El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Elisa Beni: “Condemnaran els presos polítics amb penes greus”
  • CA

“Els condemnaran a penes greus”. Aquesta és una de les conclusions exposades per la periodista Elisa Beni sobre el resultat del judici del procés al Tribunal Suprem. Segons Beni, que ha participat en un debat a la Universitat Progressista d’Estiu a Catalunya, celebrat aquest migdia a Catalunya, la condemna es basarà en una “temptativa de rebel·lió” i no una complerta tal i com demana la Fiscalia. “Si no hi ha un grau de rebel·lió es deixaria en mal lloc l’instructor, Pablo Llarena, i la Sala que ha avalat les seves decisions”, ha afegit. Al debat també hi ha participat el catedràtic de Dret Penal, Joan Queralt, i moderat pel periodista David Miró.

 

Per Beni, la sentència arribarà entre finals de setembre i principis d’octubre. Ara bé, una data que pot ser flexible segons el cicle polític. “Els temps vindran determinats pels temps polítics”, ha subrallat. Aquesta contaminació política ha influït en tot el judici al procés. “Les coses de les que s’ha parlat al judici de l’1-O poc tenen a veure amb el que tots vam veure que passaven i és que des de principi s’han forçat les costures del dret”, ha emfatitzat.

 

Al capdavall, per a la periodista, el que “està passant ja s’ha vist abans, en el cas del terrorisme, però amb morts sobre la taula era més fàcil trepitjar les línies vermelles de l’Estat de dret”. Per a Beni, la “raó d’estat” ha permès unes “categories juridiques” que han permès uns delictes imputats que no tenen res a veure amb la realitat. Com exemple ha recordat la doctrina Parot.

 

Per altra banda, ha especulat amb el dinar que va celebrar Manuel Marchena, president de la sala penal del Tribunal Suprem, i del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, amb el president del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Koen Lenaerts, el 21 de juny. Segons la seva interpretació, la trobada va servir per tal que Marchena elevés la qüestió prejudicial sobre la immunitat d’Oriol Junqueras com eurodiputat -contra el criteri de Fiscals i advocacia de l’Estat- i que quan resolgui el Tribunal, el vicepresident ja estigui sentenciat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa