El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els 33 jutges pro consulta apunten cap a Fernández Díaz com a difusor de les fotografies

No hi ha infracció administrativa ni vulneració de la llei espanyola de protecció de dades en la difusió a la premsa de les fotografies del DNI que van sortir de l’arxiu de la policia espanyola dels 33 jutges catalans que el 2014 van signar un manifest a favor del dret a decidir, a les portes de la consulta del 9N. Tal i com ha pogut saber El Món, l’Agencia Española de Protección de Datos (AEPD), un organisme independent de l’Estat, ha arxivat el recurs interposat pels jutges afectats, al·legant el principi jurídic ne bis in idem, és a dir, que no es pot penalitzar dues vegades un mateix fet. Els jutges es plantegen ara si presenten un recurs al contenciós administratiu de l’Audiència Nacional.

Però tal com han explicat a aquest diari els jutges afectats, l’argument jurídic en aquest cas no se sosté, “es tanca el cas en fals, i posa de manifest que al darrere de la difusió de les fotografies hi havia una estratègia”, assenyala el jutge Xavier Ribera, portaveu dels 33 jutges afectats. El procediment penal que se seguia a l’Audiència Provincial de Madrid es va arxivar el cas, en considerar que, si bé la difusió de les fotografies i dades personals contingudes en l’arxiu del DNI de la Policia espanyola era un fet delictiu, es desconeixia l’autor material de la filtració. “Si no s’havia sancionat ningú, no es podia produir la col·lisió entre via penal i via administrativa. Però la qüestió de fons és que la responsabilitat no és tant de les persones físiques o de la Policia, sinó del ministeri de l’Interior, que té sota la seva custòdia aquestes dades, i si han sortit d’allà, com s’ha acreditat per la via penal, la responsabilitat és del ministre”, remarca Xavier Ribera a El Món.

O sigui, que novament, apareix Jorge Fernández Díaz. Ribera lamenta ara que en el moment dels fets, el 2014, “desconeixíem les converses revelades fa uns dies, que evidencien que el ministre utilitza la policia, la Fiscalia i tots els recursos disponibles per fer guerra bruta. Que hagin sortit a al llum és important per a nosaltres, perquè ara tenim clar que si ho haguéssim sabut, la denúncia a l’Audiència Provincial de Madrid no hauria estat contra la Policia o els comissaris, sinó contra Fernández Díaz, perquè tot comença a apuntar cap a ell. Aleshores sí que hi hauria hagut un responsable a qui atribuir el delicte”, conclou en declaracions a El Món. En aquest sentit, els jutges consideren que aquells informes que la Policia espanyola va classificar com a informes d’intel·ligència, “estan emmarcats en la guerra bruta d’Interior que s’ha destapat amb les converses difoses aquests dies”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa