme civil prepara protestes sense posar en embolics els presos. Ha estat una arribada confosa, perquè just mitja hora abans de l’arribada ha arribat un altre comboi que la presó ha comunicat que eren els presos polítics. Pocs minuts després ha corregit després que els mitjans desplaçats havien remès les imatges.

 

Sia com sia, els presos polítics Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Quim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, passaran aquesta nit a Zuera. Ahir van trigar de sortir de Soto del Real per la quantitat d’ingressos que hi havia. El sistema es va col·lapsar i van haver d’esperar pràcticament dues hores al mòdul de sortides. Passaran la nit en el mòdul d’admissions per estalviar tràmits administratius. Demà dimecres seran traslladats a Brians II, on passaran a custòdia dels Mossos i seran traslladats, cap a Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Bages). No s’ha aclarit si el transport que usaran els Mossos serà com el trasllat un cop acabada la instrucció amb furgonetes sense logotipar i vindres tintats.

 

En canvi, les preses polítiques, Dolors Bassa i Carme Forcadell, seran traslladades directament a Catalunya, on un cop arribades a Brians aniran a càrrec dels Mossos fins a Puig de les Bases (Empordà) i Mas El Catllar, on, de moment, esperaran la sentència del judici del procés. Un diferència de tracte que Interior justifica en la seguretat i el grup de presos a custodiar. Ha estat aquest periple en tres presons abans d’arribar al destí final el que ha empipat a les famílies, que no veuen la “necessitat” d’haver de fer nit a Valdemoro i a Zuera. Eviten treure’n conclusions.  A més, advocats defensors consultats per El Món afirmaven ahir, un cop es va avançar el trasllat per la tarda, que Interior els havia assegurat que sortirien dimarts i, si de cas, només farien nit a Zuera.

 

 

Per altra banda, col·lectius dels sobiranisme civil com CDR, preparen protestes i concentracions per l’arribada dels presos. Ara bé, seguint els desitjos de les famílies i dels mateixos presos garanteixen que no enredaran el trasllat ni la seguretat dels polítics. “No farem que hagin d’anar transportats en furgonetes de la BRIMO com quan van sortir de Lledoners per anar a Can Brians”, asseguren fonts dels impulsors de les concentracions en conversa amb El Món.

 

Tot i que el trasllat ha estat poc avisat per Madrid, Lledoners ja fa setmanes ho té tot a punt. Fonts de Justícia de la Generalitat, asseguren que ocuparan el mateix mòdul i cel·les que van ocupar durant la seva anterior estada. Així mateix, el quadrant de visites i vis i a vis ja s’hi ha comptat amb l’arribada dels 7 presos polítics. De fet, fonts de la presó apunten que es podrien incorporar als mateixos “destins” (tasques comunitàries a la presó a canvi de temps de visites) que tenien abans del seu trasllat a Madrid.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa