El submarí de la immersió, la figura protagonista de la capçalera d’USTEC en la manifestació organitzada per Som Escola per defensar el català, portava dues paraules gravades a foc: desobediència i insubmissió. La manifestació contra la sentència del 25% ha recorregut el passeig de Sant Joan des de Tetuan fins a l’Arc de Triomf, on a les 12h s’ha celebrat un acte polític. Amb els lemes El percentatge que volem, immersió 100% i Ni un pas enrere, el català no es toca, una multitud de persones –35.000 segons la Guàrdia Urbana– han defensat el català a l’escola als carrers de Barcelona.

Una marea de mans verdes que ha repartit l’entitat a l’inici de la manifestació ha acompanyat la capçalera –una mà verda gegant amb l’emblema de Som Escola– en tot el recorregut. Hi han assistit multitud de famílies amb nens que també demanen una escola en català. La variant Òmicron de la Covid no ha estat suficient per frenar la mobilització ciutadana. Alguns es mostraven sorpresos: “No esperava tantíssima gent”.
“Només hi ha una solució, i es diu independència”, assegura un dels manifestants, en Martí, en declaracions a aquest diari. En passar al costat de la capçalera, una de les representants de l’entitat l’ha interpel·lat directament: “Parleu en català, siusplau, que depèn de vosaltres”.

“La immersió la volem al 100%”, han cantat els organitzadors en diversos moments de la manifestació. Ben a prop de la capçalera de la manifestació, on hi havia entre d’altres Jordi Cuixart i Elisenda Paluzie, un grup criticava el Govern per estar “fent el panoli” davant les “agressions” de l’Estat espanyol.
L’acte que s’ha celebrat en arribar al final de la manifestació ha estat també multitudinari. “Som una marea verda de compromís contra les agressions al model d’escola catalana”, ha dit el presentador de l’acte, Ferran Vilasusana, que ha demanat un aplaudiment als professionals de l’escola catalana. “L’escola és cosa vostra, no de cap jutge o tribunal”, ha reblat entre aplaudiments.

“Sóc aquí perquè tinc memòria. Quan t’ensenyen català aprens l’amor per una llengua que ha estat castigada sempre”, ha dit abans de donar pas a Joan Dausà. Ha cantat la cançó Ho tenim tot i ha lamentat que “sembla que hem tirat uns quants anys enrere”. El cantant ha acabat la seva interpretació amb un “visca el català sempre”.

Després de la interpretació de Dausà Som escola ha llegit el seu manifest per la llengua en què una docent ha manifestat el seu rebuig a la intromissió dels tribunals en un model “d’èxit i consens”. “És un escarni als professionals de l’educació”, ha conclòs. Seguidament una estudiant universitària ha denunciat els “continus atacs judicials” que responen a “una voluntat de minoritzar la llengua en tots els àmbits d’ús”. Per això, Som Escola fa una crida a mobilitzar-se per defensar el model educatiu català per “consolidar-lo i enfortir-lo”. També ha instat el Govern a treballar per blindar la llengua i al govern espanyol a respectar la immersió.

Després de la lectura del manifest Júlia Bloom i Sara Roi han interpretat la peça musical Ja saps com soc. Seguidament La Suu han aparegut a l’escenari per recollir els aplaudiments d’un públic entregat. “És una llengua meravellosa i és increïble anar a Madrid i que la gent canti en català”, ha dit abans de cantar Tan de bo. Per últim, ha pujat a l’escenari la pianista i cantant Meritxell Neverman, que ha dit estar “aclaparada” per tanta gent amb mans verdes. La interpretació de Ja no vull ha tancat l’acte.
