El Món
Carme Junyent carrega contra el TSJC: “No saben com funciona una escola”

La presidenta del Consell Lingüístic Assessor del departament d’Educació, Carme Junyent, ha carregat amb duresa contra el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per forçar l’execució de la sentència que obliga a fer un 25% de les classes en castellà. “No saben com funciona una escola”. En una entrevista a TV3, Junyent ha criticat el tribunal per dictar una sentència que obliga a fer canvis a correcuita. “Algú s’ha plantejat com [aquests canvis] afecten els alumnes? No queda ni un mes i mig per acabar el curs i obliguen a canviar de llengua i de materials. Com s’aplicarà?”

La reputada lingüista ha llançat un dard al departament d’Educació per no haver defensat la immersió lingüística i ha advertit que, a la pràctica, la sentència canvia poques coses. “A l’hora de la veritat no hi haurà canvis perquè [l’ensenyament] ja funciona com reclama la sentència i això no ho vol reconèixer ningú”, ha etzibat. Junyent ha assegurat que, a títol personal, ja donaria per bo que només el 25% de les classes es fes en castellà a tot Catalunya. “La situació del català cada vegada és pitjor”, ha alertat. “A la universitat arriben estudiants que suposadament han fet tota l’escolarització en català i no tenen competències per expressar-se correctament”.

El TSJC com a exemple de la situació del català

De fet, la sentència del TSJC, que en la seva versió catalana està plena de faltes d’ortografia, és un exemple perfecte de per què cal impulsar l’ús del català. “Sembla que la sentència l’ha fet un traductor automàtic”, ha dit. “Hi ha frases que si les fessin els meus alumnes no superarien l’assignatura”. El problema, segons Junyent, és que el tribunal reclama una execució “nítida” de la sentència, quan l’escola catalana està evolucionant cap a un model on les assignatures troncals cada vegada tenen menys pes. “Tant de bo hi hagués troncals perquè això es pogués aplicar d’una manera nítida”.

La presidenta del Consell Lingüístic Assessor considera que la seva feina és “incompatible” amb les sentències que dicta la justícia espanyola i ha insistit que la millor manera de defensar-se dels atacs de l’Estat és, precisament, fent complir la llei al peu de la lletra. “Fem llengua castellana i matemàtiques en castellà i ja està”, ha afirmat. “Però després fem complir la llei a la resta d’espais”. Segons Junyent, la “desídia” del departament d’Educació en les últimes dues dècades és la que ha portat el català a la seva situació actual. “Tenim una llei que no s’ha complert mai. A l’hora de la veritat l’ensenyament no ha estat mai en català i quan hi ha hagut queixes, el departament d’Educació no ha fet res”.

Més notícies
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una roda de premsa / ACN
Notícia: Aragonès demana “unitat i consens” per protegir el català a les aules
Comparteix

Aragonès demana “unitat i consens” per protegir el català a les aules

El president de la Generalitat assegura que protegiran els centres que segueixin implementant un model "pedagògicament eficaç"
Notícia: Aragonès demana “unitat i consens” per protegir el català a les aules - Mobile
Manifestació en defensa del català a Barcelona / Mireia Comas
Notícia: La interlocutòria per executar la sentència del castellà, plena de faltes en català
Comparteix

La interlocutòria per executar la sentència del castellà, plena de faltes en català

Les errades ortogràfiques i gramaticals del text del TSJC mostren les dificultats en què es troba el català
Notícia: La interlocutòria per executar la sentència del castellà, plena de faltes en català - Mobile
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich / Òmnium
Notícia: Xavier Antich: “La intromissió de les togues a l’aula és intolerable”
Comparteix

Xavier Antich: “La intromissió de les togues a l’aula és intolerable”

El president d'Òmnium carrega contra el TSJC i demana que no es faci cas a les decisions "d'un 0,01% del alumnat"
Notícia: Xavier Antich: “La intromissió de les togues a l’aula és intolerable” - Mobile
La portaveu del sindicat Ustec, Iolanda Segura, anunciant les dates de la vaga de mestres / I.N.
Notícia: La USTEC exigeix a Cambray no acatar la sentència del 25%
Comparteix

