Només el 4’2% dels 255.163 catalans residents a l’exterior ha exercit el seu dret a vot

Un total de 10.716 persones residents a l'exterior ha pogut acabar exercint el seu dret a vot

Un total de 10.716 persones residents a l’exterior han pogut exercir finalment el seu dret a vot a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer. Això suposa una participació del 4’2%, si tenim en compte que el Cens Electoral de Residents Absents (CERA) per a aquests comicis era de 255.163 persones. D’aquesta manera, han pogut completar el procés de votació un 64% de les 16.729 persones que van sol·licitar el dret a vot en aquests comicis.

Pel que fa als resultats electorals, Junts per Catalunya és el partit amb un major suport dels ciutadans residents a l’exterior, amb un total de 2.731 vots en total i imposant-se en les quatre demarcacions. El segueixen el PSC, amb 1.939 vots, i Esquerra Republicana de Catalunya, amb 1.922 vots.

Mesures per facilitar el vot exterior

Davant les dificultats de la modalitat de vot exterior, el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha dut a terme diverses mesures amb l’objectiu de facilitar el sistema de vot exterior per a les properes eleccions. El conseller Bernat Solé va enviar una carta a la Junta Electoral Central abans de la convocatòria electoral, el 18 de desembre, demanant avançar l’enviament de la documentació electoral als catalans a l’exterior abans de la proclamació de les candidatures electorals per al 14-F. La petició tenia l’objectiu de contribuir a ampliar els terminis perquè la ciutadania a l’estranger pogués emetre el seu vot, ja que, segons el procediment habitual, l’inici del termini de l’enviament d’aquests documents, i la posterior impressió de les paperetes, ve marcat per la proclamació definitiva de les candidatures. La JEC va denegar la proposta.

Amb la voluntat de respondre a la reclamació que ha fet històricament la ciutadania resident a l’exterior en contra del sistema de vot pregat, el propi conseller Solé va enviar, al juny del 2020, una carta al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, traslladant la necessitat d’eliminar el vot pregat i proposant un conjunt de mesures per resoldre la situació i per contrarestar la baixa participació de l’electorat resident a l’estranger.

Comentaris

  Ramon 18/02/2021 1:48 am
  SEMPRE fan marranades. I quan governen els sociates, que són els que controlen el Deep State i tenen una incomparablement major quantitat de tentacles a Catalunya que el PP, més encara. Marranades en fan SEMPRE. Però tantes d'acumulades com aquesta vegada per afavorir el PSC i ERC, potser MAI. Aquestes eleccions han set UN FRAU.
  Ramon 18/02/2021 1:45 am
  Guaita quina cosa. Victòria clara de Junts per Catalunya a totes quatre demarcacions. Augmenta més encara, doncs, l'avantatge de l'espai convergent sobre ERC. I ara imagina't si no haguessin sabotejat com sempre el vot a l'estranger.
  Ramon 18/02/2021 1:43 am
  No tupinada a seques, no. Festival de tupinades. Festival de tupinades per afavorir PSC i ERC.
  Ricard 17/02/2021 10:20 pm
  Els jutges, les fiscalies i les juntes electorals castellans, tan amatents a la cacera dels no esclaus, com és que no han mogut ni un pèl davant aquest grau immens a la democràcia? No es diuen tan "constitucionalistes"? O és que la Constitució només serveix per empresonar els que no es pleguen a la dictadura dels castellans que ens esclavitzen?
  Joan 17/02/2021 7:51 pm
  Correcció Només un 4,2% HAN POGUT exercir el seu dret a vot
  Frau electoral 17/02/2021 7:37 pm
  El frau electoral provocat pel govern espanyol és la impossibilitat de votar per la gran majoria dels residents a l'exterior. En el vot per correu és fàcil de determinar que també hi ha hagut un frau important. El PSC fent trampes ha aconseguit empatar amb ERC en escons.

Nou comentari