VÍDEO | El primer nanosatèl·lit de la Generalitat es posa en òrbita definitivament des del Kazakhstan

El llançament del dispositiu s'ha pogut completar després que s'ajornés per problemes tècnics aquest dissabte

El primer nanosatèl·lit del Govern s’ha enlairat aquest dilluns des del cosmòdrom rus Baikonour al Kazakhstan a les 7h07 (hora catalana). El dispositiu estava a bord d’un cohet Sozuz i s’ha posat en òrbita amb l’objectiu de millorar la connectivitat global de l’Internet de les coses. El nanosatèl·lit, que un concurs infantil del Canal Super3 va batejar com a ‘Enxaneta’, hauria d’haver-se enlairat dissabte però per problemes tècnics es va haver de posposar el llançament.

És la primera missió del programa NewSpace del Govern, que ha organitzat un acte de seguiment del llançament des del CosmoCaixa, amb el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. La Generalitat impulsa aquest llançament de la mà de l’start-up catalana Sateliot. L’objectiu d’aquest dispositiu és permetre la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de la xarxa de telecomunicacions terrestres convencionals. Un cop en òrbita, el nanosatèl·lit permetrà millorar la connectivitat arreu del territori català.

Segons el Govern, les dades obtingudes pel nanosatèl·lit aportarà informació cabdal per incidir en la lluita contra el canvi climàtic. Es podrà fer monitoratge del cabal dels rius i de les reserves d’aigua, seguiment i protecció de la fauna salvatge o la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots. També permetrà fer un monitoratge dels moviments del sòl per preveure desastres meteorològics, i de ramats i conreus per detectar malalties i poder definir estratègies més eficients.

Comentaris

  Enhorabuena a todos 22/03/2021 8:49 pm
  Junto con el 'Enxaneta', que orbitará a baja altura, a unos 500 kilómetros de distancia de la Tierra, el bloque acelerador 'Fragat' del portador ruso ha puesto en órbita otros 37 satélites de 17 países, entre ellos el aparato surcoreano CAS500-1 y el quinto cubesat de la universidad de Vigo.
   Anònim 23/03/2021 8:40 am
   Que curioso,el satélite de la Generalitat,financiado como muchos de ustedes dicen por un banco español "La Caixa",muchas gracias por poner a España en la órbita.
  baldiret 22/03/2021 7:05 pm
  Oti tu!! "ciutadà del mon" segur que saps de tot i també ets amic dels teus amics?
  "a les 7h07 (hora catalana)" 22/03/2021 5:41 pm
  Ahora que ya tenemos nuestro propio huso horario, la próxima República durará nueve segundos catalanes. Y luego, todos al maletero del nanosatelite de la Generalitat, rumbo a otros planetas amarillos. Muchas gracias, Sr Puigneró.
  vendetta 22/03/2021 9:55 am
  e ke els 1 van ser els bascos am el ogro frankista
   Jordi 23/03/2021 9:08 am
   Me parece indigno que intentes hacer chistes de un atentado terrorista,además del ogro como tú dices murieron otras dos personas y una de ellas era simplemente el conductor,los cuales tienen familia,imagina que yo hiciera chistes sobre los fusilados en las cunetas,si tú tienes ganas de hacer chistes,los haces con tus muertos.
   Anònim 23/03/2021 8:43 am
   Fuera ogro o no fuera ogro,eso era terrorismo.
  ciutada del mon 22/03/2021 9:42 am
  jajajaj nano satelite catala, hora catalana diu el comentarista, es que a la resta d'espanya n'hi ha altra hora, i no m'he enterat.
   baldiret 22/03/2021 7:05 pm
   Oti tu!! "ciutadà del mon" segur que saps de tot i també ets amic dels teus amics?
   Ciutadà de l’univers 22/03/2021 9:54 am
   T’haurien d’haver enviat a tu, com que es un ‘nano’ satèl·lit, haguessis cabut a dintre..
  Català 22/03/2021 8:13 am
  Molt bé. Aquest migdia destaparé l'ampolla de cava que vaig haver de desar dissabte.

Nou comentari