La USTEC exigeix a Cambray no acatar la sentència del 25%

Segura afirma que és moment d'apostar "valentament per protegir la immersió lingüística"
Notícia: La USTEC exigeix a Cambray no acatar la sentència del 25% - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a maig 10, 2022 | 10:22
  Anònim maig 10, 2022 | 10:22
  Com vols que ho sàpiguen, la majoria de polítics de la satrapia borbònica encara no ha acabat els estudis primaris, i ja va quedar demostrat que els títols universitaris els hi regalen a tuttiplen.
  • Icona del comentari de: Cat a maig 10, 2022 | 11:43
   Cat maig 10, 2022 | 11:43
   Només cal veure el nivell educatiu de la polizia i la guarra civi.
 2. Icona del comentari de: Manel a maig 10, 2022 | 10:26
  Manel maig 10, 2022 | 10:26
  Sra Carme, no es tracte de res mes que de perseguir i eliminar el Català, no busquem excuses, no hi ha altre motiu.
 3. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a maig 10, 2022 | 11:00
  Jeroni Munyós maig 10, 2022 | 11:00
  La justícia espanyola lawfare no sap com funciona una escola, ni un referèndum, ni una pandèmia, ni una rebel·lió, ni les dates d'eleccions parlamentàries... però, es fan un fart de legislar sobre aquestes i altres qüestions. Ho fan tot per la fal·làcia espanyola de la "unidad" indivisible d'Espanya. Una fal·làcia com una casa, car a Espanya d'ençà l'any 1587 se li han separat, dividit i desunit molts de territoris espanyols de forma que ara al segle XXI hi ha un munt d'estats (i de territoris afegits a altres), els quals abans eren unitat indivisible "d'Espanya". Sense anar gaire lluny en el temps, el 1976, se'ls hi va separar la 52a província espanyola, anomenada del Sàhara espanyol tot i que l'ONU considera que encara és territori sota administració espanyola, degut al "conflicte" irresolt creat aleshores pels espanyols i que encara persisteix.
 4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 10, 2022 | 11:37
  Pere Llimonera i Citronell maig 10, 2022 | 11:37
  Ni falta que les hace, su profesión es otra... Para eso están los profesores y los decanos y los Directores de Escuela y hasta el bedel... Para que se cumpla la Ley y el Estado de Derecho... para que se respeten los Derechos civiles de todos; para que se respete el derecho de los chicos a estudiar en su lengua materna y para que todo funcione Democráticamente, se han tomado unas resoluciones Judiciales, en vista de que "los que sí saben como funcionan las Escuelas", por lo visto, MuCHos N0 saben... o , peor aun, no quieren hacerlas funcionar bien y Democráticamente; en cuyo caso habría que expulsarles de su puesto de trabajo por ineptos, o juzgarles por vía penal y civil, por delinquir y causar daños gravísimos a la sociedad... ... Las Leyes Españolas y de la Región Autonómica Catalana dicen bien claro que el Español/Castellano y el Catalán son las lenguas oficiales y de uso en Catalunya... El Castellano es la lengua común y oficial de todo el País... y el Español/Castellano es ademas la lengua mas usada y numerosa en Catalunya y de mayor porcentaje como lengua materna (mas del 65%, y aun están los que tienen un padre de lengua materna Castellana y el otro de Catalana, con lo que...); luego es lógico lo que la Justicia ha decidido para garantizarla el uso legitimo y democrático en la Escuela, en pos de garantizar los derechos civiles y democráticos de todo el pueblo... La Justicia ha confirmado que esto es así, y que para ello los chicos deben cursar el 25%, "al menos" en Español/Castellano, entre todas las asignaturas que se imparten en la Educación; y esto no es modificable, ni discutible, ni nada... Debe llevarse a cabo, y los que no lo hagan deben ser inhabilitados, multados, expulsados y/o sufrir condenas penales por delinquir. La Justicia se ocupará de ellos si llega a desacatarse la decisión judicial; es previsible... Apa, bon dia!
 5. Icona del comentari de: Desobediència a maig 10, 2022 | 12:12
  Desobediència maig 10, 2022 | 12:12
  I els Rufián, orgullós, ens va dir que havia blindat el català a la Llei Celaá. Aquest home és burro, ni sap veure que de lleis no en sap res i que el foten en totes. Jo soc partidària de NO obeir aquests jutges. Una possibilitat: Un matí a la setmana en castellà. La resta en català. Cal assegurar que el vocabulari de totes les assignatures sigui català. Carme Junyen, dient que es facin les mates en castellà tornarem a la generació que diu les taules en castellà. Quina pena. 3 de 5 jutges han destrossat la immersió, o sigui per un sol jutge es destrossa la llengua de Catalunya
 6. Icona del comentari de: Luna Barceló a maig 10, 2022 | 13:35
  Luna Barceló maig 10, 2022 | 13:35
  El mal de la política actual a Hispania és deixar-ho tot en mans del TSJ que només pren decisions sense tenir en compte el que preocupa als ciutadans que tenen un govern propi a la seva Comunitat Autònoma. Passen de tot de la llengua, de la salut mental, emocional, de si tenim totes les necessitats cobertes. per a ells només hi ha un interès, malmenar la societat, vexar la seva vida, menysprear i menystenir les institucions pròpies sortides de les urnes. Hispania no vol als catalans, Hispania només li interessa de Catalunya el que produeix i deixar palès que manen ells.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 10, 2022 | 15:15
   Pere Llimonera i Citronell maig 10, 2022 | 15:15
   Estás en la Luna, nena... anda, deja las Fantasías y baja al suelo... deja de hacer la 'ploramiques' y de soltar banalidades simplistas sin ninguna base real... "només hi ha un interès, malmenar la societat", "vexar la seva vida", "menysprear i menystenir les institucions pròpies sortides de les urnes." ... "Hispania no vol als catalans, Hispania només li interessa de Catalunya el que produeix"... Una retahíla de simplezas demagogas, populistas y falaces... Runrún y mantras manidos y maniqueos... No se cuales son tus fuentes concretas de adoctrinamiento, pero cámbialas... te hacen ver lo que N0 hay y cosas raras... Apa, Bon dia!
 7. Icona del comentari de: Tal com raja a maig 10, 2022 | 15:04
  Tal com raja maig 10, 2022 | 15:04
  Jo fins i tot em pregunto si han trepitjat mai una escola.

Nou comentari

Comparteix