Els Mossos han obert 100 expedients al dia per la llei Mordassa des de l’1-O

 

Una manifestant en el moment de ser immobilitzada per la policia en els aldarulls per la protesta contra l'acte de Vox

Una manifestant en el moment de ser immobilitzada per la policia en els aldarulls per la protesta contra l’acte de Vox

54.858. Aquest és el nombre d’expedients sancionadors incoats entre el Primer d’Octubre de 2017 i el 10 d’abril de 2019 per infraccions contemplades a Llei Mordassa. Una llei,  4/2015 de 30 de març de protecció de la seguretat ciutadana,  polèmica i prolífica, creada per Jorge Fernández Díaz en la seva etapa de ministre de l’Interior i  que l’esquerra promet en retirar, però que no només està vigent sinó que, a més, s’aplica amb generositat. Són gairebé 100 expedients incoats al dia.

 

Segons un informe del departament d’Interior, lliurat a la diputada de la CUP, Maria Sirvent,  i al que ha tingut accés El Món, i en el que es concreten només algun tipus d’infraccions, la major part dels expedients són per atacs als agents de l’autoritat. Concretament, el departament de Miquel Buch, certifica en 4.468 expedients oberts per faltes contemplades a l’article 37.4 de la llei. És a dir, més de vuit expedients al dia per “falta de respecte i consideració el destinatari sigui un membre de les Forces i Cossos de Seguretat en l’exercici de les seves funcions de protecció de la seguretat, quan aquestes conductes no siguin constitutives d’infracció penal”.

mordassa

La resposta parlamentària de Buch a Sirvent Quico Sallés

 

La xifra és notablement inferior pel que fa als expedients contemplats en l’article 37.13 de la mateixa Llei. Així, per “danys o el deslluïment de béns mobles o immobles d’ús o servei públic, així com de béns mobles o immobles privats a la via pública, quan no constitueixin infracció penal”, els Mossos van incoar 453 expedients. En el mateix període, Interior va obrir 103 causes administratives de caràcter greu perCausar desordres en les vies, espais o establiments públics, o obstaculitzar la via pública amb mobiliari urbà, vehicles, contenidors, pneumàtics o altres objectes, quan en tots dos casos es ocasioni una alteració greu de la seguretat ciutadana”. Una infracció greu regulada a l’article 36.3 de la Llei. També va incoar 68 causes per la celebració de reunions en lloc de trànsit públic o de manifestacions. Unes sancions previstes a l’article 37.1 de la Llei. Expedients que poden repercutir entre 100 euros i els 30.000 euros de multa.

 

Aquesta Llei va aixecar forta polseguera perquè s’interpreta com una eina que retalla drets d’expressió i manifestació i atorga una pàtina d’immunitat als cossos i forces de seguretat. No és la primera vegada que Interior ha de donar explicacions parlamentàries per la seva aplicació. El gener d’enguany, i també a preguntes de Sirvent, Interior va reconèixer que els Mossos havien obert 16.093 expedients sancionador entre el 17 de gener de 2018 -data d’obertura de la legislatura- fins el 26 d’octubre de 2018.

 

Nou comentari