El protocol del FOAM, publicat

"Si hi ha violència no és preceptiu avisar que es dispararà i només d'abdomen cap avall

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha complert amb el que feia dies que prometia: la publicació del protocol de les llançadores de FOAM. A través de la web de Mossos, el Departament d’Interior desglossa de manera genèrica el que és una llançadora, el personal apte per utilitzar-la i la normativa d’ús. Així mateix, s’hi pot llegir quin és el protocol de traçabilitat i la formació que cal rebre per utilitzar la llançadora. El compromís de publicar aquest protocol també determinava l’acord entre ERC, CUP i JxCAT per formalitzar Govern.

D’entrada, la informació publicada a la web defineix la llançadora com “una arma del tipus subfusell de 40 mm dissenyada per a l’ús menys lesiu de la força i que utilitza municions de diferents tipus”. En el cas de Mossos, les llançadores són de la casa Brugger & Thomet BT-GL06, que utilitza dos tipus de cartutxos que qualifiquen de “menys lesius” per tal de “neutralitzar o controlar una situació”. De fet, Interior detalla que els projectils de foam utilitzats són de dos tipus: els que tenen una capacitat de tir d’entre 5-25 metres i els de 20 a 50 metres. Així mateix, les llançadores poden disparar pots de fum i gasos de dispersió.

Segons el protocol difós, les quatre situacions genèriques en què està permès utilitzar el foam –o les llançadores– són: “desordres públics greus i amb perill imminent per a les persones, la policia i béns immobles; neutralitzar conductes violentes individualitzades que poden provocar lesions a les persones o danys en els bens; un risc per a la integritat física de terceres persones; i situacions perilloses per a la seguretat ciutadana”.

“Sense comunicació preceptiva prèvia si hi ha mitjà d’acció violenta”

La web indica que “caldrà avisar les persones que es farà ús de l’eina”. Ara bé, el protocol assegura que no obstant això, en els casos de manifestacions o concentracions, i d’acord amb l’article 5 de la Llei orgànica 9/1983 i 23.3 de la Llei orgànica 4/2015, la comunicació prèvia no serà preceptiva quan es produeixin alteracions de la seguretat ciutadana amb armes o qualsevol altre mitjà d’acció violenta“.

Interior també descriu que “en casos d’ús de munició d’impacte –foam– s’ha de disparar de l’abdomen cap avall; si la persona té un objecte llancívol, contundent o arma blanca, es pot adreçar a les extremitats”.  Per altra banda, també obliga que “per disparar gasos i fums s’ha de rebre una ordre directa, la qual indiqui el sector sobre el qual s’ha d’adreçar”.

En declaracions d’aquest matí, el conseller ha apuntat que la possiblement la Prefectura hauria esperat més tenmps a publicar els protocols per incorporar els canvis que estan portant a terme. En tot cas, sí que s’anirà ampliant el que es vagi aprovant i el que el mateix Parlament incorpori. Ara bé, Sàmper ha deixat clar que si bé s’hi va comprometre el mes de gener no es podia arribar al mes de maig sense que es publiquessin. “No tenim res a amagar, ni els Mossos d’Esquadra ni el conjunt de policies no tenim res a amagar”, ha insistit el conseller. “I si algun dia hi ha una mala actuació, els primers interessats en què se sàpiga que hi ha hagut una mala praxi és el propi cos de Mossos d’Esquadra; no el conseller, que també, sinó el cos de Mossos”, ha afegit.

Comentaris

  Donec Perficiam 20/04/2021 11:41 am
  Tant li fa que publiquin la normativa i la tinguem gravada al nostre cervell. És purament fum. Ells, els mossos i els policies, tenen autoritat per passar-se per la pebrotera les normatives, les mesures i els ulls dels manifestants....el que s'hauria de fer és una neteja dels policies nacionals de Caspaña, que van venir fa anys al cos dels Mossos per cobrar més o perque els agradava estomacar catalufos ( que diuen ells)....estem envoltats de merda dins de casa nostra i per colmo sóm "cornudos y apaleados". Potser que ens ho fem mirar.....
  Lleida 20/04/2021 8:33 am
  I quan se la saltin que? Res com espanyols que son
  A Cor Obert 19/04/2021 11:26 pm
  El Dr Mitjà, s'ha disculpat, es massa educat, però totes sabem que te raó, a la policia només si apunten tarats.
   Anònim 20/04/2021 12:15 am
   Tú problema es que a ti no te admitieron por jilipollas.doc
   Anònim 20/04/2021 12:13 am
   Tú les tienes mucha manía porque a ti no te admitieron por jilipollas.doc
  Gonzalo 19/04/2021 1:29 pm
  Nada de foam.... Rosas y claveles!!!!!

Nou comentari