El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El compte de Tsunami Democràtic a Telegram, a punt d’autodestruir-se
  • CA

El compte a Telegram de l’usuari que va crear el canal de Tsunami Democràtic podria estar a punt d’autodestruir-se seguint els protocols establerts per la companyia per a comptes que no es fan servir. Així ho indica el missatge que han rebut aquest dimecres els prop de 400.000 usuaris de l’aplicació que hi estan donats d’alta, tot i que l’advertència ha desaparegut del canal uns minuts després. L’avís [veure captura a sota] deia que el compte del creador del canal es troba inactiu des de fa cinc mesos (tot i que el 14 de gener es va enviar un missatge) i, per tant, si no s’activa, s’autodestruirà en el termini de 17 dies i, en conseqüència, el canal del Tsunami Democràtic deixarà de tenir creador.

Segons les FAQ de l’empresa, Telegram no és una organització comercial, de manera que valora molt l’espai que disposa en el seu disc. “Si deixes de fer servir Telegram —adverteix la companyia— i no et connectes almenys sis mesos, el teu compte serà eliminat amb tots els missatges, continguts, contactes i qualsevol altra informació que tinguis emmagatzemada al núvol de Telegram”.

Captura del canal del Tsunami Democràtic de l'11 de març (El món)

Captura del canal del Tsunami Democràtic de l’11 de març (El món)

Telegram permet canviar, a través de la configuració, el període després del qual un compte inactiu pot procedir a la seva autodestrucció.

El canal a Telegram s’havia siutat com un dels més seguits a tot el món, especialment entre els classificats en la categoria de política per la web especialitzada Telegram Analytics. Actualment ja no hi apareix, però entre els cinc canals més importants dins aquesta categoria hi figura Anonymous Catalonia, en cinquè lloc imés e 250.000 seguidors.

Un canal clau per a les protestes

Càrregues dels Mossos contra els concentrats a l'Aeroport del Prat

Càrregues dels Mossos contra els concentrats a l’Aeroport del Prat Jordi Borràs

El canal de Tsunami Democràtic va ser clau el mes d’octubre passat després que conèixer-se la sentència del judici del procés que ha condemnat els líders del procés a un segle de presó. L’autoria de la iniciativa no s’ha fet pública, però líders polítics independentistes hi van donar suport públicament quan el moviment va començar a actuar. Els mateixos polítics s’hi van referir com una iniciativa de la “societat civil”.

A través del canal a Telegram, el Tsunami Democràtic va fer al crida per ocupar l’Aeroport del Prat, una mobilització inèdita que va conduir milers de persones a les proximitats de la infraestructura, col·lapsant el transport públic, tallant els accessos. La protesta va originar enfrontaments amb els Mossos d’Esquadra.

Tot i reivindicar les accions pacífiques, Tsunami Democràtic va ser acusat per les autoritats espanyoles de terrorisme. El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón va ordenar el 18 d’octubre el tancament de pàgines web i xarxes socials del moviment en el marc d’una investigació secreta per terrorisme.

Malgrat tot, Tsunami Democràtic, que va crear una aplicació pròpia que no va acabar de funcionar del tot, va seguir amb noves accions: per una banda, el tall de l’AP-7 a La Jonquera el 12 de novembre, pel qual centenars de persones estan sent citades actualment a declarar en el marc d’una investigació oberta per la Guàrdia Civil. La darrera convocatòria de Tsunami Democràtic va ser el 18 de desembre en motiu del partit Barça-Madrid que es va disputar al Camp Nou, i que només va aplegar 5.000 persones.

Desaparició progressiva

Des d’aleshores l’activitat de Tsunami Democràtic ha pràcticament desaparegut de les xarxes socials, tot i que el 14 de gener d’aquest 2020 va anunciar en un comunicat que seguiria proposant accions de protesta no-violenta.

L’activitat del Tsunami Democràtic va ser també una de les justificacions perquè el govern espanyol en funcions del PSOE adoptés mesures per limitar la llibertat d’expressió en l’àmbit d’internet a través del conegut “decretazo digital”. El decret, que segueix vigent sota el govern de socialistes amb Unidas-Podemos, permet a les autoritats tancar webs sense ordre judicial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa