Camil Ros i Matías Carnero, reelegits secretari general i president de la UGT de Catalunya

El 16è congrés del sindicat aprova la candidatura continuista amb el 79,37% dels vots

El 16è congrés de la UGT ha aprovat aquest dijous la candidatura continuista que torna a situar a la cúpula del sindicat a Camil Ros, com a secretari general i a Matías Carnero, com a president. El 79,37% dels delegats que han anat al Palau de Congressos de Barcelona han donat llum verda a un nou mandat de Ros i Carnero que van accedir al càrrec el 2016 en una assemblea a Terrassa. En total, s’han emès 354 vots, dels quals 277 han estat a favor i 72 en blanc. El congrés s’ha celebrat de manera presencial i amb un format reduït amb 400 delegats i amb poca presència institucional per respectar les mesures de prevenció de la covid. Altres càrrecs que repetiran quatre anys més a la direcció del sindicat són Nuria Solé, Jordi Caballonga, Núria Gilgado, Enriqueta Duran, José Antonio Pasadas o Eva Gajardo.

Camil Ros (Vallromanes, 1972) va arribar a la UGT després de liderar les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC). Al sindicat, va cofundar el moviment Avalot i amb 26 anys es va posar al capdavant de la UGT a les comarques gironines, fins al 2008, quan va entrar al secretariat nacional, primer com a encarregat de Política Sectorial. Posteriorment, com a responsable de Política Sindical i de l’Àrea Externa. El 2016 va succeir Josep Maria Álvarez –l’actual secretari general estatal de la UGT– al capdavant del sindicat. Matías Carnero (Barcelona, 1968), per la seva banda, va començar a treballar com a operari de muntatge a Seat amb 19 anys. Al cap de tres anys, és escollit delegat al comitè d’empresa de la fàbrica de la Zona Franca. El 2003 va esdevenir president del comitè d’empresa de l’automobilística a Martorell, càrrec que encara ocupa. El 2009 va entrar a formar part del secretariat de la UGT a Catalunya i a partir del 2016 n’és el seu president.

Durant la primera jornada de Congrés, Ros va fer balanç del primer mandat en un discurs en el qual va prometre que l’arribada de la pandèmia no farà que “renunciïn” a les reivindicacions d’acabar amb la reforma laboral i del sistema de pensions del PP o de reclamar la reducció de la setmana laboral i la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) com a “política de reactivació econòmica”. Durant el seu discurs, Ros va treure pit del paper de la UGT durant el procés independentista i va demanar que s’enceti un nou cicle polític a Catalunya, que prioritzi l’agenda social.

L’acte de cloenda ha començat amb una intervenció de l’exconsellera de Treball Dolors Bassa, empresonada pel seu paper durant el referèndum de l’1-O i que va militar al sindicat a les comarques gironines. “M’hauria agradat participar perquè us porto sempre al cor”, ha dit Bassa, que va gravar aquest missatge poc abans de tornar a entrar a la presó Puig de les Basses a principis de mes, després que el Tribunal Suprem li revoqués el tercer grau. En l’acte de cloenda també hi ha participat el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, que comparteix amb Camil Ros haver estat el líder de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Precisament, el congrés ha votat per “aclamació” una resolució que demana al govern espanyol que concedeixi l’indult als 9 presos polítics. “Volem la nostra companya lliure i al carrer”, ha reclamat l’encarregada de llegir, la portaveu nacional de l’Avalot-Joves de la UGT, Elena Àlvarez, que ha lamentat que “com a organització no hem fet prou per ella”. Els delegats han exigit que es deroguin de forma immediata les reformes laborals del PP, que s’apugi el salari mínim fins al 60% del sou mitjà i es redueixi per llei a 32 hores la jornada laboral setmanal. El congrés també ha alertat en una moció de la demagògia feixista i franquista” que ha engegat una “campanya infame” que titlla “d’il·legítim” el “govern democràticament elegit” a l’Estat, que “representa una gran esperança pels treballadors”. A més, també s’ha votat un document que reclamava aturar l’extrema dreta durant les properes eleccions al Parlament i un altre contra l’increment del període de cotització de les pensions.

Nou comentari